Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość

Okładka książki Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość autorstwa Anthony de Mello
Anthony de Mello Wydawnictwo: Zysk i S-ka filozofia, etyka
filozofia, etyka
Rediscovering Life
2013-09-02
2013-09-02
Justyna Grzegorczyk
Anthony de Mello był jednym z ważniejszych autorów duchowych dwudziestego wieku, znanym na całym świecie ze swoich pism i konferencji. Rodowity Hindus, jezuita mieszkający w Indiach przez wiele lat, zmarł nagle w 1987 roku. Od chwili śmierci jego sława ciągle rośnie, a książki, takie jak Pieśń ptaka, Wezwanie do miłości i światowy bestseller Przebudzenie, są powszechnie uważane za źródło duchowego odrodzenia.

Książkę Odkryć życie na nowo, spisaną w oparciu o wykład wygłoszony na kilka miesięcy przed śmiercią autora, można uznać za jego ostatnią opublikowaną pracę. De Mello pokazuje nam w niej nowy sposób patrzenia na świat i Boga. Zaprasza, byśmy odkryli głębsze znaczenie naszego życia, wyzbyli się ograniczającego myślenia i znaleźli ślad nadziei, która uwolni nas od poczucia izolacji, gniewu, smutku i depresji. Odkryć życie na nowo to książka ponadczasowa, która przebudzi cię na piękno ludzkiego doświadczenia i pomoże zobaczyć Boga we wszystkim.

Kup Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość

Oceny książki Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość

Opinie i dyskusje o książce Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość

Ksiązka warta przeczytania. Rzuca nowe światło na dreczace problemy. polecam

Ksiązka warta przeczytania. Rzuca nowe światło na dreczace problemy. polecam

Zostawiła mnie z cytatem:
"Rzuć się w wir bitwy, ale serce twe niech trwa wśród kwiecia lotosu, u stóp Pana".

Zostawiła mnie z cytatem:

Trudno miec jednoznaczne zdanie o tej ksiazce. Z jednej strony podnosi na duchu i motywuje, pozwala zobaczyc zycie z troche innej strony i zlapac dystans do wielu spraw. Z drugiej strony uwazam, ze jest przedstawiona w zbyt jednostronny sposob. Zycie nie jest zero jedynkowe. Kazdy z nas jest inny, ma inne potrzeby, priorytety i inaczej reaguje na dana sytuacje. Uwazam, ze ksiazka nawet moze byc szkodliwa, jesli odbierze sie ja w zbyt doslowny i tylko ten przedstawiony w niej spob.

687 użytkowników ma tytuł Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość na półkach głównych
92 użytkowników ma tytuł Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość na półkach dodatkowych

Anthony de Mello
Anthony de Mello
Anthony "Tony" de Mello - hinduski psychoterapeuta i mistyk. Przyszedł na świat w Bombaju, ale jego rodzice pochodzili z Goa, dawnej portugalskiej kolonii, gdzie żyła spora liczba ludności katolickiej. Jeszcze jako nastolatek wstąpił do Zakonu Jezuitów (choć święcenia duchowne przyjął dopiero w wieku 30 lat). Studiował filozofię w Hiszpanii, teologię w Pune, w Indiach, psychologię na Loyola University w Chicago oraz duchowość na rzymskim Uniwersytecie Gregoriańskim (Pontificia Universitas Gregoriana). Przez siebie samego nazywany potocznie "chrześcijaninem Wschodu", zaś przez przyjaciół: "mistrzem modlitwy". Rozgłos przyniosły mu książki oraz wykłady z dziedziny duchowości. Łączył w nich mistykę europejską z przemyśleniami Dalekiego Wschodu. Nie stronił od psychoanalizy i psychoterapii, co na tamte czasy były dość śmiałym i nowatorskim posunięciem. Jego pierwsza książka ukazała się drukiem gdy miał już blisko 50 lat. Pisał po angielsku. W 1998 roku, 11 lat po śmierci hinduskiego jezuity, jego publikacje zostały skrytykowane przez Kongregację Nauki Wiary, na czele której stał kard. Joseph Ratzinger, czyli późniejszy papież Benedykt XIV. Wybrane publikacje książkowe: "Sadhana: A Way to God" (1978, polskie wydanie: "Sadhana. Ścieżka do Pana Boga", Wydawnictwo Verbinum, 1989),"Awareness" (1990, polskie wydanie: "Przebudzenie", Zysk i S-ka, 1996),"One Minute Nonsense" (1992, polskie wydanie: "Minuta nonsensu", Wydawnictwo Księży Jezuitów "WAM", 1996).

