W łożnicach królów

- historia
- Dans les lits des rois
- 2013-09-11
- 1994-01-01
Kronikarze wiele mówią o małżeństwach władców, bardzo mało natomiast o tym, co działo się w królewskich łożnicach podczas nocy poślubnych. Znana francuska pisarka, Juliette Benzoni, prezentuje nam ogromną galerię postaci - wśród nich Aleksandra Wielkiego, Ludwika XIV, Cezara Borgię i Napoleona - ale w jakże niebanalnych sytuacjach! Czytelnik znajdzie tu opisy nocy pełnych grozy i pełnych rezygnacji, nocy namiętnych i nocy dziwnych, nocy przesyconych złymi i dobrymi urokami.
Kup W łożnicach królów w ulubionej księgarni
Oceny książki W łożnicach królów
184 użytkowników ma tytuł W łożnicach królów na półkach głównych- Chcę przeczytać 106
- Biografie 3
- Historia 3
- Z biblioteki 3
- Historyczne 2
- Posiadam :) 2
- Biograficzne 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce W łożnicach królów
Ciekawy pomysł na książkę, przy której dobrze się bawiłam. Dużo informacji, które nie przytłaczają, ale równocześnie dają większy obraz i kontekst do danego rozdziału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą przedstawione noce (jak i to co przed nimi, i po nich) piękne, zaskakujące, zabawne, a niektóre wręcz pełne grozy. Wszystko z dobrym humorem i napisane lekkim, przyjemnym piórem.
Spora, choć wyrywkowa, porcja wiedzy historycznej podana zabawnie i lekko. Czasem ogarnia groza, ale częściej można się uśmiechnąć czytając o łóżkowych i przedłóżkowych perypetiach bohaterów. Wszyscy, którym historia kojarzy się z nudnym wkuwaniem dat bitew, powinni przeczytać tę książkę. Przekonają się, że historia jest ciekawa, wciągająca i bywa wręcz komiczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że materiały na temat nocy poślubnych władców są na tyle szczątkowe, że nie ma właściwie z czego tworzyć książki. W "Łożnicach królów" jest naprawdę dużo ciekawych informacji, ale akurat tych z nocy poślubnych one nie dotyczą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na książkę o tej jakże ciekawej tematyce jest ona napisana w bardzo lekki i przystępny sposób. Dodatkowym atutem jest tu spora dawka humoru, który autorka nam serwuje. I nie jest to bynajmniej humor niestosowny czy niesmaczny, tylko taki, który uprzyjemnia czytanie. Generalnie mam nadzieję, że druga część będzie równie dobra.