Atlas zbuntowany

- Atlas Shrugged
- 2008-05-06
- 2008-05-06
- Iwona Michałowska-Gabrych
Dlaczego musi toczyć wojnę nie ze swoimi wrogami, lecz z tymi, którzy najbardziej go potrzebują? Dlaczego najtrudniejszą bitwę toczy przeciwko ukochanej kobiecie? Jakaż to przyczyna sprawia, iż genialny przedsiębiorca zmienia się w bezwartościowego playboya, wielki przemysłowiec pracuje na rzecz własnego upadku, kompozytor porzuca karierę w noc swego triumfu, a piękna kobieta kierująca siecią kolei transkontynentalnych zakochuje się w mężczyźnie, któremu poprzysięgła śmierć? Zdumiewająca opowieść o człowieku, który postanowił zatrzymać silnik świata i uczynił to. Historia kryminalna, jednak nie o morderstwie dokonanym na ludzkim ciele, lecz o morderstwie i odrodzeniu ducha ludzkiego.
Kup Atlas zbuntowany w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Atlas zbuntowany
Ta książka to monstrum. Przerośnięta agitka ideologii neoliberalnej. I nawet nie o to chodzi, że neoliberalizmu nie trawię. Chodzi o to, że ładunek myślowy tej powieści jest podany w sposób tak pokraczny, nieapetyczny i monstrualny, że przełykanie tego przechodziło mi bardzo ciężko i opornie. Czegoż to Ayn Rand nie ponawrzucała do swojego dzieła, by uczynić je nieforemnym potworem? Teoria „świętego biznesu”, pseudomądrościowe tyrady, które co krok ktoś wygłasza, elementy SF upchnięte na siłę i gryzące się z ideologicznym aspektem powieści i jeszcze zwieńczenie w formie przemądrzałej kapitalistycznej utopii. Naczelną wartością dla AR jest biznes. Bo to jego przedstawiciele są siłą napędową tego świata. Ależ to prymitywne! Autorka „Źródła” byli bezwględne cwaniactwo z twórczym indywidualizmem. Zapomina, że biznes to terytorium nieustannej walki (konkurencja),a także pole popisu dla wszelkich patologii ekonomicznych, oszustw i przekrętów. I przy tym wszystkim wydaje się jej, że jest uprawniona by orzekać co jest moralne, a co nie. AR w swoim kulcie przynoszące same zyski przedsiębiorczości dawno zapomniała, że rdzeniem człowieczeństwa jest bezinteresowność: bezinteresowne dążenie do prawdy i bezinteresowne czynienie dobra. A dla niej dobre jest tylko to co daje osobistą korzyść. Nazywając bezinteresowność grabieżą wywraca wszystko nogami do góry. W świecie gdzie za wszystko trzeba płacić, można odnieść wrażenie, że wszystko można kupić. Otóż nie wszystko. Dlatego pomysł Atlantydy, idealnej utopii stworzonej przez najzdolniejszych przedsiębiorców, myślicieli i artystów jest zupełnie niedorzeczny choć na kartach tej knigi odmalowany jako najwspanialszy cud. Bardzo niesłusznie. Bo gdy się wsłuchać w tyrady Galta et consortes odnosi się wrażenie, że główną motywacją „strajku” jest zwyczajna zemsta na świecie, który nie dość docenił ich wielkość choć byli najzamożniejszymi członkami społeczeństwa. W rzeczywistości taka zemsta, gdyby mogła się wydarzyć naprawdę, byłaby wymierzona w nich samych, bo świat jest im niezbędny do wszelkiej działalności, bardziej niż komukolwiek innemu. Wreszcie proponuję na zakończenie jako odtrutkę na dzieło Ayn Rand lekturę książek profesora Kazimierza Dąbrowskiego. Nikt jak ten autor pokazuje, że wrażliwość i wewnętrzne piękno mają swoje źródło zupełnie gdzie indziej.