Czytelnicy Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość przeczytali również

Praktykowanie potęgi teraźniejszości Eckhart Tolle
Praktykowanie potęgi teraźniejszości
Eckhart Tolle
Recenzja książki "Praktykowanie potęgi teraźniejszości": "Praktykowanie potęgi teraźniejszości" to inspirujące dzieło, które w przystępny sposób przenika do ducha czytelnika, otwierając drzwi do nowego poziomu świadomości. Autor, posługując się klarownym językiem, ukazuje istotę medytacji i jej roli w budowaniu naturalnego stanu jedności z Bogiem/Istnieniem. Jednym z kluczowych elementów tej książki jest wyważone podejście do relacji z własnym umysłem. Autor zdecydowanie zachęca do nieutożsamiania się z myślami, co stanowi istotną drogę ku wyższemu poziomowi zrozumienia samego siebie. Książka stawia wyzwanie czytelnikowi, proponując mu wzlot ponad strumieniem myśli, co w rezultacie może prowadzić do głębszego zrozumienia samego siebie i świata. Autor skupia się na koncepcji bycia obserwującą obecnością, co stanowi kluczową ideę dla tych, którzy pragną pogłębić swoją praktykę medytacyjną. Przekonuje nas o wartości bycia świadkiem naszych emocji i myśli, co może prowadzić do głębszego zrozumienia własnego wnętrza. Książka podkreśla, jak istotne jest przejście od identyfikowania się z umysłem zatopionym w myślach o przeszłości i przyszłości do pełnego bycia obecnym w teraźniejszości. Wprowadzenie do praktyki obecności, jak to opisuje autor, ma potencjał przemiany świadomości, prowadząc czytelnika od uwięzienia w cyklu myśli do stanu wolności. Podkreśla on również wagę budowania wewnętrznego bogactwa poprzez praktykowanie obecności, co manifestuje się w tworzeniu pola wysokiej częstotliwości. "Praktykowanie potęgi teraźniejszości" nie tylko oferuje praktyczne wskazówki, ale również dostarcza głębokiej refleksji na temat natury umysłu i jego roli w naszym życiu. To lektura, która nie tylko edukuje, ale także inspiruje do poszukiwania głębszego zrozumienia samego siebie i otaczającego świata.
Andrzej Brzostowski - awatar Andrzej Brzostowski
Ścieżka miłości Don Miguel Ruiz
Ścieżka miłości
Don Miguel Ruiz
W trakcie lektury natknęłam się tutaj, na LC, na recenzję określającą tę książkę jako „spauperyzowany Lacan w sosie z Castanedy”(https://lubimyczytac.pl/ksiazka/sciezka-milosci/opinia/74262152). Z ciekawości wygooglowałam oba nazwiska i muszę przyznać, że to porównanie jest całkiem trafne. Ta pozycja to w gruncie rzeczy bardzo proste podanie kilku podstawowych prawd o życiu, delikatnie doprawionych nutą mistycyzmu. Sięgnęłam po tę książkę trochę przypadkiem, ale też z potrzeby znalezienia czegoś, co będzie dla mnie takim małym literackim plasterkiem i odwróci uwagę od trudnej sytuacji, w której się znalazłam, a także pozwoli spojrzeć na życie z innej perspektywy. I faktycznie, dostałam to, czego potrzebowałam. Choć końcówka (modlitwy) zupełnie nie jest w moim klimacie, to całość odebrałam jako prostą, momentami poruszającą i inspirującą, a przy tym trafną w wielu spostrzeżeniach. Autor przyjmuje tu ciekawą perspektywę, bo pokazuje, że choć bywamy ofiarami złych wydarzeń, to ostatecznie to my sami nadajemy im znaczenie, które potrafi