Upalne lato Kaliny

Okładka książki Upalne lato Kaliny autora Katarzyna Zyskowska, 9788377791400
Okładka książki Upalne lato Kaliny
Katarzyna Zyskowska Wydawnictwo: Wydawnictwo MG Cykl: Upalne lato (tom 2) literatura piękna
Upalne lato (tom 2)
2013-07-23
2013-07-23

Kup Upalne lato Kaliny w ulubionej księgarnii

Upalne lato Kaliny

Oceny książki Upalne lato Kaliny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Upalne lato Kaliny

Coraz bardziej pochłania mnie twórczość autorki. W kolejnej części trylogii z cyklu Upalne lato przenosi nas w końcówkę lat 60. To okres przełomowy, podobnie jak w poprzedniej części bohaterowie stają przed zakrętem dziejowym, a tam nie wiadomo co i kogo można spotkać. Kalina jako dorosła kobieta, tak w zasadzie jest dzieckiem, sama nie wie czego najbardziej, potrzebuje. Bezpieczeństwa, które zapewnia jej małżeństwo, czy szalonej miłości, którą może przeżyć z Mackiem. Można powiedzieć za Owidiuszem, że miłość wszystko zwycięży, ale trzeba mieć na uwadze, że wszystko to nie tylko to, co jest jej przeciwne, ale może także zniszczyć coś, co jest dobre. Właśnie te rozterki targają główną bohaterką. Bardzo ważnym fragmentem książki jest list wysłany do Kaliny przez dawną opiekunkę, a także opiekunkę jej dziecka, który spaja książkę z poprzednim tomem. Zakończenie trochę zaskakujące, ale autorce z pewnością nie chodziło, aby stworzyć łzawy romans, ale skłonić czytelnika do dopowiedzenia sobie co dalej. Podobnie jak w poprzednim tomie żegnamy sielankę dworku w podwarszawskiej wsi i czasy konwenansów, tu żegnamy ludzi przełomu. Akcja książki toczy się już po wydarzeniach marcowych, a burzliwy rok 1968, po którym pokolenie urodzone po wojnie ostatecznie żegna czasy dawnej moralności m.in. aranżowanych małżeństw.
Świetna książka, bardziej dynamiczna od poprzedniej części, ale i czasy opisywane miały swoją dynamikę, czego nie uspakaja nawet upalne lato spędzone w którymś z zakopiańskich pensjonatów.
Polecam

Autorka jak zwykle nie zawiodła. Tytuł co prawda wskazuje w pierwszym odczuciu na opis jakichś sielskich chwil, ale nic bardziej mylnego. Zarazem piękna i smutna historia pokazuje czytelnikowi, jak duży wpływ na jednostkę ma dzieciństwo, ale też zmiany polityczno-społeczne tak niezależne od przeciętnego człowieka.

Napiszę to samo, co o pierwszej części. Powolna, przejmująca, smutna historia. I ten piękny język...

713 użytkowników ma tytuł Upalne lato Kaliny na półkach głównych
112 użytkowników ma tytuł Upalne lato Kaliny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Upalne lato Kaliny

Katarzyna Zyskowska
Katarzyna Zyskowska
Urodziła się w 1979 roku. Jest polską pisarką i absolwentką Dziennikarstwa i Nauk Politycznych na Uniwersytecie Warszawskim. Autorka bestsellerowych powieści, m.in. „Sprawy Hoffmanowej”, „Szklanych ptaków” oraz „Nocami krzyczą sarny”. Nie ma w Polsce drugiej pisarki, która tak jak ona potrafi budować napięcie. To zasługa świetnie skonstruowanej fabuły, ale także doskonale sportretowanych relacji między bohaterami. Najważniejsze w jej książkach są zawsze kobiety – ich problemy, traumy, lęki, radości, więzi, relacje. W tych opowieściach aż kipi od emocji. Zwyciężczyni plebiscytu „Książka Roku 2024” w kategorii autobiografia, biografia, pamiętnik" za książkę "Alchemia".