Oceny książki Atlas zbuntowany
9257 użytkowników ma tytuł Atlas zbuntowany na półkach głównych- Chcę przeczytać 6 654
- Przeczytane 2 335
- Beletrystyka 27
- Literatura piękna 27
- Literatura amerykańska 19
- Do kupienia 15
Tagi i tematy do książki Atlas zbuntowany

Czytelnicy Atlas zbuntowany przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Atlas zbuntowany

Literacki Horoskop LC – Książkowa Waga

7 kontrowersyjnych pisarzy
Cytaty z książki Atlas zbuntowany
Jaka jest natura winy, którą wasi nauczyciele nazywają grzechem pierworodnym? Jakie zło stało się udziałem człowieka, gdy utracił stan, który oni nazywają doskonałością? Ich mit głosi, że zjadł owoc z drzewa poznania wiadomości - zdobył umysł i stał się istota rozumną. Była to znajomość dobra i zła - stał się więc istotą moralną. Skazano go na zarabianie na chleb za pomocą pracy własnych rąk - stał się istotą produktywną. Skazano go na odczuwanie pożądania - uzyskał zdolność do rozkoszy seksualnych. Zło, za które go potępiają, to rozsądek, moralność, kreatywność i rozkosz - podstawowe wartości jego istnienia. To nie przywary ma wyjaśniać i potępiać ich mit o upadku człowieka, nie za błędy go wini, lecz za istotę jego ludzkiej natury. Kimkolwiek był ten robot z raju, żyjący bez umysłu, wartości i miłości - nie był człowiekiem.
Rozwiń Zwiń ...tylko człowiek, który sobą gardzi, próbuje nabrać szacunku do siebie poprzez przygody miłosne - co jest niewykonalne, bo seks nie jest przyczyną, lecz skutkiem i wyrazem poczucia własnej wartości. (...) Ludzie, (...) uważają, (...) iż seks jest zjawiskiem fizycznym, istniejącym niezależnie od ludzkiego umysłu, wyboru czy systemu wartości. Uważają, że to ciało stwarza potrzebę i dokonuje wyboru (...) Mówią, że miłość jest ślepa, że seks jest odporny na działanie umysłu i drwi z dzieł filozofów. W rzeczywistości jednak wybór obiektu pożądania jest wynikiem i sumą fundamentalnych przekonań człowieka. Niech mi pan powie, co człowiek uważa za pociągające seksualnie, a powiem panu, jaka jest jego filozofia życia. Niech mi pan pokaże kobietę, z którą sypia, a powiem panu, jak wysoko się ceni. Nieważne, jakie bzdury wpojono mu na temat bezinteresowności, seks jest najbardziej samolubnym ze wszystkich działań,
czymś, co można robić wyłącznie dla własnej przyjemności (...) czymś, co nie może się odbyć w poniżeniu, lecz jedynie w wywyższeniu siebie, w poczuciu, że jest się pożądanym i godnym pożądania. Seks jest aktem, który wymaga nie tylko nagiego ciała, lecz także nagiej duszy i akceptacji własnego ja jako kryterium wartości. Mężczyzna zawsze będzie pragnął kobiety będącej odzwierciedleniem jego najgłębszej wizji siebie, kobiety, której uległość pozwala mu na przeżywanie - lub udawanie - poczucia własnej wartości. Mężczyzna, który jest dumnie pewien
swojej wartości, będzie pożądał najbardziej wartościowej kobiety, jaką potraf znaleźć, kobiety podziwianej przez niego, najsilniejszej, najtrudniejszej do zdobycia - bo tylko z bohaterką, (...),może doświadczyć poczucia własnej wielkości...
...tylko człowiek, który sobą gardzi, próbuje nabrać szacunku do siebie poprzez przygody miłosne - co jest niewykonalne, bo seks nie jest pr...
Rozwiń ZwińNie lubię ludzi, którzy mówią lub myślą w kategoriach zdobywania czyjegoś zaufania. Jeśli czyjeś działania są uczciwe, nie potrzebuje zawczasu zaufania innych, jedynie ich racjonalnego postrzegania. Osoba, która pragnie tego rodzaju moralnego czeku in blanco, ma nieuczciwe zamiary, niezależnie od tego, czy przyznaje się przed sobą do tego czy nie.
