ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać211
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać5
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Night of Cake & Puppets

- fantasy, science fiction
- Córka dymu i kości (tom 1.5)
- Night of Cake & Puppets
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- angielski
In Night of Cake & Puppets, Taylor brings to life a night only hinted at in the Daughter of Smoke & Bone trilogy—the magical first date of fan-favorites Zuzana and Mik. Told in alternating perspectives, it’s the perfect love story for fans of the series and new readers alike. Petite though she may be, Zuzana is not known for timidity. Her best friend, Karou, calls her “rabid fairy,” her “voodoo eyes” are said to freeze blood, and even her older brother fears her wrath. But when it comes to the simple matter of talking to Mik, or “Violin Boy,” her courage deserts her. Now, enough is enough. Zuzana is determined to meet him, and she has a fistful of magic and a plan. It’s a wonderfully elaborate treasure hunt of a plan that will take Mik all over Prague on a cold winter’s night before finally leading him to the treasure: herself! Violin Boy’s not going to know what hit him.
Kup Night of Cake & Puppets w ulubionej księgarnii
Oceny książki Night of Cake & Puppets
686 użytkowników ma tytuł Night of Cake & Puppets na półkach głównych- Chcę przeczytać 539
- Fantastyka 11
- 2025 6
- Fantasy 6
- 2019 4

Cytaty z książki Night of Cake & Puppets
If someone's evil, then killing them isn't murder. It's SLAYING, and not only legal but encouraged.
Once you know magic is real, it's really hard to remember what it was like not to know. It's kind of like trying to see how you look with your eyes closed.
Rozwiń ZwińThere is more to me than I knew.
There is more to me than I knew.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Night of Cake & Puppets
Jakoś tak wyszło, że po przeczytaniu „Marzyciela” nie od razu skapnęłam się, że są jeszcze jakieś polskie wydania książek Laini Taylor. A kiedy tylko zobaczyłam wszystkie książki z serii na promce…chyba wiecie jak się to skończyło. Ja, oczywiście będąc sobą, nie wiedziałam, że „Noc ciasta i marionetek” jest dodatkiem (Tom 1.5). Więc możecie wyobrazić sobie moje zdziwienie, kiedy pełna emocji po skończeniu poprzedniego tomu, sięgnęłam w mojej opinii po kolejną (jakąś dziwnie krótką, ale kolejną) część. Tylko nie zrozumcie mnie źle. Nie byłam rozczarowana. Jakbym zresztą mogła być, kiedy dostałam najsłodszy dodatek jaki kiedykolwiek moje oczy widziały.
Całkiem polubiłam wątek romantyczny Akivy i Karou, ale wiecie jak to jest, kiedy bohaterom trzy tomy zajmuje dotarcie się do siebie. Trochę się człowiek męczy. Szczególnie, że iskry aż się sypią, ale nie – nie zejdą się. Tylko, że to niejedyny wątek romantyczny w tej serii i zdecydowanie nie mój ulubiony. Na przestrzeni pierwszych trzech tomów umknęło gdzieś zejście się czarującego skrzypka z pewną zadziorną lalkarką. A miłosna historia Zuzany i Mika, to faktycznie coś, co zasługuje na oddzielną książkę.
„Noc ciasta i marionetek” to magiczna historia o zauroczeniu. Pełna drobnych życzeń i motyli w brzuchu. Przepleciona wieloma ilustracjami historia o pierwszej randce i gorącym pocałunku wśród wirujących płatków śniegu. W końcu taki był plan Zuze. Rzucić skrzypka na kolana, a potem owinąć go sobie wokół palca. A paciorki od Karou? Takie tam drobne ułatwienie.
Powiem Wam, że po przeczytaniu tego dodatku poprzeczka dla dobrego wątku romantycznego w książce zawisła u mnie bardzo wysoko. A jakieś tam Xadeny i inni mu podobni powinni schować się przy Miku. Ach, gdyby tylko skrzypek nie był już zajęty… Naprawdę dawno nie rozpłynęłam się tak nad wątkiem romantycznym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrocza historia. Mimo, że adresatem jest młodzież bardzo miło się czytało o tych pierwszych uczuciach, motylach w brzuchu, podchodach i takich tam...;-) Sami wiecie jak to wyglądało, a jeśli nie pamiętacie, ta książka pomoże odświeżyć pamięć;-)
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!
