Morderstwo w Orient Expressie

Okładka książki Morderstwo w Orient Expressie Agatha Christie
Okładka książki Morderstwo w Orient Expressie
Agatha Christie Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Herkules Poirot (tom 9) Seria: Klasyka Kryminału kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2014-01-01
2014-01-01
Marta Kisiel-Małecka
Tagi:
Christie morderstwo orient express herkules poirot

Patronaty LC

Książki autora

Wiem, że to bardzo popularna opinia, ale to chyba najlepsza książka z serii o Poirocie. Trzymająca w napięciu (chociaż czasami zagmatwana) zagadka oraz niekonwencjonalne, genialne zakończenie. Bardzo dużo (dobrze napisanych) dialogów i to, czego można się spodziewać po powieści detektywistycznej - czyli śledztwo.
Definicja dobrego kryminału.

Definicja dobrego kryminału.

Klasyka gatunku ze świetną, kryminalną fabułą w roli głównej z Herkulesem Poirot.

Morderstwo w Orient Expressie jest jedną z bardziej znanych książek Agathy Christie i w pełni zasługuje na to miano. Akcja jest skonstruowana perfekcyjnie, niby jest tu pewien schemat ale w pewnym momencie jest on złamany. Zaskoczeniem jest to że mniej więcej w połowie książki nabieramy pewnych podejrzeć kto jest mordercą i raczej rozwiążemy zagadkę przed końcem powieści ale połowicznie. Końcówka fenomenalna. Kryminał w starym stylu który szybko i dobrze się czyta.

więcej Pokaż mimo to

Z jednej strony książka trzyma w napięciu, z drugiej rozwiązanie i intryga nie do końca były dla mnie wiarygodne. Warta uwagi mimo wszystko.

Kocham kryminały, uwielbiam Agathę Christie, a Morderstwo w Orient Expressie to moja ukochana książka - i w gatunku, i tej autorki, i ogółem. Nie tylko wciąga zagadką, fabułą i barwnymi postaciami, ale też zadaje ważne pytanie - co kiedy sprawiedliwości nie da się wymierzyć żadnymi legalnymi drogami? Jak daleko można się posunąć? Kto powinien to zrobić i jaką cenę za to zapłacić?

więcej Pokaż mimo to

Lubicie jeździć pociągami, czy jednak wybieracie inny środek transportu?

Po rozwiązaniu sprawy kryminalnej w Azji Herkules Poirot wraca do Europy. Pociąg Orient Express, którym podróżuje, grzęźnie w zaspie śnieżnej. W nocy w niewyjaśnionych okolicznościach ginie jeden z pasażerów. Detektyw Poirot rozpoczyna dochodzenie, a jego podróż zamienia się w śledztwo. Fakty wskazują, że zabójca zajmuje przedział w tym samym wagonie... Czy Poirot zdoła rozwiązać zagadkę morderstwa? Sprawa nie należy do łatwych – każdy pasażer jest podejrzany…

Uważam, że autorka me pewien specyficzny styl pisania, który nie wszystkim odpowiada. Ja jednak zdecydowanie go kupuję. Tak jak bywało to przy innych książkach Christie-nie zawiodłam się. Wartka akcja, chociaż czasami nieco się ciągnęła. Podejrzani byli bardzo ciekawi, bo każdy praktycznie coś ukrywał i nie chciał tego wyznać, przez co zakończenie było bardzo zaskakujące.

Lubicie książki Christie?

Lubicie jeździć pociągami, czy jednak wybieracie inny środek transportu?

więcej Pokaż mimo to

Pociąg, morderstwo i 12 podejrzanych pasażerów. Czy słynny Herkules Poirot będzie w stanie wskazać zabójcę?

Moje pierwsze spotkanie z twórczością Agathy Christie uznaję za bardzo udane, na tyle, że z pewnością sięgnę też po inne książki z tej serii. Jest coś ciekawego, wnikliwego i niepowtarzalnego w czytaniu kryminałów typu Sherlock Holmes czy właśnie Herkules Poirot. Zagadki, rozwiązywane często jedynie siłą naszego umysłu, dedukcją, logicznym myśleniem, znajomością różnych dziedzin nauki, umiejętnością skojarzenia faktów. A do tego przenosi nas w świat, którego jeszcze nie zdominowała technologia.

Polecam!

więcej Pokaż mimo to

To chyba moje pierwsze spotkanie z legendarną autorką kryminałów i muszę przyznać, że było niezwykle przyjemne. Historię wręcz się połyka, przewracając strony z absurdalną łatwością. Klimat pociągu z dawnych lat jest wręcz rewelacyjny, a bohaterowie tylko dodają wszystkiemu pikanterii. Całość jest szalenie ciekawa i nawet jako zagorzały zwolennik fantastyki przeczytałem tę książkę z wielką przyjemnością.
Nie wiem, czy sama struktura kryminału jest wybitna, bo nie znam się na tym gatunku, ale z pewnością książka wzbudziła we mnie wiele pozytywnych emocji.
Świetny klimat, dialogi, postacie, budowanie napięcia, humor i wreszcie szalenie satysfakcjonujące zakończenie.
Zdecydowanie mogę polecić i chyba przeczytam jeszcze kilka kryminałów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KANAŁ NA YOUTUBE PO WIĘCEJ RZECZY ZWIĄZANYCH Z KSIĄŻKAMI. LINK PONIŻEJ!

więcej Pokaż mimo to

Szczerze jestem bardzo rozczarowana. Liczyłam, że sięgając po klasyk dostanę coś bardzo dobrego, niestety się przeliczyłam. Uważam, że Agatha Cristie ma wiele lepszych książek. Tą powieścią się rozczarowałam.

Wprowadzenie, morderstwo, przesłuchania, proces dedukcyjny i finalnie wskazanie zabójcy. Do czytania kryminałów wracam po latach, mimo iż byłam pewna, że w tej materii nic mnie nie zaskoczy. A jednak pióro Agaty Christie potrafi sprawiać niespodzianki. Czytało się bardzo dobrze, proces dedukcji potrafił mocno wciągnąć w lekturę, natomiast finał akcji zdumiał mnie mocno. Cieszę się, że nie oglądałam żadnej ekranizacji powieści i że jej treść była dla mnie totalną nowością.

• Przeczytane
    22 578