Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12

- Death of a Greedy Woman, A Hamish Macbeth Mistery
- 2013-05-27
- 2013-05-27
- Joanna Żywina
Cztery pary, dokładnie wybrane przez profesjonalną swatkę Marię Worth, gromadzą się w hotelu na zamku Tommel. Jednak zamiast miłosnej aury zamczysko wypełnia atmosfera aż gęsta od nienawiści. Czarę goryczy przelewa przyjazd ordynarnej i chciwej Pety. A kiedy miłość wychodzi oknem, morderca wchodzi drzwiami. Peta zostawia Hamishowi kłopotliwą zagadkę do rozwiązania: kto towarzyszył Pecie podczas jej ostatniego posiłku, który kobieta zakończyła martwa, z dużym czerwonym jabłkiem wetkniętym w usta.
Kup Hamish Macbeth i śmierć obżartucha w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Hamish Macbeth i śmierć obżartucha
Lekki kryminał w angielskim stylu i szkockich okolicznościach przyrody. Czyta się dobrze i szybko, a z każdym kolejnym tomem odnoszę wrażenie, że książka jest dla mnie powrotem do ulubionych miejsc i bohaterów 🤭 Trochę zaskoczył mnie pomysł na samego "obżartucha", ale autorka lubi wziąć na warsztat ludzkie przywary i je zarysować faktycznie grubą kreską.
1167 864
Oceny książki Hamish Macbeth i śmierć obżartucha
322 użytkowników ma tytuł Hamish Macbeth i śmierć obżartucha na półkach głównych- Przeczytane 252
- 2025 11
- 2023 8
- 2013 4
- Storytel 4
- Kryminał 4
Tagi i tematy do książki Hamish Macbeth i śmierć obżartucha

M.C. Beaton
Właściwe Marion Chesney (Marion McChesney) - szkocka pisarka, autorka licznych romansów wydanych pod własnym nazwiskiem. Pod pseudonimem M. C. Beaton, wydała powieści kryminalne i sensacyjne, głównie serie "Agatha Raisin" i "Hamish Macbeth". Tworzy również pod pseudonimami Sarah Chester, Helen Crampton, Ann Fairfax, Marion Gibbons, Jennie Tremaine i Charlotte Ward. Cykl powieści z Agathą Raisin został wydany po polsku nakładem wydawnictwa Edipresse.
Marion Chesney urodziła się w Glasgow w Szkocji, pracowała w księgarni w Glasgow oraz jako krytyk teatralny, reporter gazety i redaktor.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hamish Macbeth i śmierć obżartucha
Do zamku Tommel, przerobionego na hotel, przybywają klienci biura matrymonialnego "Szach Mat". Niestety, przyjeżdża również druga współwłaścicielka, słynąca z ogromnej tuszy, fatalnych manier i wielkiego obżarstwa Peta Gore. Wkrótce wszyscy mają jej dość, co gwarantuje, że Hamish będzie miał mnóstwo pracy przy rozwiązywaniu sprawy kolejnego morderstwa.
Fat shaming wjeżdża tu na pełnej, więc osoby wrażliwe na tego rodzaju zachowania mogą naprawdę cierpieć czytając tę część. Osobiście uważam, że siorbanie i mlaskanie zasługuje co najmniej na kary cielesne i nic więcej nie było mi potrzebne, żeby nie lubić ofiary, ale należy pamiętać, że ta seria powstawała w większości w latach 90, a wtedy panowały inne standardy. Niemniej, trochę już mnie męczy ten cykl i chyba pora odpocząć od Hamisha, tym bardziej, że jego zachowanie staje się coraz mniej etyczne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFat shaming wjeżdża...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyjazd klubu samotnych serc spektakularnie zakłócony śmiercią kobiety znanej z niepohamowanego apetyty i dużego stanu konta. Idealny kryminał na wakacje
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra lektura na spokojny wieczór
Dobra lektura na spokojny wieczór
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo hotelu w zamku Tommel przybywa klub matrymonialny Szach Mat, ma to być spotkanie czterech dobranych przez menadżerkę par. Maria wszystko skrupulatnie zaplanowała tak, żeby jej wspólniczka Peta nic nie wiedziała i nie zepsuła towarzyskiego tygodnia. Ta jednak jakim cudem dowiedziała się o wyjeździe i przyjechała razem z siostrzenicą Crystal. Dziewczyna jest młoda i piękna, ale na szczęście nie budzi większego zainteresowania klientów (którzy zresztą dobierają się w pary sami, niezgodnie z planem Marii). Jednak Peta robi wszystko, by być w centrum uwagi. Nachalnie flirtuje z mężczyznami, a przy posiłkach obrzydliwie się opycha każdym jedzeniem. Szybko budzi antypatię wszystkich gości i obsługi. Nic więc dziwnego, że wkrótce Hamish odnajduje na wrzosowisku jej ciało. No i oczywiście nie jest to wypadek. Podejrzani są goście hotelu Tommel oraz część obsługi.
