Stawka większa niż życie

- e-book
- Stawka większa niż życie. Audiobook
- 2012-04-01
- 2012-04-01
Książka na podstawie serialu wszech czasów! Młody Polak podszywa się pod niemieckiego oficera i wnika w struktury Abwehry. Jako Hans Kloss zdobywa informacje, uwodzi kobiety i wyprowadza w pole wroga.
Kup Stawka większa niż życie w ulubionej księgarni
Oceny książki Stawka większa niż życie
45 użytkowników ma tytuł Stawka większa niż życie na półkach głównych- Przeczytane 32
- JUŻ JUŻ 1
- Kolejka książek 1
- Audiobooki 1
- Literatura współczesna 1
- Przygodowe 1
- EPUB 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stawka większa niż życie
Legenda jest tylko jedna - Hans Kloss!
Legenda jest tylko jedna - Hans Kloss!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtóż z męskiej części polskiej populacji nie oglądał kiedyś, choćby mimo woli, „Stawki większej niż życie” z niezapomnianym Stanisławem Mikulskim (1929-2014) w roli polskiego komunistycznego superszpiega Hansa Klossa? Popularność tego serialu, wciąż na okrągło przypominanego na różnych kanałach TV, utrzymująca się mimo działań płatnych prześmiewców PRL, jest wraz z reakcjami na podobne seriale (choćby „Czterej pancerni i pies”),przyczynkiem do poważniejszej analizy socjologiczno historycznej. Ponieważ serial był hitem, nie tylko w Polsce i w Układzie Warszawskim, na jego podstawie powstał komiks, który również okazał się sukcesem wydawniczym. Logicznym pójściem za ciosem była i książka (pióra Andrzeja Zbycha*),forma pośrednia między powieścią, a zbiorem opowiadań.
Choć Kloss był jedną z postaci, które na pewno wywarło wpływ na moje dzieciństwo, nie pałałem do serialu aż taką miłością, by przeznaczyć czas na czytanie książki. Kiedy jednak wydano również audiobook z głosem Stanisława Mikulskiego, z chęcią po niego sięgnąłem.
Wrażenia z odsłuchu? No cóż – Andrzej Zbych* nie okazał się piórem najwyższego lotu. Proza dość poprawna stylistycznie, ale absolutnie nic więcej. Średnie rzemiosło. A treść? Powiedziałbym, że Kloss jaki jest, każdy wie, ale nie do końca. Ja często, gdy nie ma niczego interesującego w TV, pozwalam lecieć podobnym serialom, które nie mają niczego wspólnego z historią i realnym światem, gdyż ich infantylnie optymistyczne oraz czarno-białe widzenia dobra i zła mnie relaksuje. Inna sprawa, że dla młodzieży chyba takie wzorce są lepsze niż pokazywanie jej przewrotności, podstępności, powszechności i banalności zła… Wracając do tematu, komiks jako dziecku bardzo mi się podobał, serial do dziś mnie relaksuje, ale audiobook (książka na pewno ma tak samo) miejscami mnie wnerwiał, a tych wnerwień było pod koniec jakby coraz więcej. Co mnie wkurzało?
Jeśli ktoś się bierze za pisane o wojnie, to by wypadało, żeby odróżnił pistolet od rewolweru! Jest między nimi mniej więcej taka różnica, jak między widelcem i łyżką. Nie to samo, prawda? A jednak autorzy* traktują oba rodzaje broni jak jeden, a nawet potrafią tę samą sztukę w jednym zdaniu nazwać rewolwerem, a w następnym pistoletem. Takie zlewanie tematu i odbiorców, delikatnie mówiąc, chluby im nie przynosi. Mogę zrozumieć fałszowanie historii, zero-jedynkowy dobór postaci, czarno-białą moralność – no cóż, taka konwencja. Skrajna niekompetencja, to całkiem co innego. W serialu filmowym tego nie widać, bo broń po prostu jest ukazania, a nie nazywana, ale w książce aż boli. Na pewno nie sięgnę już po wersję drukiem, i nie powrócę do audiobooka, mimo iż interpretacja Mikulskiego była w porządku. Serial zaś na pewno jeszcze kiedyś włączę w trakcie śniadania, tłuczenia orzechów, czy po prostu, gdy znów nie będzie niczego lepszego. I niech to Wam wystarczy za mój komentarz omawianej tej produkcji.
* Andrzej Zbych – pseudonim literacki spółki autorskiej scenarzystów telewizyjnych oraz teatralnych Andrzeja Szypulskiego i Zbigniewa Safjana.
źródło: https://www.goodreads.com/user/show/98941868?ref=nav_profile_l
Któż z męskiej części polskiej populacji nie oglądał kiedyś, choćby mimo woli, „Stawki większej niż życie” z niezapomnianym Stanisławem Mikulskim (1929-2014) w roli polskiego komunistycznego superszpiega Hansa Klossa? Popularność tego serialu, wciąż na okrągło przypominanego na różnych kanałach TV, utrzymująca się mimo działań płatnych prześmiewców PRL, jest wraz z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy nie oglądałam serialu ponieważ fragmenty, które czasem mignęły mi na ekranie wydawały mi się naiwne. Tymczasem książka jest bardzo ciekawą pozycją szpiegowski-kryminą. Krótkie, ciekawe odcinki nie pozwalają na nudę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdcinki serialu obejrzałam po kilka-kilkanaście razy. Sięgając po książkę miałam nadzieję, że będzie więcej przemyśleń bohatera, jakiś opis sytuacji sięgającej poza obręb dziania akcji itp. A tu mamy praktycznie opisy co się działo w serialu. Jestem zawiedziona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZadziwiające, jak wiele scen opisanych w książce widziałem dokładnie w swojej głowie. W opisie książki jest informacja, że książka powstała na bazie filmu. Ale pomimo wielokrotnego obejrzenia zapewne większej części odcinków (a może właśnie dlatego),lektura była przyjemnością.