obciążać naszą teraźniejszość. Podkreśla, że potrzebna jest praca terapeutyczna, ale w teorii proponuje podejście, które do mnie przemawia: mamy wpływ na to, jaką wagę przywiązujemy do przeszłości i co z niej wynosimy. W moim przypadku to spojrzenie pozwoliło mi zdystansować się do trudnej sytuacji zawodowej i poczuć, że mogę odzyskać kontrolę nad tym, jak bardzo będzie ona definiować moją codzienność. Krótka, przystępna, momentami dająca do myślenia oraz na tyle ciekawa, że mam ochotę sięgnąć po kolejne książki tego autora.
ByMagdalena - awatar ByMagdalena
oceniła na69 miesięcy temu
Droga rzadziej przemierzana. Nowa psychologia miłości, wartości tradycyjnych i rozwoju duchowego Morgan Scott Peck
Morgan Scott Peck
Książkę tę dość długo czytałam - a właściwie podczytywałam. Na początku bardzo mnie zainteresowała, jednak wraz z biegiem stron mój entuzjazm słabł. Nie chcę przez to powiedzieć, że mi się nie podobała, czy że to jest jakaś przeciętna pozycja, tylko że autor nie utrzymał mojej uwagi. Myślę, że winą tej sytuacji jest fakt, że obecnie na rynku mamy sporo książek poruszających podobne tematy. Gdy DROGA RZADZIEJ PRZEMIERZANA ukazała się po raz pierwszy, była pewną nowością, świeżością, czymś czego ludzie potrzebowali nawet o tym nie wiedząc. Teraz autorzy zasypują nas psychologicznymi radami - jak żyć, by żyć dobrze itp. M. Scott Peck przypomina mi trochę fenomen Paulo Coelho, czy Olivera Sacksa. Obaj panowie zaprezentowali coś oryginalnego w konkretnym czasie - coś, co się dobrze czytało i co zaspokajało ludzką ciekawość i potrzebę spojrzenia na życie z innej perspektywy. Uważam, że Sacks i Peck mają oczywiście więcej do powiedzenia niż Coelho... zwłaszcza, że bazują na własnym doświadczeniu i nauce, a nie na cudzym przyprawionym filozoficzną gadką. DROGA RZADZIEJ PRZEMIERZANA, to pozycja, w której znajdziecie bardzo dużo przykładów z gabinetu doktora (Peck jest amerykańskim psychiatrą i neurologiem). To niezwykłe relacje, które mają dobitnie pokazać czytelnikowi, gdzie popełnia błędy, nawet o tym nie wiedząc. Ta książka to RADA, ale taka momentami wstrząsająca, bo prawda czasem boli, mimo to warto właśnie w niej żyć. Nie unikać problemów, tylko je rozwiązywać... a przede wszystkim na początku w ogóle je zauważać i zdiagnozować. Może nie oszalałam na punkcie tej książki, ale ją doceniam. Wiele można z niej wyciągnąć dla siebie. Jedną z ważniejszych prawd, od której zaczyna się cała "zabawa" jest fakt, że ŻYCIE JEST TRUDNE - banał, ale okazuje się, że wcale nie.... życie jest trudne Wydawnictwo Zysk i S-ka egzemplarz recenzencki
πPi - awatar πPi
Siła spokoju. Droga miłującego pokój wojownika Dan Millman
Siła spokoju. Droga miłującego pokój wojownika
Dan Millman