Krótka historia idealna do schrupania na jeden raz - na jedno popołudnie. Moje wydanie z 2024 roku ma jedynie około 200 stron usłanych wieloma ilustracjami. Książka z bardzo fajnymi opisami czynności czy natury, zresztą charakterystyczne dla tej autorki.
Polecam przeczytanie książki po pierwszej części trylogii „Córki dymu i kości”.
Z tego, co zauważyłam, to ta nowelka jest trochę bardziej infantylna, co mi niestety nie przypadło do gustu. Prawdopodobnie powodem jest tematyka - rozkwit uczucia pomiędzy Zuzaną a Mikiem. Ja wolę mniej młodzieżowe opisy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam przeczytanie książki po pierwszej części trylogii „Córki dymu i kości”.
Z tego, co zauważyłam, to ta nowelka...
Podążanie za śladami pawich łap? Oj zdecydowanie! To przecież historia Zuzany i Mika 🥹🧡 Nie da się ukryć, że są to bohaterowie, którzy kradną serca wielu czytelników. Ja sama przepadłam dla tego połączenia - słodkiego, lekko zwariowanego i całkowicie oszałamiającego! Musiałam sobie trochę poczekać zanim zabrałam się za ten dodatek, ale było warto. 🧡 Nie będę ukrywać, że akcja i wydarzenia, pojawiające się w tej jedno wątkowej powieści nie były niczym aż tak bardzo porywającym, ale tak czy inaczej uważam je za dość niecodzienne i przyjemne w odbiorze. Zdecydowanie cieszę się, że mieliśmy okazję bliżej poznać osobę jaką jest Zuzana. Bez żadnego - ale - mogę przyznać, że jest naprawdę specyficzną postacią obok której nie da się przejść obojętnie. Przecież to właśnie my jako czytelnicy najbardziej lubimy tych "pobocznych" zwariowanych, ale w pełni pozytywnych bohaterów. I właśnie taka była Zuzana - jak promyk światła, który rozświetli nawet największy mrok. Dobra, ale Mik też 😅 nie możemy go pominąć. Absolutnie uwielbiam jego osobę. Naprawdę ciężko jest pominąć kogoś, kto skradł serce Zuzany bezpowrotnie. Ich relacja to trochę miód na nasze serca po tej słodko-gorzkiej trylogii. Ale co tam! Jakoś dajemy sobie radę 😎 Oboje wykazali się w stosunku do sobie czymś cudownym. Autentycznie! To niesamowite, że stanęli na rzęsach aby przyznać się do uczucia, które kiełkowało się między nimi już od jakiegoś czasu. W sytuacji tej nowelki nie mam zbyt wiele do powiedzenia. Jest w niej coś co zwyczajnie chwyta mnie za serce, a jednocześnie czuję lekki niedosyt, bo chciałabym zdecydowanie więcej. Mam nadzieję, że znajdziecie w życiu kogoś kto będzie darzył was uczuciem takim jak Zuzana i Mik darzyli siebie nawzajem. Obyście spędzili wieczór niczym noc ciasta i marionetek!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐️ 4/5
W skrócie- jeśli ktoś polubił lalkarkę i skrzypka w oryginalnej trylogii to ta historyjka napewno się spodoba. Odradzam tym którzy uważali ich styl za słodko-pierdzaco-drażniący. 🫡
⭐️ 4/5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa nowelka utwierdziła mnie w przekonaniu że Zuza i Mik mają więcej chemii niż Karou i Akiva😆 Było mega sweet.
To było po prostu dobre.
To było po prostu dobre.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam serię Córka dymu i kości Laini Taylor. To najbardziej niezwykłe książki urban fantasy jakie miałam przyjemność czytać. Wyobraźnia autorki w kreowaniu fantastycznego świata nie ma sobie równych, a historia zakazanej miłości Karou i Akivy, którzy próbują się odnaleźć - nieważne w którym życiu - całkowicie skradła moje serce.
