Talmud czy Biblia?

Okładka książki Talmud czy Biblia? autora Michał Poradowski, 8390110636
Okładka książki Talmud czy Biblia?
Michał Poradowski Wydawnictwo: Fulmen religia
religia
2003-01-01
2003-01-01

Kup Talmud czy Biblia? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Talmud czy Biblia?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Talmud czy Biblia?

Książkę szybko się czyta, ale trzeba się skupić żeby móc ją w pełni przeanalizować. Pozwala ona na zrozumienie różnic między judaizmem, a mozaizmen zgodnie z tytułem, zagłębia się w historię tych wyznań wiary. Jednak im dalej w głąb treści, tym więcej można znaleźć sugestii dotyczących wyższości wiary chrześcijańskiej nad innymi. Autor opisuje swoje subiektywne odczucia zamiast zachować racjonalny obiektywizm. Okładka wszakże nie wskazuje na to, że jest chrześcijańskim księdzem. Mimo staranności posługiwania się specjalistycznym językiem, ten popełnia wiele literówek w tak długich zdaniach, że co niektóre sięgają nawet pół strony.

Szczegółwy opis przy wydaniu z 2014, tu dodatek „wieczność i życie pozagrobowe dla judaistów nie istnieją, gdyż judaizm jest radykalną i absolutną doczesnością i według judaizmu wszelkie błogosławieństwa Jehowy odnoszą się tylko do doczesności” (s. 78 wydania 2 z 1998) imię takie nie istnieje ani nic nie znaczy w hebrajskim ani żadnym innym.

Nie zgadzam się z Ryo. Dlaczego uważasz, że Autor był antysemitą? Przecież wiemy, że dzisiejszy judaizm różni się od wiary wyznawanej przez Izrael. Nie jest to już ta sama religia. Książka pokazuje różnice między judaizmem, a mozaizmem właśnie. Nie zauważyłem tam zdań nawołujących do nienawiści do Żydów. Są opisane cechy obu tych religii (mozaizmu i judaizmu) na podstawie fragmentów z Pisma Świętego.

54 użytkowników ma tytuł Talmud czy Biblia? na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Talmud czy Biblia? na półkach dodatkowych

Michał Poradowski
Michał Poradowski
Ks. Michał Poradowski urodził się 4 września 1913 roku w Niedźwiadach k. Kalisza. Po ukończeniu gimnazjum wstąpił do Wyższego Gimnazjum Duchownego we Włocławku, gdzie w roku 1936 otrzymał święcenia kapłańskie. Po święceniach, do wybuchu wojny w 1939 r., kontynuuje studia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Po klęsce wrześniowej w dalszym ciągu studiuje na tajnym Uniwersytecie Warszawskim i włącza się do walki z okupantami Polski działając w Narodowej Organizacji Wojskowej, a później organizując Narodowe Siły Zbrojne. Zostaje Szefem Służby Duszpasterskiej Dowództwa NSZ w stopniu kapitana. Jesienią 1945 na skutek zagrożenia aresztowaniem zostaje przerzucony razem z członkami Sztabu Głównego NSZ na Zachód do armii gen. Andersa, gdzie również pełni funkcję kapelana w II Korpusie gen. Andersa. Po demoblizacji, na polecenie ordynariusza diecezji włocławskiej ks. bpa Karola Radońskiego - który dowiedział się iż ks. Poradowski musiał uchodzić z Polski przed aresztowaniem - zostaje w Paryżu i kontynuuje studia na Uniwersytetach Paryskich. Pozostając w Paryżu, w ciągu kilku lat uzyskuje 3 doktoraty: z teologii, prawa i socjologii. Nie mając możliwości powrotu do kraju przyjmuje ks. Poradowski zaproszenie do Chile dokąd wyjeżdża w roku 1949. Od roku 1950 pracuje w Chile jako profesor na uniwersytetach katolickich w Santiago i Valparaiso. Jest organizatorem i zarazem wykładowcą wielu konferencji naukowych poświęconych marksizmowi, komunizmowi, leninizmowi, stalinizmowi, trockizmowi które odbywały się w Wyższych Szkołach Wojennych niemal wszystkich państw Ameryki Południowej. Przez wiele lat był prezesem Zjednoczenia Polaków w Chile i wydawcą miesięcznika Polak w Chile. Już w kraju ukazuje się jego Dziedzictwo rewolucji francuskiej (Warszawa 1992). We wrześniu 1993 roku ks. Poradowski na stałe powraca do Polski. Publikuje wiele nowych książek i broszur: Talmud czy Biblia?, Palimpsest, Nowy Światowy Ład, Neokatechumenat, Źródła współczesnego ekumenizmu, Trybalizm, Trzydziestolecie Drugiego Soboru Watykańskiego, Problemy II Soboru Watykańskiego, Katolickie Państwo Narodu Polskiego.

Cytaty z książki Talmud czy Biblia?

Michał Poradowski Talmud czy Biblia? Zobacz więcej