Tamaryszek i serca dwa złączone

- Pamiętniki pisane szminką
- 2013-01-03
- 2002-01-01
Krystyna Nepomucka -Autorka ponad 30 powieści dla dorosłych i młodzieży. Studiowała medycynę, nauki prawno - administracyjne, plastykę, filologię polską, a więc spróbowała wszystkiego po trochu. Przez lata pracowała w „Za i Przeciw” i „Chłopskiej Drodze”. Zadebiutowała w 1945 r. na łamach „Wiadomości londyńskich” powieścią w odcinkach "Romans z Busiem". Została ona wydana w Polsce dopiero w 1960 r. pt. "Małżeństwo niedoskonałe" "Ja Maciek i Marylka postanowiliśmy wydać babunię za mąż za pana Blina z kanonierki. Ostatni raz widzieli się, gdy pan Blin był porucznikiem, a babunia miała siedemnaście lat. Wtedy właśnie wyznał on jej swoją miłość w „gołębiowy” sposób i babunia przyjęła oświadczyny, bo była także śmiertelnie zakochana. Ja wiem, że go wciąż kocha, bo kiedy go wspomina, to płacze albo ręce się jej trzęsą i pragnie śmierci, która jedna może ich połączyć, jeśli oboje trafią do nieba. Babunia wciąż wieczorem o te niebo dla siebie się modli i wierzy, że z pewnością on się też tam znajdzie, bo to szlachetny człowiek.”
Kup Tamaryszek i serca dwa złączone w ulubionej księgarni
Oceny książki Tamaryszek i serca dwa złączone
103 użytkowników ma tytuł Tamaryszek i serca dwa złączone na półkach głównych- Przeczytane 75
- Z biblioteki 2
- Młodzieżowe 2
- Prawdziwe Historie 1
- Dzieciństwo 1
- Krystyna Nepomucka 1
- Obyczajowe 1
- Polskie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tamaryszek i serca dwa złączone
Nastolatka razem z Maćkiem i Marylką chcą odnaleźć pierwszą młodzieńczą miłość babuni Elwiry i wydać ją za mąż za porucznika Blina. Odnajdują w rzeczach babuni adres mężczyzny, by spotkać się z nim obmyślają plan zaczynają wspólnie działać podejmują się tego zadania.
Ostatni raz widzieli się, gdy pan Blin był porucznikiem, a babunia miała siedemnaście lat wyznał jej swoją wielką miłość w "gołębiowy" sposób.
Dlatego babunia Elwira przyjęła jego oświadczyny, bo była w nim śmiertelnie zakochana.
Wiadomo mi o tym, że wciąż go kocha, bo jak go wspomina to płacze, bardzo ręce jej się trzęsą.
Historia wspaniała, z dużą dawką humoru, humorystyczna, zabawna opowieść, fajnie napisana, pełna uroku, ciepła, uczuć prawdziwych.
Czyta się super, jest obyczajową bardzo dobrą, mądrą i cudowną książką.
Zaczęłam czytać od czwartej części, nie było wcześniejszych części w bibliotece, a bardzo pozytywne, ciepłe postacie były w tej książce.
Najbardziej to pokochałam babunię Elwirę jest osobą bardzo sympatyczną, serdeczną, kochaną, taką babcię chciałabym mieć! Był też pies Czako miły piesek, którego polubiłam od pierwszych stron książki.
Pochłonęłam książkę w godzinę, krótka jest, ale znakomita, wzruszająca mnie się podobała, jestem zachwycona.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni raz widzieli się, gdy pan Blin był porucznikiem, a babunia miała siedemnaście lat wyznał jej swoją...
Czwarta część przygód Tamaryszka. W tym tomie nastolatka, wraz z przyjaciółmi Maćkiem i Marylką, planuje odnależć młodzieńczą miłość babuni Elwiry - tajemniczego pana Blina...