Historia kotem się toczy Renata L. Górska
Historia kotem się toczy
Renata L. Górska
Ta książka to napisana prostym językiem obyczajówka, o dość naiwnej fabule. Niemniej jednak jeśli ktoś ma ochotę na odpoczynek od wzniosłej literatury i poczytanie czegoś stricte rozrywkowego, to ta lektura będzie jak znalazł. Mamy tu poplątane perypetie Ady Gawron, wdowy w średnim wieku, matki dorosłych już bliźniaczek. Kobieta, chcąc nie chcąc, podejmuje się opieki nad kontuzjowaną byłą teściową. W tym celu wyjeżdża z Krakowa na Śląsk, do małej mieścinki Kasztelów. Łatwo nie będzie. Starsza pani nigdy nie tolerowała synowej. Nic dziwnego, że Ada boi się pobytu z nią pod jednym dachem. Co gorsza, w mieście grasuje tajemniczy złoczyńca, pastwiący się nad domowymi zwierzakami mieszkańców. Wkrótce i to mu nie wystarcza- zaczyna zagrażać również ludziom. Do tego wszystkiego Ada przygarnia kota- znajdę, Aladyna. Po którego niebawem zgłasza się szalony odludek o mrocznej przeszłości- Jeremi. To spotkanie zadecyduje o diametralnym zwrocie w życiu Ady... Galeria postaci jest bogata- mamy tu bohaterów dających się polubić od pierwszej chwili, jak i takich mniej przyjemnych, ale jest i odrażający psychopata, siejący postrach w miasteczku. Ciekawie są opisane trudne relacje Ady z matką jej nieżyjącego już byłego męża, i późniejszy zaskakujący zwrot we wzajemnych stosunkach kobiet. Od strony technicznej jest pewien minus- maleńka czcionka, która nie ułatwia czytania.
AllanaMay - awatar AllanaMay
To wszystko przez ciebie Anna Karpińska
To wszystko przez ciebie
Anna Karpińska
Nie wiem dlaczego książka ta umykała przede mną aż tyle lat... Uwielbiam powieści obyczajowe Anny Karpińskiej, bo to naprawdę specjalistka w tej kategorii i jeszcze nigdy sie nie zawiodłam, sięgając po jej książkę. Tak było i tym razem... Wkraczamy w życie Julii Nowickiej w momencie, gdy prowadzi z sukcesem własną firmę, spełnia się zatem zawodowo, ale prywatnie nie bardzo się jej w życiu układa. Odczuwa samotność, brak bliskości drugiej osoby, a przecież nie zawsze tak było. Już w wieku szesnastu lat spotkała miłość swojego życia, ulokowała uczucia w człowieku dużo starszym od siebie i... jak się jej wówczas wydawało, w kimś, kto tak naprawdę nie odwzajemniał jej uczuć i nawet się nie odezwał. Tylko rosnące pod sercem nowe życie pozostało Julii po Leonie, a pod presją rodziców, przerażonych opinią małomiasteczkowej społeczności, zdecydowała się na ogromną mistyfikację. Ukrywała swoją ciążę aż do rozwiązania, a Klara, którą urodziła, została oficjalnie zarejestrowana, jako córka jej rodziców. Leon wkrótce po narodzinach Klary zginął w wypadku, nie mając świadomości, że na świecie pojawiła sie jego córka. To dla Julii, tonącej we łzach, kończyło jakiekolwiek marzenia o wspólnej przyszłości i poddała się do końca woli rodziców. Zdecydowali, że dziecko pozna prawdę, gdy stanie się pełnoletnie. Los miał jednak inne plany. Rodzice zginęli w wypadku, a Julia pozostała z problemem Klary sama, jak palec. Co odkryje, porządkując rodzinny dom? Jak przekaże nastoletniej Klarze prawdę? Jaka będzie reakcja Klary na tak zagmatwaną sytuację? Jakie jeszcze kłody wylądują pod nogami Julii? Czytałam, przeżywałam i chłonęłam tą powieść każdą cząstką ciała. Polecam gorąco