Ale seria CDiK to nie tylko genialnie rozbudowany świat, odwieczna walka pomiędzy chimerami a serafinami, i niebieskowłosa Karou. To także inni bohaterowie w tym i mój ulubiony dueat: Zuzana i Mik.
To właśnie o nich będziecie mogli przeczytać w nowelce Noc ciasta i marionetek. I przysięgam: to NAJWSPANIALSZY dodatek do serii jaki kiedykolwiek przeczytałam. Nie sądziłam, że aż tak potrzebowałam tej części!
Wiecie co? Nieważne co napiszę. Żadne słowa nie są w stanie oddać tego jak wspaniała to była historia.
Pierwsza randka. Pierwsza miłość. Magiczna noc pełna wyjątkowych wydarzeń, które zbliżyły do siebie dwójkę ludzi.
W trakcie lektury poczułam się, tak jakbym to ja właśnie przeżywała swoją pierwszą miłość (brzmi jak banał, ale mówię całkowicie serio! 💙).
Zuzana zawsze była promyczkiem tej serii, ale w tej części przeszła samą siebie! Mik to facet na punkcie którego sama bym oszlała, gdybym go spotkała na swojej drodze.
Jest zabawnie, uroczo i tak cieplutko na sercu.
Pokochałam tę książkę do tego stopnia, że będę do niej wracać co roku. Czytanie jej będzie moją nową zimową tradycją ❄
Bohaterowie rzucili na mnie urok; nie potrafię się z nimi rozstać i już nie mogę się doczekać, aż spadnie śnieg, a ja usiądę z gorącą herbatą i ciastem pod kocem i wrócę do tej historii.
Książka jest przepięknie wydana. W środku znajdziecie mnóstwo ilustracji ze szkicownika Zuzany, a cudowna okładka polskiej artystki świeci w ciemności. W tym wydaniu znajdziecie również komiksową adaptację jednej ze scen z CDiK.
Kocham. Tak po prostu 💙
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle seria CDiK to nie tylko genialnie...
Jestem oczarowana. Więcej, rozpływam się w ciepłym zachwycie nad tą cudowną nowelką o młodych zakochanych, którzy próbują porozmawiać (i całować się!!) po raz pierwszy.
Język Laini jest idealną mieszanką poezji, magii, dziecięcej fascynacji, czystego zachwytu. Znam go już z historii chimery, która uratowała życie anioła. Zuzana i Mik byli w tamtej trylogii światłem, który kąpał w radości i nadziei często smutną historię. Teraz mają własną opowieść, i choć nie ma w niej skrzydeł, potworów i przeznaczenia, jest najprawdziwsza magia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJęzyk Laini jest idealną mieszanką poezji, magii, dziecięcej fascynacji, czystego zachwytu. Znam go już z historii chimery, która uratowała życie anioła. Zuzana i Mik byli w tamtej trylogii światłem, który...
"WSZYSTKO JEST CUDEM. CUDEM JEST TO, ŻE NIE ROZTAPIAMY SIĘ W WANNACH. - PICASSO"
Najlepszy dodatek do serii jaki miałam okazję przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepszy dodatek do serii jaki miałam okazję przeczytać.
Nie wiem sama czy podczas czytania serii o 'Córce dymu i kości' znalazła się osoba, która nie pokochałaby Zuzany oraz Mika.
Jakie to było urocze, jakie słodkie i aż serce się rozpłynęło czytając o nich... rozmarzyłam się.
Idealni razem.
Musisz to przeczytać jeśli wcześniej pokochałaś tych bohaterów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa dwójka to istna rozkosz. Autorka chcąc nas jeszcze trochę popieścić uraczyła nas krótką nowelą o tym sławetnym pierwszym spotkaniu, randce, pocałunku pomiędzy tą dwójką.
Jakie to było urocze, jakie słodkie i aż serce się rozpłynęło czytając o...