Poza głównym wątkiem znowu mamy romanse Hamisha i historie bohaterów. Książka była równie ciekawa jak pozostałe.
Do hotelu w zamku Tommel przybywa klub matrymonialny Szach Mat, ma to być spotkanie czterech dobranych przez menadżerkę par. Maria wszystko skrupulatnie zaplanowała tak, żeby jej wspólniczka Peta nic nie wiedziała i nie zepsuła towarzyskiego tygodnia. Ta jednak jakim cudem dowiedziała się o wyjeździe i przyjechała razem z siostrzenicą Crystal. Dziewczyna jest młoda i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGinie odpychająca osoba - jak zawsze w cyklu o posterunkowym Hamishu.
Pomysł na tło morderstwa jest ciekawy , ale opisany " po łebkach". Gdyby akcja miała miejsce w Polsce , mimo niezmiennej sympatii dla głównego bohatera , pewnie porzuciłabym tę serię. Jednak mamy tu opis malowniczych szkockich krajobrazów , tamtejszego letniego klimatu , problemów związanych z ostrymi podziałami klasowymi - egzotyka. No i Hamish Macbeth niezawodnie wskazujący mordercę.
Da się przeczytać.
Ginie odpychająca osoba - jak zawsze w cyklu o posterunkowym Hamishu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem dochodzi do tego podczas spotkania klientów ekskluzywnego biura matrymonialnego , na zamku Tommel.
Nie podoba mi się sekowanie i nadmierne szydzenie z obżartucha, dlatego odejmuję punkt. Poza tym książka na poziomie podobnym do poprzednich, lekka, wykpiwająca ludzkie przywary, kryminalik z w miarę sympatycznym policjantem w roli głównej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowoli przechodzi mi faza na M.C. Beaton, wioskowy klimat i Hamish ok, ale seria jest pełna -izmów (fatism, ageism i inne). Generalnie jakby autorka nie lubiła ludzi, opisywani są paskudnie. Od lekkiego kryminału, oprócz śmiechu oczekiwałabym także trochę ciepła, nie tylko szydery.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura lekka i przyjemna. Miły relaks w zimowe wieczory.
Lektura lekka i przyjemna. Miły relaks w zimowe wieczory.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy lubi jeść, ale jedni lubią jeśc bardziej od innych. Tak można by zacząć streszczenie książki "Śmierć obżartucha". Tym razem Hamish Macbeth będzie miał do rozwiązania "śledztwo kulinarne". Żaden czytelnik nie ma wątpliwości, że posterunkowy potrafi poradzić sobie nawet z najtrudniejszym i najdziwniejszym zagadkowym morderstwem.
Tym razem do zamku Tommel przybywają cztery pary, dokładnie wybrane i poselekcjonowane, przez profesjonalną swatkę Marię Worth. Jednak zamiast miłosnej aury zamczysko wypełnia atmosfera aż gęsta od nienawiści. Wszyscy nienawidzą Pety obżartucha. Jej jedyną zaleta jest fakt, że wszystkich łączy wspólna niechęć do jej osoby. W dodatku Peta zostawia Hamishowi do rozwiązania nietypową zagadkę. Kim była osoba z którą spędziła ostatnie chwile życia? Na te i inne pytania odpowie autorka w tym bardzo fajnym tomie o przygodach posterunkowego z Lochdubh. Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem do zamku Tommel przybywają...