Nie lubię ludzi, którzy mówią lub myślą w kategoriach zdobywania czyjegoś zaufania. Jeśli czyjeś działania są uczciwe, nie potrzebuje zawcza...
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Atlas zbuntowany
Historia nietuzinkowa o walce człowieka uzdolnionego,myślącego z machiną niekompetencji u władzy.Tak w najkrótszym skrócie.Dla mnie genialnie napisana,choć momentami bardzo trudna.Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana z wielkim rozmachem powieść tendencyjna mająca unaocznić szkodliwy i demoralizujący wpływ państwowej kontroli nad gospodarką na ludzi, społeczeństwa i cywilizację.
Akcja rozgrywa się w Stanach Zjednoczonych w bliżej nieokreślonym momencie XX wieku. Opisane realia są bliskie latom 1940/50, ale, rzecz jasna, nie pojawiają się żadne konkretne daty. Główną bohaterką jest Dagny Taggart - dziedziczka wielkiej kompanii kolejowej, kierująca nią wraz z bratem, kobieta, która od dzieciństwa pragnęła pracować dla tej firmy, rozwijać ją i odnosić kolejne sukcesy. Niestety, jej brat prezesujący kompanii nie ma ani takich pragnień, ani talentów biznesowych. Jego strategia to dogadanie się z politycznymi decydentami z Waszyngtonu, którzy mają nienasycony apetyt w dążeniu do władzy, wpływów i pieniędzy. Ich narzędziem w tej walce są regulacje i aparat ich egzekwowania.
Istotą powieści jest manichejski podział na biznesmenów i administrację. Ci pierwsi uosabiają wszelkie przymioty wolnego rynku - są innowacyjni, inteligentni, pomysłowi, skłonni do ryzyka i odnoszący sukcesy. Administracja to ich przeciwieństwo - miernoty bez talentów pasożytujące na dokonaniach biznesu, wykazujące się niejakim sprytem w kreowaniu kolejnych regulacji krępujących go i de facto powodujących cywilizacyjny regres całego kraju i świata. Walka między nimi i wplecione w niej losy Dagny i jej przyjacił stanowią główną linię fabularną dzieła.
"Atlas zbuntowany" jest w istocie baśnią. Opowieścią o tym, jak piękny mógłby być świat, gdyby pozwolić w nim na swobodne działanie wolnego rynku w jego najbardziej leseferystycznej formie. W ten sposób, zdaniem Rand, dałoby się wyeliminować ubóstwo, zacofanie, ignorancję; cnoty takie jak pracowitość i skłonność do samorozwoju zostałyby nagrodzone, a przywary, takie jak lenistwo czy nieuczciwość - wyeliminowane, a przynajmniej ograniczone. W tym sensie powieść jest skrajnie tendencyjna - podziały są ostre, manichejskie, jednoznaczne. Jest to posunięte tak daleko, że poglądy bohaterów są powiązane z innymi ich cechami. Mamy więc konfrontację pięknych, mądrych, szlachetnych i bogatych z głupimi i podłymi brzydalami bez pieniędzy. Mnie ten podział razi, ale rozumiem, że ma on uwypuklić Tezę.
Niewątpliwym walorem powieści jest gloryfikacja ludzkiej sprawczości - w tym ujęciu biznes jest realizacją najbardziej twórczych pierwiastków ludzkiej natury, a nie po prostu zarabianiem pieniędzy. Te pojawiają się niejako mimochodem, jako nagroda za wysiłek, a nie cel sam w sobie. Dlatego administracja nie jest w stanie generować zysków. Brak jej kreatywności, więc może jedynie żerować na tym, co wypracowali inni.
