Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne.

Okładka książki Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne. autora Donald W. Winnicott, 9788393005444
Okładka książki Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne.
Donald W. Winnicott Wydawnictwo: Imago nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Home is where we start from. Essays by a psychoanalyst.
2011-01-01
2011-01-01
Anna Czownicka

Kup Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne.

Nie wiem, czy to zły dobór esejów (większość to faktycznie zapis z referatów na konferencjach dla nie-psychoanalityków) czy Winnicott faktycznie jest tak kiepski, ale nic mi ta książka nie dała. Banalne spostrzeżenia i kiepski styl.
Teraz będę bardzo ostrożny przy sieganiu po tego autora.

Teraz będę bardzo ostrożny przy sieganiu po tego autora.

110 użytkowników ma tytuł Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne. na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne.

Donald W. Winnicott
Donald W. Winnicott
jest dziś obok Benjamina Spocka największym autorytetem w sprawach wychowania i opieki nad dzieckiem. Jego książki wydawane są we wszystkich krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych w milionowych nakładach. Doktor Winnicott był z wykształcenia pediatrą. Całe swoje życie poświęcił badaniom klinicznym i psychoterapii niemowląt, małych dzieci i ich matek. Obecnie uznawany jest za jednego z najwybitniejszych prekursorów nowych prądów w psychoanalizie. Praktykę lekarską i dydaktyczną w dziedzinie psychiatrii i psychoanalizy prowadził przez ponad czterdzieści lat. Był prezesem Brytyjskiego Towarzystwa Psychoanalitycznego. Jest autorem wielu artykułów publikowanych w prasie medycznej. Cykle odczytów poświęconych problematyce rozwoju dziecka oraz liczne pogadanki radiowe prowadzone w BBC stały się podstawą wielu jego popularnych książek. Do najbardziej znanych należą: Through Paediatrics to psychoanalisis (Przez pediatrię do psychoanalizy),Playing and Reality (Zabawa a rzeczywistość),Babies and Their Mothers (Dzieci i ich matki) oraz The Child, the Family and the Outside World (Dziecko, jego rodzina i świat).

Cytaty z książki Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne.

Donald W. Winnicott Dom jest punktem wyjścia. Eseje psychoanalityczne. Zobacz więcej