Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych

Okładka książki Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych autora Josiah Conder, 8370525962
Okładka książki Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych
Ireneusz Kania

Kup Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych

Sama książka to istne dzieło sztuki. Bardzo duży format 2x A4 i piękne ryciny i piękna oprawa. Perełka dla kolekcjonerów. W przeciwieństwie do dekoracyjnych bukietów w stylu zachodnim, japońska sztuka układania kwiatów skupia się na tworzeniu harmonii linearnych konstrukcji, rytmu i koloru. Przed wszystkim na minimaliźmie. Tak jak sztuka picia herbaty w Japonii sztuka układania kwiatów to istny ceremoniał mający całą filozofię i otoczkę temu towarzyszącą. Dla smakoszy :)

Uroczy, klimatyczny "staroć", przy okazji rzadko spotykana książka o ikebanie, w opracowaniach zwyczaj traktowanej raczej po macoszemu.

49 użytkowników ma tytuł Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych

Okładka książki Literatura na Świecie nr 1-2-3/2002 (366-368) Jirō Asada, Matsuo Bashō, Josiah Conder, Bogna Dziechciaruk-Maj, Jerzy Jarniewicz, Hiromi Kawakami, Yoshida Kenkō, Andrzej Kopacki, Henryk Lipszyc, Michał Paweł Markowski, Eiki Matayoshi, Yukio Mishima, Haruki Murakami, Mitsuyoshi Numano, Redakcja pisma Literatura na Świecie, Rissai, Masahiko Shimada, Łukasz Sommer, Sora, Soran, Sukan, Tōkyū, Tōun, Eimi Yamada, Agnieszka Żuławska-Umeda
Josiah Conder
Josiah Conder
Brytyjski architekt, który spędził wiele lat w Japonii. Rodowity londyńczyk. Absolwent Uniwersytetu Londyńskiego (architektura). Po ukończeniu studiów zaczął z powodzeniem pracować w zawodzie. W 1876 roku został uhonorowany Medalem Soane'a, przyznawanym przez Królewski Instytut Architektów Brytyjskich (Royal Institute of British Architects). Rok później wyjechał do Japonii. Zauroczony Krajem Kwitnącej Wiśni pozostał tam aż do śmierci. Autor kilku publikacji związanych z Japonią, w tym pierwszej książki napisanej przez człowieka z Europy a dotyczącej ikebany. Za swoje zasługi w dziedzinie architektury oraz w propagowaniu kultury japońskiej na Zachodzie został odznaczony Orderem Świętego Skarbu (瑞宝章). Nie należy go mylić z Josiahem Conderem (1789-1855),brytyjskim pisarzem. Wybrane publikacje: "The Flowers of Japan and The Art of Floral Arrangement" (1891, polskie wydanie: "Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych", Universitas, 2002, fragmenty: "Kwiaty Japonii" w "Literatura na Świecie nr. 1-2-3/2002 (366-368)"),"Landscape Gardening in Japan" (1893),"Paintings and Studies by Kawanabe Kyosai" (1911).

Cytaty z książki Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych

Dodaj cytat z książki Kwiaty Japonii. Sztuka kompozycji kwiatowych