Poza sprawczością na piedestale postawiony jest tutaj również racjonalizm. Ayn Rand odżegnuje się od wszelkich sentymentalizmów. Od społeczeństwa oczekuje, że kierować się będzie rozumem, a nie uczuciami. Te ostatnie stanowią dla niej coś w rodzaju zasłony dymnej umożliwiającej wprowadzanie rozwiązań w istocie niesprawiedliwych i krzywdzących, ale mających zaspokoić emocje. To narzędzie chętnie wykorzystuje powieściowa administracja i - trzeba przyznać - jest to jej najskuteczniejsza broń w starciu z biznesem.
Czytając "Atlasa..." miałem poczucie rozziewu między koncepcyjnym rozmachem Autorki a jej ograniczonymi możliwościami literackimi. Ayn Rand niestety nad wyraz często stosowała długie opisy i tasiemcowe monologi. W efekcie jej powieść często przypomina jakieś sympozjum, na którym kolejni uczestnicy mozolnie wykładają swoje poglądy. Tekst na tym bynajmniej nie zyskuje, natomiast nabiera rozwlekłości. Niekiedy rażą także liczne naiwności - trudno uwierzyć, że przełomowe wynalazki techniczne miałyby powstawać wyłącznie dzięki intuicji i wiedzy genialnych jednostek. Jednak - jak wspomniałem - jest to baśń, a w niej nie chodzi o realia.
"Atlas zbuntowany" to niezwykle inspirująca i intelektualnie pobudzająca powieść. Warto ją przeczytać nawet po to, by nie zgodzić się z Autorką, ale przy okazji przemyśleć problemy, które podnosi. Bo kwestia kreatywności, pomysłowości, twórczej swobody (także w wymiarze gospodarczym) to jeden z kluczowych problemów naszej epoki. Korzystamy z ich efektów na co dzień i w naszym interesie jest, by te źródła nie wyschły.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja rozgrywa się w Stanach Zjednoczonych w bliżej nieokreślonym momencie XX wieku. Opisane realia są bliskie latom 1940/50, ale, rzecz jasna, nie pojawiają się żadne konkretne daty. Główną bohaterką...
Każdy powinien przeczytać.
Każdy powinien przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutna koniecznosc dla ludzi, ktorzy chca sie dowiedziec, czym jest wolnosc.
Absolutna koniecznosc dla ludzi, ktorzy chca sie dowiedziec, czym jest wolnosc.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najważniejszych książek wszechczasów w Stanach Zjednoczonych. Niestety na Starym Kontynencie nie jest tak znana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachwycająca, przemyślana i zmieniająca postrzeganie świata na lepsze. Książka bardzo długa, ale warta tego czasu. Żałować można jedynie, że nie przeczytało się jej wcześniej.
O czym naprawdę jest „Atlas zbuntowany” (dziś)?
obciąża ich odpowiedzialnością,
odbiera sprawczość,
moralnie piętnuje skuteczność i sukces.
W realiach XX wieku był to atak na państwowy interwencjonizm.
Dziś ten sam mechanizm działa w znacznie szerszym sensie — w korporacjach, instytucjach, systemach regulacyjnych i biurokratycznych.
Nie chodzi więc o wolny rynek kontra państwo.
Chodzi o złe projektowanie systemów, w których:
decyzje podejmują nie ci, którzy ponoszą konsekwencje, odpowiedzialność nie idzie w parze z władzą.
Kompetencja przegrywa z polityką.
O czym naprawdę jest „Atlas zbuntowany” (dziś)?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa poziomie fabuły to opowieść o świecie, który niszczy własnych najlepszych ludzi, a potem dziwi się, że wszystko się rozpada. Przedsiębiorcy, inżynierowie i innowatorzy wycofują się ze społeczeństwa, które:
obciąża ich odpowiedzialnością,
odbiera sprawczość,
moralnie piętnuje skuteczność i sukces.
W realiach XX wieku był to...
Jedno z największych dzieł literackich na jakie trafiłam w życiu. Otwiera oczy a zarazem bardzo porusza serce.
Bardzo szybko zaczęło mnie intrygować wyjątkowo emocjonalne nastawienie autorki do przedstawionej tematyki. Zajrzałam w jej biografię i wszystko stało się jasne...