Przeczytałam ostatnio „Drogę miłującego pokój wojownika” i muszę przyznać, że to był naprawdę dobrze zainwestowany czas. Książka ma w sobie tę niesamowitą lekkość, a jednocześnie uderza w bardzo ważne tony. Uczy, jak zachować spokój w tym całym codziennym chaosie i jak odnaleźć w sobie siłę, o której często zapominamy. To zdecydowanie jedna z tych lektur, które zostają z człowiekiem na dłużej i każą na chwilę przystanąć. Fajnie było zobaczyć to spojrzenie na „ścieżkę wojownika”. Bardzo mi to przypomniało klimat, jaki znam z książek Roberta Noble. Obaj autorzy pokazują, że rozwój to nie tylko teoria, ale realna praca nad sobą i swoją uważnością. Jeśli ktoś siedzi w takich tematach, to Millman na pewno mu podejdzie, bo to klasyka, którą warto znać. Jednak, jeśli mam być zupełnie szczera i porównać te dwa światy, to twórczość naszego polskiego autora, Roberta Noble, ma w sobie „to coś”, co do mnie trafia znacznie mocniej. Może to kwestia mentalności, a może po prostu sposobu przekazu, który u Roberta wydaje mi się bardziej bezpośredni i taki... namacalny. Millman pisze świetnie, ale u Noble czuję większą autentyczność i taką iskrę, która bardziej przekonuje mnie do wejścia na tę drogę. Tak czy inaczej „Droga miłującego pokój wojownika” to bardzo wartościowa pozycja. Polecam każdemu, kto szuka inspiracji, choć po lekturze warto zerknąć też na to, co robi Robert, żeby mieć pełniejszy obraz tego, jak ten „wojownik” może wyglądać w praktyce.
Malineczka - awatar Malineczka
oceniła na814 dni temu
Wolność od znanego Jiddu Krishnamurti
Wolność od znanego
Jiddu Krishnamurti
Jiddu Krishnamurti (1895–1986) był hinduskim filozofem i nauczycielem duchowym, uznawanym za jedną z najbardziej wpływowych postaci dwudziestego wieku. Do bliższego poznania jego filozofii skłonił mnie sam życiorys autora – tak fascynujący, że mógłby posłużyć za scenariusz filmowy. Krishnamurti przez całe życie poszukiwał odpowiedzi na pytania o istotę i sens istnienia, a efektem tych doświadczeń jest właśnie „Wolność od znanego”. Książka ta nie jest jednak gotowym zestawem recept, lecz zaproszeniem do radykalnej podróży w głąb siebie. Podróży, której warunkiem jest porzucenie całego dotychczasowego bagażu: uprzedzeń, wyuczonych opinii i narzuconych nam schematów. W szesnastu rozdziałach Krishnamurti dzieli się prawdą, do której dotarł po długiej drodze poszukiwań. Już na wstępie uderza w nas stwierdzeniem, że „jesteśmy ludźmi z drugiej ręki” – nasyceni cudzymi przekonaniami i prawdami z książek, tracimy zdolność do samodzielnego odkrywania świata. Według autora człowiek podążający za autorytetem nigdy nie zazna prawdziwej wolności, ponieważ autorytet zawsze pełni funkcję cenzora. Filozof wznosi się ponad religie, nie formułuje gotowych doktryn i nie stawia się w roli guru. Uważa, że każdy z nas powinien być dla siebie jednocześnie nauczycielem i uczniem. Tekst książki jest bezpośredni, niemal surowy i pozbawiony zbędnych ozdobników, co tylko podkreśla radykalizm jego myśli. Nie znajdziemy tu zbędnych słów – każde zdanie wnosi konkretną wartość. Prawdy opisane przez filozofa mogą w pierwszej chwili szokować i budzić naturalny opór, jednak powolna lektura pozwala na zrozumienie jego myśli. Autor nie daje gotowych recept; jego książka to zaledwie zaproszenie do bezkompromisowego wglądu w strukturę własnej świadomości. Osiągnięcie stanu czystej, niczym niezmąconej świadomości Krishnamurti porównuje do wypłynięcia przez ciasny przesmyk na bezkresny ocean i zanurzenia się w tym, co ponadczasowe i niewyrażalne. Pozostawia czytelnika z pytaniem, czy ma on w sobie dość odwagi, by odrzucić wszystko, co oswojone i wypłynąć na otwarte, nieznane wody w poszukiwaniu prawdziwej wolności.
