Saga rodu Klaptunów

- literatura dziecięca
- 2000-01-01
- 2000-01-01
"Saga rodu Klaptunów" to pełna paradoksalnego humoru autora "Bromby i innych" powiastka filozoficzna z życia utopców, rusałek, chochlików i dziwożon.
Napisana w formie kroniki jest swoistym traktatem antydydaktycznym okraszonym zabawnymi antymorałami. Mieszkańcy wód rzeki Chlipawki i jej okolic z pokolenia na pokolenie przekazywali rodowe opowieści i mądrości, które spisał wreszcie ku pamięci prawnuk Eryk. Z klaptunowej kroniki można dowiedzieć się dlaczego prautopiec Zenobi poczuł wolę latania, która z bliźniaczek Klaptunówien jest bardziej blaśniawa oraz po czym poznaje się prawdziwego utopca - poetę. Zaś w rodowych portretach Klaptunów pędzla (czy raczej pióra) Kazimierza Wiśniaka można się dopatrzyć niejednego...
Kup Saga rodu Klaptunów w ulubionej księgarni
Oceny książki Saga rodu Klaptunów
94 użytkowników ma tytuł Saga rodu Klaptunów na półkach głównych- Przeczytane 67
- Do 1999 1
- Wspomnienia z dzieciństwa 1
- 2018 1
- Polska 1
- Półka Agnieszki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Saga rodu Klaptunów
Książka dla dorosłych.
Bardzo dobra, łagodna, melancholijna przy tym wszystkim: nieprzyśnione sny, nieprawdziwe wspomnienia, dopisana rodzina, dosztukowane braki, mocno chwytają za serce.
Książka dla dorosłych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamiast ładnie dojrzeć w okrągłego klasyczka nieco zlatuje naftaliną i polityką.
Książka dla dzieci opowiadająca o życiu mieszkańców słodkiej wody, jak z albumu geologicznego. Przedstawia kilka rodów, każdy z ich członków ma wyjątkowe imię, często odpowiadające jego hobby, profesji a nawet przepowiedni. Ilustrowana grafikami bliższymi szkicowi niż pełnemu obrazie. Wyjątkowo ta pozycja pobudziła moją wyobraźnie bardziej niż zwykle. Jest ciekawa z formy, ale nie zachwyca. Jeśli trafiłaby w ręce małoletniego czytelnika, wątpię żeby go zainteresowała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam twórczość Macieja Wojtyszki, i tym razem także mnie nie zawiódł! Same historie rodu Klaptunów to jedno, ale te inteligentnie wplecione żarty (narratorem jest Eryk Klaptun) i nawiązania do Mickiewicza (Maciej Toplica, któremu poświęcony rozdział nosi tytuł "Słowo i czyn") to absolutne mistrzostwo. Ta książka spodoba się dzieciom, młodzieży i dorosłym, i każdy zachwyci się czym innym. I to jest potęga prozy Wojtyszki!
Jeśli zaś o Klaptunów chodzi, są to utopce. Mamy więc historię powstania rodu i wyczarowania z żaby (przez samego Pana Twardowskiego!) pierwszego Klaptuna, Marcina, oraz jego żony, Rzęsisławy. Dalej zapoznajemy się z dziećmi i wnukami założycieli rodu oraz ich przyjaciółmi, którzy także mieszkają nad Chlipawką (rusałka Delicja, Czart, Asonans czy wampir Burdziałowicz). Na deser Wojtyszko dodał utwory liryczne Klaptunów oraz kalendarium życia i twórczości Macieja Toplicy.
Uwielbiam twórczość Macieja Wojtyszki, i tym razem także mnie nie zawiódł! Same historie rodu Klaptunów to jedno, ale te inteligentnie wplecione żarty (narratorem jest Eryk Klaptun) i nawiązania do Mickiewicza (Maciej Toplica, któremu poświęcony rozdział nosi tytuł "Słowo i czyn") to absolutne mistrzostwo. Ta książka spodoba się dzieciom, młodzieży i dorosłym, i każdy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMajstersztyk!!! Każdą historię czytałam z zaciekawieniem. Ciekawe nawiązania, polecam, dużo smaczków i te puenty, ach!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWolę Brombę :P
Wolę Brombę :P
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoprawdy zabawna i nietuzinkowa lektura, pełna ciekawych postaci rodem z Bestiariusza. Życie Utopców dzięki wyobraźni autora jest wyjątkowo niebanalne. Uwaga, zdarza się wybuchnąć śmiechem :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie dla dużych,, dzieci,,W wydaniu pierwszym na uwagę zasługują również ilustracje autora.Książka oddana do składania w listopadzie 1981 czekała na wydanie ...4 lata.Dlaczego?odpowiedzi należy poszukać w lekturze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tak to już bywa, że gdzie pojawiają się złe moce, tam wokół, ufne w siłę tych pierwszych, pojawiają się następne i tak powstaje paskudny krąg, w którym pogoda jest gorsza i nastaje smutniejsza, a nawet najporządniejszy utopiec robi się niechętny, niemiły i bardziej obraźliwy."
Maciej Wojtyszko w swojej opowieści opisał fantastyczny świat nad rzeką Chlipawką, zamieszkany przez utopce, dziwożony, rusałki, a nawet jednego wampira. I mimo, że to świat wymyślony, stworzony przez niezwykłą wyobraźnię, to odnajdujemy w nim nasze ludzkie charaktery, zachowania, problemy i dylematy - nieporozumienia małżeńskie, bunt dojrzewających dzieci, zawiść, próżność, złośliwość, miłość, chęć poznawania świata, a nawet tworzenie poezji i pragnienie sławy.
To wszystko opisane jest w sposób niezwykle sugestywny i inteligentny, chwilami absurdalny, groteskowy, a także trochę filozoficzny. Myślę nawet, że to zdecydowanie bardziej książka dla dorosłych niż dla dzieci - za dużo tu naszych dorosłych problemów.
Mnie ta opowieść sprawiła niesamowitą frajdę. Śmiałam się pod nosem lub w głos, powracając do co lepszych fragmentów. Rady zawarte pod każdym rozdziałem poprawiały mi humor na długo. Na długo też zapamiętam przygody żaby, która nie chciała zostać człowiekiem, więc stała się utopcem, oraz losy jego potomków i sąsiadów. Cudownie jest czasem zanurzyć się w świat, w którym wampiry układają rebusy, a niektóre utopce piszą wiersze i potrafią latać.
Polecam ku rozrywce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaciej Wojtyszko w swojej opowieści opisał fantastyczny świat nad rzeką Chlipawką, zamieszkany...