Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień

Okładka książki Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień autora Julia Bernard, 9788378353461
Okładka książki Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień
Julia Bernard Wydawnictwo: Videograf Cykl: Czarownice z Wolfensteinu (tom 2) fantasy, science fiction
Czarownice z Wolfensteinu (tom 2)
2014-11-13
2014-11-13

Kup Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień w ulubionej księgarnii

Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień

Oceny książki Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień

Smutne zakończenie. Jednak książka wciąga.

Smutne zakończenie. Jednak książka wciąga.

Pierwszy tom bardzo mi się podobał. Odkrywanie historii magicznej rodziny było całkiem ciekawe i wciągające, a bohaterki interesujące i zyskujące sympatię. Niestety, trzy moje ulubione postacie zostały uśmiercone, a fabuła drugiego tomu skupia się już wyłącznie na Amelii i jej rozterkach. Dostajemy przez to niezrównoważoną emocjonalnie nastolatkę, która ze strony na stronę robi się coraz bardziej irytująca. No i obowiązkowo gorący romans, usychanie z tęsknoty, wielkie poświęcenie itp. Z ciekawie zapowiadającej się historii zrobił się romans dla nastolatek.

Drugi tom trylogii trochę lepszy od pierwszego. Znalazło się w nim znacznie mniej bezsensownych scen, choć zdarzały się momenty zażenowania. Zakończenie zdumiewające, choć nadal nie wiem czy pozytywnie, po prostu brak słów na określenie. Ciekawy pomysł na fabułę i jej rozwijanie. Po tej części znacznie bardziej zachęcające jest sięgnięcie po kontynuację. Polecam

247 użytkowników ma tytuł Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień na półkach głównych
57 użytkowników ma tytuł Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień na półkach dodatkowych

Żertwa Anna Sokalska
Żertwa
Anna Sokalska
ŻERTWA Opowieści z Wieloświata, tom II Anna Sokalska Kontynuacja powieści - bezpośrednia, z zachowaniem chronologii i bohaterów, czy niekoniecznie? Dzisiaj chciałabym napisać Wam kilka słów o drugim tomie cyklu Opowieści z Wieloświata Anny Sokalskiej zatytułowanym "Żertwa". Kontynuacja "Wiedźmy" byłaby naprawdę udana, gdyby nie została zachwiana, a nawet porzucona wręcz ciągłość chronologiczna, bowiem w "Żertwie" akcja rozpoczyna się kilka lat po zdarzeniach z pierwszego tomu. Ten przeskok czasowy nie byłby jeszcze tak dotkliwy, o ile dane byłoby mi spotkać tych samych głównych bohaterów. Tymczasem w drugim tomie nastąpiła całkowita zmiana "obsady" - poznajemy zupełnie nowych głównych bohaterów, inne postaci, które początkowo zupełnie nie są powiązane z bohaterami pierwszej części serii. Muszę powiedzieć, że był to ogromny cios dla mnie, ponieważ liczyłam na śledzenie dalszych losów dobrze mi już znanych bohaterów - należę do tej grupy czytelników, która preferuje kontynuacje bezpośrednie. Pomimo zawodu z powodu tak drastycznych zmian "kadrowych" oraz kilkuletniego przeskoku czasowego, które to nieco osłabiły mój zapał do lektury, "Żertwa" bynajmniej nie jest złą powieścią. Jest ciekawa, interesująca, potrafi wciągnąć i zaangażować, lecz równie dobrze mogłaby stanowić nie tyle kontynuację, co samodzielną powieść, obdarzoną oryginalną fabułą oraz wartym poznania światem przedstawionym. Pod tym względem nie mam tej powieści nic do zarzucenia, szczególnie, że fabuła została rozbudowana o nowe wątki związane ze słowiańskimi wierzeniami oraz wątek kryminalny, ściśle związany z mistycznym oraz mitologicznym aspektem opowieści. "Żertwa" podobała mi się zarówno pod względem rozwoju fabuły, dynamiki zdarzeń, jak i mrocznego klimatu opowieści. Również nowi bohaterowie okazali się interesujący i wprowadzili do historii ciekawy pierwiastek. Językowo książka także nie zawodzi, racząc czytelnika świetnym i bardzo obrazowym stylem, czyniąc lekturę równie intrygującą co atrakcyjną. "Żertwa" to interesujący wyimek Opowieści z Wieloświata, który z powodzeniem mógłby być samodzielną powieścią, choć osadzoną w większym uniwersum. Jednak jako kontynuacja książka nieco mnie zawiodła, bowiem nie zaspokoiła ciekawości dalszego losu bohaterów poznanych w pierwszej części. Niemniej jednak, powieść jest wciągająca i inspirująca, a zatem godna polecenia. . #książki #Żertwa #opowieścizwieloświata #annasokalska #wydawnictwolira
sylwia84w_bookach - awatar sylwia84w_bookach

Cytaty z książki Czarownice z Wolfensteinu. Wstęga i kamień