Wyznania magika

Confessions of a conjuror
2013-06-20
2013-06-20
Elżbieta Smoleńska

Kup Wyznania magika w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyznania magika

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyznania magika

Po uprzednim przeczytaniu genialnych "Sztuczek umysłu" trochę się jednak zawiodłam

Reakcja czytelnika na tę książkę zmienia się etapami. 1. O czym ten facet marudzi? Miało być o magii. 2. OK, w końcu jest coś o magii. 3. Ale jakieś takie smętne, w dodatku facet zaczyna wciskać swoje dygresje. 4. Zaraz, te dygresje są całkiem ciekawe... 5. Facet ma dużo do powiedzenia o psychologii człowieka i jest to bardzo interesujące, tylko po co jeszcze wciska jakieś kawałki o magii? Zdecydowanie warto przeczytać "Wyznania magika", trzeba jedynie zaakceptować to, że daliśmy się lekko wpuścić w maliny wydawcy (albo i autorowi),który pozwolił nam myśleć, że jest to książka o sztuczkach magicznych.

Do książki autobiograficznej Derrena podszedłem z wielkim zapałem, niestety okazała się być strasznym gniotem. Szanuję postać Derrena Browna za jego umiejętności, to że nie mówi, że ma nadprzyrodzone zdolności tylko potrafi wykorzystać różne techniki aby zmylić widza, oraz za to, że nie kryje się ze swoimi preferencjami seksualnymi. Więc jako fan myślałem, że pewnie sztucznie zawyżę mu ocenę (co wydaje mi się, że i tak zrobiłem). W życiu przeczytałem tylko dwie autobiografie i to dość osobliwe metalowca Ozziego Osbourne'a i słynnego snajpera Chris'a Kyle'a. Pomimo tego, że zdaję sobie sprawę, że jest to autobiografię spodziewałem się czegoś na wyższym poziomie i o trochę innej tematyce. Pierwsze rozdziały książki są dosyć interesujące, potem niestety zaczynam czytać o coraz większych głupotach. Ogólnie całość zbudowana jest w taki sposób, że czytam o jednym konkretnym dniu pracy Derrena z jego początków jako magika, zanim stał się sławny, a w ramach każdego rozdziału powoli zaczyna zbaczać z tematu i opowiadać anegdoty z innej części swojego życia lub swoje przemyślenia, by potem wraca do kontynuowania głównej historii i znowu zbaczać z tematu. I te dodatkowe przemyślenia stanowią ogromny problem bo jak nazwać czytanie o wymianie stoperów do uszu czy obcinaniu paznokci. Czy w ogóle wypada pisać o takich rzeczach w książce. Takie opisy na całe strony mocno zniechęcają nie tylko do książki, ale również do postaci Derrena.

127 użytkowników ma tytuł Wyznania magika na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Wyznania magika na półkach dodatkowych

Derren Brown
Derren Brown
Osobowość telewizyjna, showman lubiący określać swój zawód jako "psychologiczny iluzjonista". Urodził się w Croydon, w południowym Londynie, gdzie uczęszczał do szkoły, w której jego ojciec był instruktorem pływania. Studiował prawo i filologię germańską na uniwersytecie w Bristolu, gdzie w 1996 roku rozpoczął serię występów jako hipnotyzer sceniczny. [źródła : wikipedia.pl]

Cytaty z książki Wyznania magika

Derren Brown Confessions Of A Conjuror Zobacz więcej