Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment

Okładka książki Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment autora Karen Duve, 9788375365269
Okładka książki Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment
Karolina Kuszyk

Kup Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment

Nie jest to książka wybitną, nie jest to wzniosła literatura, ale jako pozycja którą się przyjemnie czyta po to by nauczyła cię czegoś nowego lub utwierdziła w przekonaniu, że zabijanie zwierząt jest niemoralne, spełnia się bardzo dobrze. Decyzję autorki na końcu trochę mnie osobiście rozczarowała bo chciałabym aby wszyscy zostali weganami ;) Lecz nie rzutuje to na książkę jako całość. Przez łatwość języka i balans między lekką relacją z życia codziennego a rozmyślaniem i przytaczaniem faktów naukowych, stanowi dobry wybór także dla nastolatków.

Książka powstała na fali popularności autoeksperymentów. Pamiętnik z wyzwania, wypróbowywania różnych diet "przyzwoitych". Mnóstwo odczuć autorki, jej zmagań z nieznaną materią. Popełniania grzechów i grzeszków ale też dużo pozytywnych odkryć, wiele z nich poznanych podczas tych frustrujących dziesięciu miesięcy, postanowiła zatrzymać i kontynuować po zakończeniu doświadczenia.

Dla kogos, kto nie je miesa, pewnie nie bedzie to ciekawa pozycja, raczej nic nowego sie z niej nie dowie. Książką ma jednak według mnie nieocenioną wartość dla osób, które z wegetarianizmem mają mało wspólnego. Nie wiem co takiego sprawia, że książka jest tak sugestywna, jednocześnie pozytywna, kumpelska, współczująca, z dystansem.

Sześć lat temu, po przeczytaniu tej książki przestałam jeśc mięso. Książka otwiera oczy i serca.

Sześć lat temu, po przeczytaniu tej...

721 użytkowników ma tytuł Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment na półkach głównych
109 użytkowników ma tytuł Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment