Dwudziesta trzecia

Okładka książki Dwudziesta trzecia autora Beata Dębska, Eugeniusz Dębski, 9788378185864
Okładka książki Dwudziesta trzecia
Eugeniusz DębskiBeata Dębska Wydawnictwo: Rebis Cykl: Tomek Winkler (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Tomek Winkler (tom 1)
2014-07-01
2014-07-01

Kup Dwudziesta trzecia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dwudziesta trzecia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwudziesta trzecia

Pierwsze moje spotkanie z autorami i chętnie sięgnę po inne. Początek trochę powolny to potem akcja się rozkręca. Tomek,dawny choć ciągle mętalnie policjant- detektyw z e swoimi zasadami trafia na sprawę nową z początkiem kilkadziesiąt lat wstecz.

Taka sobie.

Taka sobie.

Tomasz Winkler — były policjant, który nie boi się trudnych spraw. Po niesłusznym zwolnieniu z pracy, prowadzi własne śledztwa, pomagając tym, którzy nie mogą liczyć na pomoc służb. W pierwszej części cyklu „Dwudziesta trzecia” zostaje wynajęty przez biznesmena, który chce dowiedzieć się, kto zabił jego żonę. Problem w tym, że główny podejrzany wydaje się czysty...

W miarę jak śledztwo postępuje, Winkler odkrywa, że sprawa jest bardziej skomplikowana, niż początkowo sądził. Wkrótce trafia na trop zbrodni sprzed czterdziestu lat, której rozwiązanie może rzucić nowe światło na obecną sprawę. W tej podróży towarzyszy mu nietypowa drużyna: babcia Roma - osiemdziesięcioletnia fanka sudoku i mocnych trunków, oraz Iwa, specjalistka od trudnej młodzieży. Razem tworzą zgrany zespół, który nie boi się stawić czoła nawet najtrudniejszym zagadkom.

„Dwudziesta trzecia” to współczesny miejski kryminał pełen barwnie nakreślonych postaci, z ironicznym poczuciem humoru i wciągającą fabułą. Idealna lektura dla fanów kryminałów z nutą sarkazmu i zaskakującymi zwrotami akcji.

W miarę...

1497 użytkowników ma tytuł Dwudziesta trzecia na półkach głównych
218 użytkowników ma tytuł Dwudziesta trzecia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dwudziesta trzecia

Okładka książki Ostatni krzyk mody Beata Dębska, Eugeniusz Dębski
Ostatni krzyk mody Beata Dębska, Eugeniusz Dębski
Okładka książki Wiedźmy (Antologia opowiadań) Mikołaj Bandura, Ewa Chachlica, Eugeniusz Dębski, Jakub Diowksz, Adrianna Filimonowicz, Jan Godwod, Ka Klakla, Irmina Klocek, Magdalena Kozak, Urszula Maciuga, Andrzej Miszczak, Grzegorz Nowakowski, Marcin Podlewski, Arkady Saulski, Patryk Sobala, Dariusz Sprenglewski, Joanna Świba, Wojciech Świdziniewski, Paula Wanarska, Aneta Wyciszkiewicz, Mateusz Wyszyński, Karol Żołnierek
Okładka książki Siódmy koci żywot Beata Dębska, Eugeniusz Dębski
Siódmy koci żywot Beata Dębska, Eugeniusz Dębski
Eugeniusz Dębski
Eugeniusz Dębski
Z wykształcenia filolog-rusycysta, absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego. Pisarz fantasy i science fiction oraz znakomity tłumacz rosyjskiej fantastyki. Prezes wrocławskiego oddziału SPP. Współtwórca i były redaktor naczelny internetowego magazynu literackiego „Fahrenheit” oraz inicjator i redaktor nieistniejącego już periodyku „Srebrny Glob”. Gdy akurat nie pisze, prowadzi z żoną biuro rachunkowe. Jako pisarz debiutował w roku 1984. Na łamach „Fantastyki” opublikowano wtedy jego opowiadanie Najważniejszy dzień 111 394 roku. Od tego czasu wydał ponad 20 powieści z gatunku SF i fantasy, thriller SF oraz mariaże sensacji i fantastyki. Opublikował też przeszło 100 opowiadań opublikowanych w zbiorach oraz na łamach „Fantastyki”, „Nowej Fantastyki”, „Fenixa”, „Portalu” i „Science Fiction”. Najbardziej znany jest z cyklu powieści, których bohaterem jest detektyw Owen Yeates (Fabryka Słów 2002-2011) oraz z opowiadań fantasy o Hondelyku, wojowniku-kameleonie, bohaterze powieści Tropem Xameleona (Fabryka Słów 2003-2006). Część jego powieści została przetłumaczona na język rosyjski, czeski, węgierski i niemiecki. Zdobywca Śląkfy oraz nagrody czytelników Nautilius. Pięciokrotnie nominowany do Zajdla, którego jeszcze nie zgarnął, ale nic nie jest przesądzone. Prawdopodobnie jest jedynym pisarzem na świecie posiadającym aż dwie nagrody specjalnie dlań ustanowione: Nagrodę Mątwy i Srebrnej Muszli. Swoje teksty pisze przy ponad stuletnim biurku, które niegdyś przyciągnęło do jego domu ducha pewnego poznańskiego magnata.

Cytaty z książki Dwudziesta trzecia