Wiesława Kamińska - awatar Wiesława Kamińska
oceniła na97 miesięcy temu
Karminowy szal Joanna Maria Chmielewska
Karminowy szal
Joanna Maria Chmielewska
"Kiedy Magda rzuciła tę zwariowaną propozycję, one ją podchwyciły. Bawiły się planowaniem i wyobrażaniem sobie, co mogłoby się zdarzyć.” Książka zapewnia przyjemne czytanie, sympatyczne spędzanie czasu, wciąganie treścią i przesłaniami. Co prawda, trzy kluczowe bohaterki są młodsze ode mnie o ponad dwadzieścia lat, jednak nawiązuję z kobietami nić zrozumienia i sympatii. Targające nimi życiowe wątpliwości i obawy dawno już za mną, lecz wciąż potrafię przypomnieć sobie ich barwę i znaczenie. Pierwsze poważniejsze stanięcie na rozdrożu życia, w wieku niemal czterdziestu lat, potrafi wprowadzić wiele znaków zapytania, wybić z rutyny codzienności, zasiać ziarna niepewności. Nie ma znaczenia, czy dotyczy małżeństwa, rodzicielstwa, niedopasowania, utraconej miłości lub braku życiowego partnera. Jednakowo wyczerpuje emocjonalnie. Wówczas człowiek oddaje się refleksjom, zastanawia się, co by było, gdyby dokonał innych wyborów, czy uzyskałby coś więcej niż ma teraz. Często pokazuje nowe możliwości, dochodzi do bolesnych rozpadów i rozstań, kiedy indziej, wręcz odwrotnie, naprawia i cementuje to, co pozornie utracone. Fantastycznie, kiedy w procesie dowiadywania się czegoś więcej o sobie, własnych pragnieniach i marzeniach, można z kimś o tym szczerze porozmawiać, zdać się na obserwację niejako z zewnątrz, dotrzeć na przyjacielskiej stopie do źródeł wątpliwości i zahamowań. Marta, Maria i Magda, po wielu latach milczenia, chętnie odświeżają bliskie relacje z dzieciństwa spędzonego w ośrodku leczniczo-rehabilitacyjnym. W ramach cyklicznych spotkań w kawiarni pogłębiają więź istniejącą między nimi, stają się powierniczkami, ale i też współdzielą tajemnicę z przeszłości. Joanna M. Chmielewska pozostawia młodym kobietom dużo swobody w rozmowach, stopniowo wprowadza w arkana ich osobistego życia, podkręca pragnienie odkrycia, jakim sekretem dzielą się przyjaciółki. Ciekawie portretuje kluczowe postaci, w wielu aspektach bardzo różne, z kontrastowymi osobowościami, z odmiennymi scenariuszami życia, ale ze wspólną nicią porozumienia i wzajemnej empatii pozwalającej na szczerą spontaniczność i prawdziwą troskę. Każda atrakcyjnie ubarwia powieść, pragnie symbolicznego karminowego szalu, odnaleźć siebie. Wspólnie nadają sympatyczny ton fabule. Narracja lekko niesie, czasem robi się za słodko, albo do głosu dochodzi małe osadzenie w prawdopodobieństwie zdarzeń i relacjach, jednakże przy pozytywnym nastawieniu do historii kobiet w niczym to nie przeszkadza. Książka w sam raz na jesienne i zimowe spotkanie, kiedy chętniej poszukuję ciepłych kolorów melodii życia na łamach stron i atrakcyjnie wybrzmiewających refleksyjnych nut. Inne poznane książki autorki przybliżone na Bookendorfinie: "Mąż zastępczy", "Poduszka w różowe słonie" i "Pod Wędrownym Aniołem". bookendorfina.pl
Izabela Pycio - awatar Izabela Pycio

Cytaty z książki Upalne lato Kaliny