zuszka - awatar zuszka
oceniła na103 dni temu
Cud uważności. Prosty podręcznik medytacji Thích Nhất Hạnh
Cud uważności. Prosty podręcznik medytacji
Thích Nhất Hạnh
Sięgnęłam po tę książkę z uwagi na to, że zauważyłam u siebie mocne symptomy jakiegoś okropnego rozbiegania myśli i braku koncentracji na wykonywanych czynnościach. Robiąc coś, szybko przeskakuję na jakiś zupełnie inny temat czy czynność. Kiedyś uważałam, że to całkiem ok i że najważniejsze, że jakoś wszystko ogarniam i dobrze to nawet wychodzi, ale zaczęło mnie to męczyć i psychicznie, i fizycznie. Ta książka miała mnie uratować. Czy to zrobiła? Niespecjalnie, ale to chyba nie wina samej książki czy też jej autora, ale mojego usposobienia. O czym jest ta pozycja? W gruncie rzeczy o tym, o czym możemy wyczytać w tytule. O uważności, która tutaj rozumiana jest jako wchłonięcie przez czynność, jaką wykonujemy. Będąc w niej na 100%, bez złości i pośpieszania samego siebie, bez uciekania myślami do tego, co będziemy robić za chwilę, powinniśmy nauczyć się skupienia i czerpania radości z życia takiego, jakim ono jest. Tak zrozumiałam to, co zostało tutaj napisane. Jest to na pewno piękna filozofia i ufam, że w przypadku wielu osób może się sprawdzić oraz przynieść ukojenie, którego tak potrzebujemy w czasach, którymi rządzi pośpiech. Paradoksalnie spowolnienie i koncentracja mogą przełożyć się na to, że będziemy robić więcej, tyle tylko, że w większym spokoju ducha, bez wywierania presji na sobie i innych. Uważność kojarzona jest tu także z samokontrolą. Jak to wszystko osiągnąć? Wykonując pewne ćwiczenia, do których zachęca autor. I tu chyba w moim przypadku jest pies pogrzebany... Choć nie tylko. Druga rzecz, która mogła przesądzić o tym, że coś mi tutaj nie podpasowało, to moje osobiste przekonanie, że nie da się żyć bez emocji, a niestety w pewnym stopniu tak odbieram to, co chciał przekazać autor. Chyba jestem trochę na bakier z rozmaitymi ćwiczeniami, a raczej z tym, aby robić je systematycznie. Brakuje mi w tym pewnej chęci czy też determinacji, co może bierze się z tego, że nie wiem, czy by mi to mogło faktycznie pomóc... Takie mam refleksje na temat tej lektury, którą mimo to polecam. Sama może kiedyś wrócę do niej. Może za drugim razem potraktuję ją z większą uwagą i wiarą, że podane tu recepty na osiągnięcie tego mitycznego już spokoju faktycznie mi pomogą. https://www.instagram.com/justynaczytuje/?hl=pl https://www.facebook.com/JustynaCzytuje
justynazwanaruda - awatar justynazwanaruda
oceniła na62 lata temu

Cytaty z książki Odkryć życie na nowo. Przebudzenie na rzeczywistość

Rzucić się w wir bitwy, ale serce niech trwa wśród kwiecia lotosu.

Rzucić się w wir bitwy, ale serce niech trwa wśród kwiecia lotosu.

Anthony de Mello Odkryć życie na nowo Zobacz więcej

Całe przygnębienie istnieje w was,nie w życiu. Nie w rzeczywistości. Nie na świecie. Ono jest w was.

Anthony de Mello Odkryć życie na nowo Zobacz więcej

Co to znaczy żyć jak król : zupełnie nie znać co to niepokój. Nie mieć żadnego wewnętrznego konfliktu. Żadnych napięć, presji,.zmartwień żadnej rozpaczy.

Rozwiń