Pani na Złotym Potoku. Opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej

Okładka książki Pani na Złotym Potoku. Opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej autora Magdalena Jastrzębska, 9788375652758
Magdalena Jastrzębska Wydawnictwo: LTW biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2013-01-01
2013-01-01

Kup Pani na Złotym Potoku. Opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pani na Złotym Potoku. Opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pani na Złotym Potoku. Opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej

Książka nabyta w czasie urlopu w miejscowości Złoty potok. O ile miejsce nieco rozczarowało - mimo olbrzymiego potencjału niedoinwestowane i zapuszczone - o tyle postać Marii z Krasińskich Raczyńskiej niezwykle interesująca. I to jest moim zdaniem największy skarb jaki tamtejsze muzeum ma do zaoferowania, właśnie dzięki tej książce.

Przez przypadek trafiłam kiedyś do Złotego Potoku, gdzie w tamtejszym dworze-muzeum kupiłam książkę pani Jastrzębskiej. Czytałam w pociągu. Bardzo interesująco napisana, z ciekawymi zdjęciami, a jest ich naprawdę dużo. Córka romantycznego wieszcza to kobieta trochę niepokorna, trochę zagubiona i chyba nieszczęśliwa. Ale rodzina, z której pochodziła, nie była wzorem gniazda rodzinnego. Ciążyło nad Krasińskimi jakieś fatum... Książkę czyta się szybko, zasługa na pewno malowniczego języka autorki, która sprawnie prowadzi swą historię. Przede wszystkim wszystko o czym pisze opiera na faktach i dokumentach, żadnych zmyśleń i bajania, co dla mnie stanowi ogromny plus. Mimo trzymania się faktów, a może właśnie dlatego, opowieść jest niezwykle wciągająca.

Kolejna książka tej autorki, którą bardzo przypadła mi do gustu. To już moja trzecia i wcale nie mam dość ksiażek tej pisarki. Główną zaletą tych książek jest styl pisania autorki, który sprawia, ze czytelnik chce więcej i więcej. Powtórzę to po raz kolejny, czytelnik płynie przez te książki. A co najważniejsze autorka przypomina postacie, które są zapomniane, a szkoda, bo czasem nie zdajemy sobie sprawy jak wiele te osoby wniosły.

113 użytkowników ma tytuł Pani na Złotym Potoku. Opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Pani na Złotym Potoku. Opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej na półkach dodatkowych

Magdalena Jastrzębska
Magdalena Jastrzębska
Z wykształcenia jest filologiem polskim, ukończyła Uniwersytet Jagielloński. Jest autorką biografii kobiet żyjących w XVIII i XIX stuleciu. Poza pisaniem opowieści biograficznych, czytaniem i kolekcjonowaniem książek Magdalena Jastrzębska lubi podróżowanie - najchętniej omijając popularne szlaki.

Cytaty z książki Pani na Złotym Potoku. Opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej

Dodaj cytat z książki Pani na Złotym Potoku. Opowieść o Marii z Krasińskich Raczyńskiej