Dziedzictwo ognia

- 2015-09-23
- 2015-09-23
- 2014-09-02
- Marcin Mortka
- szklany tron fantastyka young adult
Celaena Sardothien przeżyła już wiele – brutalne szkolenia, niewolę, turniej o pozycję Królewskiej Obrończyni… Tym razem jednak przyjdzie się jej zmierzyć z własnymi demonami, z ciężarem jej dziedzictwa. Aby uzyskać informacje – kluczowe w wojnie z okrutnym królem Adarlanu – musi nauczyć się panować nad ogniem, który nosi w sobie. Podczas gdy codziennie ćwiczy pod czujnym okiem nieśmiertelnego Rowana, król wciela w życie kolejne z jego mrocznych planów. Jednak i na dworze władcy zawiązują się sojusze, mające na celu zakończenie jego panowania i przywrócenie magii na kontynencie.
Celaena, nieświadoma tego, co się dzieje w Rifthold, ma jeden cel – dostać się do legendarnego Doranelle, którym rządzi Maeve, i uzyskać odpowiedzi na nurtujące ją pytania. Jak jej władca zdołał usunąć magię? Co zrobić, by ją przywrócić? Jednak opanowanie jej mocy to niejedyna rzecz, z którą będzie musiała się przedtem zmierzyć – król Adarlanu już o to zadbał. Czy dziewczynie uda się wyjść cało z koszmaru, jaki zgotował jej władca pozbawionego magii kontynentu? Co jeszcze planuje król? I jaki los czeka rebeliantów?
Jak dotąd zdecydowanie najlepsza część całej serii! Przez całą książkę dosłownie płynęłam, tak przyjemnie się to czytało <3 Podobało mi się to, że w tej części skupili się bardziej na walkach, przeszłości Aelin i ogólnie na świecie fantasy niż na wątku romantycznym. Dzięki temu miałam okazję lepiej poznać Rowana i gdyby było inaczej to narzekałabym, że za szybko się zeszli. Swoją drogą bardzo go polubiłam. Trafia na listę moich ulubieńców książkowych. Co do przeszłości głównej bohaterki... Bardzo wzruszająca i piękna. Czytałam z ogromną ciekawością. Tak samo poznawanie coraz bardziej ich świata. Cudowne! Mimo wszystko ostatnie kilka stron mnie szczerze zszokowało i nie mogę się doczekać, aż zacznę kolejny tom. Czuję, że "Dziedzictwo Ognia" było swego rodzaju wprowadzeniem do prawdziwego (za przeproszeniem) rozpierdzielu jaki ma się tam wydarzyć. Odczuwałam wiele różnych emocji i przeważały raczej te pozytywne. Zakochałam się w tej części!
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA dla mnie wrecz przeciwnie, akcja w pierwszych 2 czesciach byla lepsza niz tu, juz cale te milion powerbuffow fae to ehh, wolalem ja w wersji czlowieka :s Malo tego romansu z sorscha - chcialem wincyj :D
Pokaż mimo toFantastyka w świetnym wydaniu, z tomu na tom akcja coraz bardziej się rozkręca. W "Dziedzictwie ognia" zaczytałam się bez reszty, pierwszy raz w życiu wzięłam książkę do pracy z nadzieją, że znajdę chwilkę...
Pokaż mimo toO wiele lepsza niż pozostałe 2 części, naprawdę akcja bardzo fajnie się rozkręca. Oby tak dalej :D
Pokaż mimo toZdecydowanie najlepsza część jak do tej pory. Z chęcią dałbym wyżej niż 7 ale od 8 w górę pozostawiam na inny rodzaj literatury ;). Jak w dwóch pierwszych częściach mocno przeszkadzały mi wątki miłosno-romansowe, tak tutaj (na szczęście) jest tego niewiele. Rozwija się natomiast fantastyka w pełnym wymiarze.
Bardzo przyjemne i wciągające czytadełko.
Polecam
Pokaż mimo toBardzo przyjemne i wciągające czytadełko.
Polecam
Początkowo strasznie dłużyła mi się ta historia. Pojawiło się trochę nowych postaci i wątków, było powolnie i trochę nudno, ale możliwe, że to wynikało też z przesytu, ponieważ to 4 pozycja z tego uniwersum i czułam już, że przydałaby mi się przerwa. Na szczęście z czasem wszystko zaczęło nabierać tempa i robiło się ciekawiej.
Fajnym zabiegiem było wprowadzenie 3 perspektyw: Celaeny, jej przyjaciół przebywających na zamku i wiedźm. Jeśli chodzi o bohaterów, to Celaena jak dla mnie w dalszym ciągu przez większość czasu była irytująca. Niezbyt też przypadła mi do gustu jej początkowa relacja z Rowanem, choć koniec końców dało się go polubić. W moich oczach za to bardzo stracił Chloa, którego do tej pory raczej lubiłam. Od początku zaś bardzo spodobał mi się Aedion i Manon i to chyba jak na razie moje ulubione postaci i to na rozwinięcie ich wątków będę czekać.
więcej Pokaż mimo toFajnym zabiegiem było wprowadzenie 3...
a czym tak naprawdę jest miłość? co znaczy kochać? jak wiele można wiele dla niej poświęcić ? miłość do drugiego człowieka, do ojczyzny, do rodziny. To kim jesteśmy zależy od tego czy potrafimy kochać, kochać na wielu płaszczyznach. Kolejny tom przygód Celaeny, młodej kobiety, której dziedzictwo i przeszłość, zaplanowały przyszłość na długo nim ona sama dokonała wyborów. Bo jaki wybór ma ten, kto kocha. Czy można oddzielić serce od rozumu i iść przez życie bez słuchania muzyki serca?
tak długo pozostajemy ludźmi, jak długo nasze serca potrafią kochać.
Kolejny tom przygód i kolejny lepszy od poprzedniego. Bohaterowie, choć obdarzeni cudownymi mocami, są bardzo realistyczni i nader przekonujący, a ich przygody zapierają dech w piersiach i pozwalają czytelnikowi zapomnieć o o taczającej go rzeczywistości .
więcej Pokaż mimo toAutorka nie zawiodła, dobijając czytelnika
do książki na ostatnie kilka rozdziałów. Akcja jest dynamiczna przez cztery wątki głównych postaci i co gorsze, nie da się stwierdzić na który czeka się bardziej w kolejnym rozdziale. Z pewnością muszę odczekać znów miesiąc by sięgnąć po kolejny tom by nie rozstawać się z tą serią za szybko, a przede wszystkim by uspokoić swoje nerwy meliską.
Autorka nie zawiodła, dobijając czytelnika
więcej Pokaż mimo todo książki na ostatnie kilka rozdziałów. Akcja jest dynamiczna przez cztery wątki głównych postaci i co gorsze, nie da się stwierdzić na który czeka się bardziej w kolejnym rozdziale. Z pewnością muszę odczekać znów miesiąc by sięgnąć po kolejny tom by nie rozstawać się z tą serią za szybko, a przede wszystkim by uspokoić swoje...
Nie taka porywająca jak tom 1 i 2, ale i tak super!
Nie taka porywająca jak tom 1 i 2, ale i tak super!
Pokaż mimo toNajlepsza z serii dla mnie :) Świetna, lekka, obrazowo napisana.
Najlepsza z serii dla mnie :) Świetna, lekka, obrazowo napisana.