Mam łóżko z racuchów

Okładka książki Mam łóżko z racuchów autora Jaclyn Moriarty, 9788374143271
Okładka książki Mam łóżko z racuchów
Jaclyn Moriarty Wydawnictwo: W.A.B. Seria: Seria z miotłą literatura piękna
Seria z miotłą
I have a bed made of buttermilk pancakes
2007-08-16
2007-08-16
Elżbieta Zychowicz

Kup Mam łóżko z racuchów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mam łóżko z racuchów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mam łóżko z racuchów

Dziwna książka...

Dziwna książka...

Pomieszanie z poplątaniem, ciężko się w tej historii odnaleźć. Nie odradzam, ale i nie polecam.

Recenzja książki "Mam łóżko z racuchów" autorstwa Jaclyn Moriarty

„Mam łóżko z racuchów” to książka, która od samego tytułu sugeruje lekkość, humor i zabawę słowem. Niestety, mimo początkowego potencjału, powieść nie spełnia oczekiwań i pozostawia wrażenie rozczarowania. To historia, która – a przynajmniej tak się wydaje – miała być pełna ciepła, oryginalnych przemyśleń oraz refleksji na temat życia i miłości, ale w rzeczywistości z trudem łączy te wątki w jakąś jedną spójną całość.

Fabuła koncentruje się na bohaterce, która stara się odnaleźć sens w życiu, a racuchy, które stanowią tytułowe „łóżko”, stają się metaforą jej codziennych zmagań i prób odnalezienia swojego miejsca w świecie. Choć taki motyw mógłby być ciekawą, oryginalną metaforą, to w rzeczywistości jest on słabo rozwinięty i nie wnosi nic nowego do historii. Tytułowe „łóżko z racuchów” jest symbolem pewnej nierealnej idei, ale książka nie potrafi właściwie wyjaśnić, jak ten symbol ma wpływać na emocje czytelnika. Nawet tajemnicza Australia tu nie pomaga...

Styl pisarski autorki jest chaotyczny i pełen niezrozumiałych dygresji. Wydaje się, że powieść została napisana w pośpiechu, z pominięciem głębszego opracowania postaci oraz głównych wątków. Narracja często wydaje się zbyt zawiła i niepotrzebnie skomplikowana, co powoduje, że czytelnik traci orientację w historii i szybko traci zainteresowanie dalszym ciągiem losów bohaterów. Dialogi są płaskie i często aż nienaturalne, a to sprawia, że postacie, zamiast wydawać się autentyczne, stają się jednowymiarowe i sztuczne.

Bohaterowie, choć z założenia mają być pełni emocji i osobistych problemów, są raczej papierowi. Główna bohaterka nie rozwija się w sposób przekonujący – jej motywacje i wybory są trudne do zrozumienia, a jej relacje z innymi postaciami pozostają płytkie i niewiarygodne. Również wątki poboczne, które miałyby dodać książce głębi, często wydają się zbędne lub niepotrzebnie rozwleczone.

„Mam łóżko z racuchów” może przypaść do gustu tym, którzy szukają książek lekkich i niezobowiązujących, jednak brak tu naprawdę solidnej warstwy fabularnej czy głębszych przemyśleń. Książka ma swoje momenty, które potrafią wywołać drobny uśmiech, ale jako całość nie dostarcza ani satysfakcji, ani wartościowej refleksji.

Podsumowując, jest to książka, która zawodzi, mimo że miała potencjał. Zamiast lekkiej, zabawnej i pełnej ciepła historii, otrzymujemy powieść, która stara się być zbyt ambitna, nie potrafiąc dostarczyć tego, co obiecuje na początku. W efekcie „Mam łóżko z racuchów” to książka, która pozostawia po sobie uczucie niedosytu i rozczarowania. Nawet nie mam po niej ochoty na racuchy...

Ocena: 4/10

Recenzja książki "Mam łóżko z racuchów" autorstwa Jaclyn Moriarty

527 użytkowników ma tytuł Mam łóżko z racuchów na półkach głównych
107 użytkowników ma tytuł Mam łóżko z racuchów na półkach dodatkowych

Okładka książki Not Like Im Jealous or Anything: The Jealousy Book Siobhan Adcock, Christian Bauman, Kristina Bauman, Marty Beckerman, Susan Juby, E. Lockhart, Jaclyn Moriarty, Irina Reyn, Dyan Sheldon, Ned Vizzini
Jaclyn Moriarty
Jaclyn Moriarty
Jaclyn Moriarty – australijska powieściopisarka, urodzona w Perth, wychowana na przedmieściach Sydney. Studiowała w Australii (University of Sydney),USA (Yale University) i w Anglii (Cambridge). Jest doktorem prawa i przez cztery lata pracowała jako prawnik w branży medialnej, po czym zajęła się pisarstwem. Większość jej dorobku jest adresowana do dzieci i młodzieży. Jest laureatką australijskich nagród literackich. Była żoną kanadyjskiego pisarza Colina McAdama. Pisarkami są również dwie z jej czterech sióstr: Liane Moriarty (starsza) oraz Nicola Moriarty (młodsza).

Cytaty z książki Mam łóżko z racuchów

Dodaj cytat z książki Mam łóżko z racuchów