Św. Augustyn. Niespokojny płomień

- The Restless Flame. A Novel about Saint Augustine
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- Monika Wyrwas-Wiśniewska
To poruszająca powieść, traktująca z szacunkiem, ale i w sposób realistyczny, fascynującą historię życia – jak również całą epokę – św. Augustyna, jednego z najbardziej niezwykłych ludzi wszechczasów.
W barwny i niepowtarzalny sposób Louis de Wohl przestawia dzieje przeobrażenia św. Augustyna z próżnego i przyziemnego młodzieńca w wybitnego pisarza i teologa, człowieka, który pokonał siebie tak całkowicie, jak adwersarzy Kościoła – którego literackie i filozoficzne arcydzieła miały zdominować myśl zachodnią przez następne tysiąclecie.
De Wohl drobiazgowo odtworzył tło historyczne tamtych czasów – burzliwą atmosferę schyłkowych lat Imperium Rzymskiego – umiejętnie składając w jedną całość losy postaci, które miały największy wpływ na św. Augustyna: Moniki, jego świątobliwej i bohaterskiej matki; majestatycznego Ambrożego, biskupa Mediolanu, i wielu innych, którzy obdarzyli bogactwem i głębią duchową życie tego wielkiego Doktora Kościoła.
Oto powieść pełna obrazowych i żywych dramatów oddających sedno burzliwego życia św. Augustyna, przedstawiona w mistrzowskiej narracji i z wielkim talentem do szczegółowych opisów, charakterystyk postaci oraz ze znakomitą znajomością historii.
Kup Św. Augustyn. Niespokojny płomień w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Św. Augustyn. Niespokojny płomień
55 użytkowników ma tytuł Św. Augustyn. Niespokojny płomień na półkach głównych- Przeczytane 27
- 2018 1
- Szukam 1
- TBR 2026 1
- Przeczytane 2023 1

Opinie i dyskusje o książce Św. Augustyn. Niespokojny płomień
Piękna książka o św. Augustynie. Powieść o czasach w których żył i o jego życiu. Trochę skrótowa szczególnie jeśli chodzi o czas po jego nawróceniu - jest jednak olbrzymią zachętą to sięgnięcia po jego dzieła, a także przybliża te czasy i tą postać.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Święty Augustyn z Hippony, najważniejszy myśliciel religii katolickiej. Specyficzna , bardzo bogata postać która swoje istnienie poświęca zrozumieniu Boga i stara się swoje analizy logicznie zinterpretować innym. Wciągająca lektura która przedstawia Świętego Augustyna jako normalnego człowieka borykającego się z różnego rodzaju słabościami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe uzupełnienie Wyznań Augustyna. Nie może oczywiście z nimi konkurować. Nie taki też był zamiar autora. Augustyn pisał swą autobiografię dla współczesnych. De Wohle pomaga nam przenieść się w realia życia młodego Augustyna. I na tym polega wartość tej książki.