Księga Przyjaciół Natsume #1

Okładka książki Księga Przyjaciół Natsume #1 autora Yuki Midorikawa, 9788380013520
Okładka książki Księga Przyjaciół Natsume #1
Yuki Midorikawa Wydawnictwo: Studio JG Cykl: Księga Przyjaciół Natsume (tom 1) komiksy
komiksy
Księga Przyjaciół Natsume (tom 1)
Natsume Yuujinchou (夏目友人帳)

Kup Księga Przyjaciół Natsume #1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Księga Przyjaciół Natsume #1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga Przyjaciół Natsume #1

Księga przyjaciół Natsume ᘛᐷ

„Na pewno gdzieś są ludzie, którzy widzą to, co ja...którzy mnie zrozumieją”.

Takashi Natsume posiada niezwykły dar - potrafi widzieć duchy i demony.
Podczas ucieczki przed jednym z nich, przypadkowo zrywa pieczęć w leśnej kapliczce, uwalniając Madarę - potężnego demona uwięzionego w ciele kota.
Od niego dowiaduje się o Księdze Imion, którą odziedziczył po babci, a zawarte w niej imiona dają mu władzę nad demonami.
Choć Madara oferuje chłopakowi ochronę w zamian za księgę, Natsume postanawia zwrócić imiona ich prawowitym właścicielom.
Nie będzie to jednak łatwe, ponieważ niektóre demony pragną zemsty, a najpotężniejszy Madara tylko czeka na dzień, gdy księga trafi w jego ręce...

„Od dziecka zdarzało mi się widywać dziwne rzeczy. Inni ich nie dostrzegali. Myślę, że te istoty to tak zwane yokai”.

Nietypowa, tajemnicza i pełna nuty melancholii - tymi kilkoma słowami określiłabym serię Yuki Midorikawy.
„Księga przyjaciół Natsume” to opowieść, która w dość subtelny sposób porusza temat samotności, akceptacji i więzi z tym, co jest niemal niewidzialne dla ludzkiego oka.
Płyniemy po refleksyjnej narracji, która zamiast nagłych zwrotów akcji oferuje czytelniczkom ciszę, spokój oraz przestrzeń na zrozumienie innych, jak i siebie samego.
Naprawdę rzadko mi się zdarza sięgać po tego typu tytuły, a one są naprawdę warte uwagi - lektura przypominała mi momentami docenioną przeze mnie serię „Mushishi” autorstwa Yuki Urushibary, która pozostawiła po sobie niesamowity ślad na sercu.

„Kocham tych, którzy żyją z całych sił i starają się dotrzeć do tego, co ich przyciąga”.

Już od pierwszych stron „Księga przyjaciół Natsume” wyróżnia się wyjątkowo delikatną i subtelną kreską.
Ilustracje emanują spokojem i lekkością doskonale oddając atmosferę opowieści, w której granica między światem ludzkim a imponującymi duchami jest cienka niczym najdelikatniejsza nić.
Sceneria często wypełniona jest przez autorkę zjawiskową naturą - od gęstych lasów, przez stare świątynie, po zapomniane miejsca...
Rysunki przynosiły mi dziwnego rodzaju spokój.
Wszystkie postacie, zarówno najzwyklejsze osoby, jak i przerażające demony, wykreowano z dużą dbałością oraz wyczuciem - nic tam nie było przypadkowe.
Madara w formie kota łączy w sobie zarówno urok, jak i grozę. Natomiast Natsume to młody chłopak obdarzony niesłychanie rzadkim darem i zamiast uciekać przed duchami, stara się z nimi nawiązać nić porozumienia.
To naprawdę godne podziwu, bo mimo niełatwego losu i ciągłego życia w samotności, główny bohater pokazuje wyjątkową dojrzałość i dobroć, nawet wobec tych, którzy chcą go w jakiś sposób skrzywdzić.

„Dlaczego inni ich nie dostrzegają? Trochę im zazdroszczę”.

Pierwszy tomik podobał mi się, ale przeczuwam, że zbieranie kolejnych części może być dla mnie sporym wyzwaniem, dlatego na moment obecny wolę się wstrzymać.
Manga jest naprawdę fajna, ale ponieważ kilka miesięcy temu oglądałam anime, to znałam już (stety niestety) większość wydarzeń, dlatego nic mnie nie zaskoczyło ^^'
Jednak, jeśli lubicie spokojną atmosferę i nietypowe historie z elementami nadprzyrodzonymi, to myślę, że warto dać temu tytułowi szansę.

„Co do yokai, dalej nie potrafię ich polubić, ale chyba jesteśmy podobni. One też chcą po prostu być blisko tych, których kochają”.

Księga przyjaciół Natsume ᘛᐷ

„Na pewno gdzieś są ludzie, którzy widzą to, co ja...którzy mnie zrozumieją”.

Takashi Natsume posiada niezwykły dar - potrafi widzieć duchy i demony.
Od niego dowiaduje się o Księdze Imion, którą...

Na razie fabuła wydaje mi się bardzo nużąca. Masa tekstu, niewiele się dzieje.

Na razie fabuła wydaje mi się bardzo nużąca. Masa tekstu, niewiele się dzieje.

Może rysunki nie są jakieś wybitne, bardzo szczegółowe- i wcale takie nie muszą być. "Księga przyjaciół Natsume" jest świetna w swojej prostocie. Zarówno pod względem fabuły jak i ilustracji. kreska jest taka delikatna i od razu można wyczuć ten klimat shoujo. Wszystkie tomiki z tej serii są bardzo przyjemne w odbiorze, idealne do rozluźnienia się po ciężkim dniu, polecam :)

155 użytkowników ma tytuł Księga Przyjaciół Natsume #1 na półkach głównych
107 użytkowników ma tytuł Księga Przyjaciół Natsume #1 na półkach dodatkowych