Agatha Raisin i wredny weterynarz

- Agatha Raisin and the Vicious Vet
- 2012-08-06
- 2012-08-06
- 2010-03-25
Agatha wciąż jeszcze nie przywykła do spokojnego życia na wsi. W dodatku przystojny sąsiad, James Lacey, pozostaje nieczuły na jej wdzięki. Na szczęście do miasteczka przybywa młody i bardzo atrakcyjny weterynarz. Aby nawiązać z nim kontakt, bohaterka zabiera swojego małego, choć zupełnie zdrowego kotka na kompleksowe badania. Ponieważ jednak doktor pada martwy, Agacie pozostaje James. Próbuje go zatem przekonać, że zabawa w detektywa daje sporo satysfakcji. A co, jeśli budzi także instynkt mordercy?...
Kup Agatha Raisin i wredny weterynarz w ulubionej księgarni
Oceny książki Agatha Raisin i wredny weterynarz
1306 użytkowników ma tytuł Agatha Raisin i wredny weterynarz na półkach głównych- Przeczytane 1 142
- Audiobooki 20
- 2012 19
- 2018 17
- Kryminały 17
- 2013 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Agatha Raisin i wredny weterynarz
Do Cotswolds przybywa nowy weterynarz, który wzbudza zainteresowanie Agathy. Niedługo potem wsią wstrząsa wieść o śmierci doktora, a główna bohaterka razem z Jamesem badają sprawę.
Przyjemna komedia kryminalna, pełna omyłek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna komedia kryminalna, pełna omyłek.
Kolejna wizyta u Agaty i kolejnych parę miło spędzonych godzin na lekturze.
Bardzo przyjemna lektura z dwoma zastrzeżeniami.
- Kilka/paręnaście błędów korektorskich. Wydawnictwo się nie popisało.
- Mieszanka whisky i aspiryny do najzdrowszych nie należy. I to mimo tego, że whisky to "woda życia".
Kolejna wizyta u Agaty i kolejnych parę miło spędzonych godzin na lekturze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodoba mi się świat Agaty. Akcja jest prosta i logicznie skonstruowana. Są trupy i nie ma tego wszechobecnego brudu znanego z wielu polskich kryminałów.
Bardzo przyjemna lektura z dwoma zastrzeżeniami.
- Kilka/paręnaście błędów korektorskich. Wydawnictwo się nie popisało.
- Mieszanka whisky i...
Odrażająca Agatha Raisin + banda zidiociałych i chamowatych bohaterów drugiego planu. Żenująca lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagiczne Cotswolds, szalona Agatha i martwy weterynarz. Polecam 👌
Magiczne Cotswolds, szalona Agatha i martwy weterynarz. Polecam 👌
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena z 10 stycznia 2014 roku 5/10.
Ocena z 6 marca 2025 roku 6/10.
Ocena z 10 stycznia 2014 roku 5/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena z 6 marca 2025 roku 6/10.
Przyjemna książka, z humorem i zagadką w tle. Świetnie oddaje klimat małej społeczności z wszystkimi jej zaletami i wadami, a w perypetiach głównej bohaterki wiele osób może znaleźć coś z siebie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAgatha Raisin to nie Panna Marple, tylko wścibska, bogata baba, której drugie imię powinno brzmieć "Chaos". Dla miłośników angielskiej prowincji. Trzeci tom przede mną, ale nie wiem czy chcę kontynuować tę serię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż sam tytuł wskazuje na to , że to komedia - w tym wypadku kryminalna. Bardzo wredny weterynarz zostaje zamordowany , a Agatha próbuje wykryć sprawcę , wciągając w swoje działania przystojnego sąsiada , którego stara się uwieść. Mimo dwu morderstw i innych niegodziwości , atmosfera jest ciepła , a bohaterka coraz bardziej przekonuje się do dobrych stron wsi , do której sprowadziła się z Londynu. Jest tu i mądra pastorowa i ukochane koty i przyjacielski policjant - Agatha mimo przeżycia ponad 50-ciu lat nie miała okazji zaznać tyle życzliwości.
Dla mnie dodatkową atrakcją jest umieszczenie akcji w latach 90-tych XX w. Bohaterowie posługują się telefonami stacjonarnymi , papierowymi książkami telefonicznymi i papierowymi mapami.
Przypomina mi się , że dokądkolwiek się udawałam , miałam ze sobą odpowiednią mapę i z entuzjazmem wskazywałam drogę jeśli ktoś mnie o to zapytał - zwłaszcza w miastach , w których byłam po raz pierwszy.
W ten sposób udało mi się pomóc ludziom w Paryżu , Chartres , Berlinie , Rydze itp. nie mówiąc już o licznych miastach polskich. Czułam się bardzo zawiedziona jeśli w nowym miejscu nikt nie pytał mnie o drogę. Teraz każdy ma smartfon i już po zabawie.
Jeśli ktoś chce spędzić wieczór w beztroskiej atmosferze Agatha Raisin będzie w sam raz.
Już sam tytuł wskazuje na to , że to komedia - w tym wypadku kryminalna. Bardzo wredny weterynarz zostaje zamordowany , a Agatha próbuje wykryć sprawcę , wciągając w swoje działania przystojnego sąsiada , którego stara się uwieść. Mimo dwu morderstw i innych niegodziwości , atmosfera jest ciepła , a bohaterka coraz bardziej przekonuje się do dobrych stron wsi , do której...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne.
Z drugiej strony autorka ma niesamowity zmysł obserwacji; jej postacie, chociaż oczywiście przejaskrawione i wykrzywione, są świetne. Potrafi dosłownie kilkoma kreskami naszkicować wyrazistą, prawdziwą postać. Śmieszną, ale i sympatyczną, ludzką.
Agata marzy o wielkiej miłości, jak w kazdym tomie, a mężczyźni okazują się niedoskonali, delikatnie mówiąc, w kazdym razie żaden z nich nie przypomina księcia z jej marzeń.
Są i oszuści i morderstwo, więcej niż jedno, urocza angielska wieś i pastorowa i koty - dla mnie idealne połączenie na na prawdę zabawną historie.
Świetne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony jest to po prostu bardzo dobra lekka literatura do pociągu. Zabawna, pełna uroku i wdzięku.
Agata...
Lekka książka, w sam raz na relaksujące popołudnie (lub dwa) i choć za Agathą nieszczególnie przepadam, a wręcz jest momentami irytująca, to czasem można się z jej zachowania pośmiać.