Swoim znajomym podaję tę powieść jako jedną z pozycji, które każdy aspirujący do miana światłego człowiek powinien przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle przez opisywaną przez innych recenzentów długą przemowę blisko końca to ja także nie przebrnęłam. Za co autorkę najmocniej i ze wstydem przepraszam. ;)
Nasuwają się skojarzenia z religijnymi tekstami. John Galt - tytułowy Atlas pełni rolę Chrystusa, choć w nieco poprawionej wersji. Na krzyżu materaca tortur ani na moment nie ulega zwątpieniu, a jego uczniowie i zarazem mędrcy/królowie przybywają mu na ratunek. Jest też długo zapowiadanym mesjasze, chociaż w nieco innej formie - poprzez uczucia głównej bohaterki czy przejawiającą frazę "Kim jest John Galt?"
Lektura pełna jest patosu, patosu, który nieraz wręcz mdli. Kolejny raz czytając o pełnych niewypowiedzianego hołdu gestach pomnikowych postaci zastanawiałem się, ile jeszcze. Ayn Rand grubą krechą dzieli bohaterów. Z jednej strony niczym greccy herosi walczą ludzie cnoty i rozumu, z drugiej pooblekani w odpychające ciała straszą mistycy niechcący nawet zrozumieć swoich pobudek. Linia podziału wydaje się mieć odniesienie do kapitalizmu i socjalizmu naszej własnej rzeczywistości. Trudno nie oddać autorce pewnych racji, gdy przemówieniem tytułowego bohatera wyraża poglądy społeczno-polityczno-filozoficzne, a nawet historiozoficzne. Z drugiej strony obraz przypomina laurkę pomijającą mankamenty prawdziwego systemu kapitalizmu. Piękne idee wyglądają dobrze jedynie na papierze, podobnie jak historia pokazała poglądowych adwersarzy autorki - Marksa i Engelsa.
Być może przedstawienie w czerni i bieli ułatwia przedstawienie argumentacji autorki, jednak mnie równie mocno zraża.
W aspekcie fabularnym opowieść w pewnych momentach mnie porywała, w innych nużyła powtarzaniem utartych, propagandowych form wychwalających jedno i potępiających drugie, zwłaszcza w powtarzanych do porzygu frazach "nic nie mogłem poradzić, nie można mnie winić".
Z jeszcze innej strony lektura bardzo mnie inspirowała, wciąż zachęca do stawania się lepszym sobą, do wysiłku, pracy, dążenia do doskonałości. Mimo pewnych mankamentów dzieło Ayn Rand mnie wzbogaciło i sądzę, że jeszcze będę do niego wracał.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAtlas zbuntowany to piękne, monumentalne i kultowe dzieło. Autorka stworzyła świat, w którym najzdolniejsi i najbardziej produktywni ludzie, wycofują się z życia publicznego. Odsuwają się w kąt, nie godząć sie na wykorzystywanie ich przez polityków do własnych celów. Okazuję sie, że świat zostawiony w rękach polityków pogrąża sie w chaosie i kryzysie,
Nie jest to łatwa książka. Oprócz obyczajowych wątków, mamy tu bardzo dużo przemyśleń filzoficznych. Autorka wychwala indywidualizm i egoizm. Tylko praca dla siebie może dać spełnienie i przynieść rozwój społeczeństwu. Jest to na pewno bardzo odświeżające spojrzenie, oryginalne i ciekawie uzadsadnione przez autorkę. To naprawdę świetna książka. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to łatwa...
Połączenie romansu, kryminału i science fiction? Manifest filozoficzny? Sztuka życia? Biblioterapia, o którą niewielu miałoby odwagę poprosić, a której każdy potrzebuje? Tym wszystkim jest dla mnie ta ponadczasowa, porywająca, jednocześnie przyjemna, emocjonująca i refleksyjna powieść Ayn Rand. Być może nie jest to najlepsza książka, jaką w życiu przeczytacie, ale ma spore szanse stać się Waszą ulubioną. Polecam z całego serca - zwłaszcza osobom potrzebującym przypomnienia sobie o tym, co powinno być dla nich najwyższą wartością