Cesarze niemieccy 1871 - 1918

Okładka książki Cesarze niemieccy 1871 - 1918 autora Theo Aronson, 9788308028803
Okładka książki Cesarze niemieccy 1871 - 1918
Mira Czarnecka

Kup Cesarze niemieccy 1871 - 1918 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cesarze niemieccy 1871 - 1918

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cesarze niemieccy 1871 - 1918

Nie powiem, jest tam parę ciekawostek, ale całość nuży. Nie mogłem przeczytać do końca, choć temat mnie bardzo interesował. To nie jest źródło, w którym pulsuje życie; obraz zdecydowanie zbyt statyczny.

Po lekturze "Zwaśnionych monarchów" spodziewałam się ciekawej pozycji. Sądziłam, że będą to solidnie opracowane biografie trzech panujących. Książka powinna mieć tytuł - Relacje Bismarcka z trzema kolejnymi cesarzami. Momentami odnosiłam wrażenie, że kanclerz tytułowym bohaterom kradnie rozdziały i jego ulubionym zajęciem jest dręczenie biednej Vicky.

Książka okazała się dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Przede wszystkim spodziewałem się w przystępny sposób wyłożonej biografii kolejnych cesarzy niemieckich, opisu bogatego życia dworskiego i mnóstwa anegdot z życia wyższych sfer. Co więcej moje przypuszczenia zostały niejako poparte słowami samego autora we wstępie. Jakież jednak było moje zaskoczenie (jak najbardziej pozytywne),gdy już od pierwszych stron monografii zaczęły pojawiać się liczne, uzasadnione odwołania do polityki i kultury XIX-wiecznych Niemiec. Najmocniejsze strony książki to kapitalnie zarysowane studium charakterów opisywanych postaci (monarchów, następców tronu oraz żelaznego kanclerza) oraz niezwykle trafnie zinterpretowana polityka Bismarcka uwieńczona, jak wiadomo, zjednoczeniem Niemiec będącym w zasadzie niczym innym, jak podbiciem tych ziem przez monarchię pruską. Żadna książka naukowa nie powstydziłaby się, a wiele z nich może jedynie pozazdrościć wnikliwości i zwięzłości zarysowanego w książce studium świadomości procesów narodowościowych.

24 użytkowników ma tytuł Cesarze niemieccy 1871 - 1918 na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Cesarze niemieccy 1871 - 1918 na półkach dodatkowych