Następny do raju

Okładka książki Następny do raju autora Marek Hłasko, 8385373942
Okładka książki Następny do raju
Marek Hłasko Wydawnictwo: Da Capo Cykl: Kaskaderzy literatury (tom 10) literatura piękna
Kaskaderzy literatury (tom 10)
1994-01-01
1994-01-01
83-85373-94-2

Kup Następny do raju w ulubionej księgarnii

Oceny książki Następny do raju

OPINIE i DYSKUSJE o książce Następny do raju

Świetnie zarysowani bohaterowie. Dobrze oddany klimat Bieszczad. Jest historia z napięciem. Jest taka aura beznadziei, braku nadziei. Męski świat, trudna praca, koszmarnie trudne warunki. Ale ludzie z resztkami nadziei. Ale i pożartować mogą i pośpiewać nawet.
Momentami się gubiłem i nie zawsze mogłem w pełni wejść w historię. Dialogi bywają zbyt filozoficzne jak na prostych robotników.
Niełatwa lektura. Dobra, ale nie rzuciła mnie na kolana.

Powieść Marka Hłaski przedstawia historię kierowców ciężarówek wegetujących w odizolowanej bazie w górach. To ludzie z marginesu, naznaczeni wojenną traumą, którzy zmagają się z beznadzieją PRL-owskiej rzeczywistości. Napiętą atmosferę w grupie potęguje przyjazd partyjnego aktywisty wraz z żoną. Obecność jedynej kobiety w tym surowym, męskim świecie staje się iskrą zapalną dla kolejnych konfliktów.

Do tej pozycji zabierałem się już parę ładnych lat, odkąd obejrzałem „Bazę ludzi umarłych”. Film zrobił na mnie ogromne wrażenie, lądując w mojej topce, dlatego bardzo bałem się oryginału xD. To też moja pierwsza styczność z twórczością Hłaski. Ale bałem się niesłusznie, bo literacki oryginał też w mojej topce wylądował.

Hłasko pisze surowo, twardo, dostosowując język do morderczych warunków pracy w górach, z dala od cywilizacji. Co ciekawe, mimo przytłaczającego klimatu powojennej beznadziei, książkę pochłania się lekko, ma w sobie pewną zawadiackość. Pod warstwą prostej historii kryje się jednak coś więcej. Autor przemyca egzystencjalne pytania, ale robi to w sposób zupełnie nienachalny – to od czytelnika zależy, czy zechce je dostrzec. Nie to co uczynił Stachura w „Siekierezadzie”, która przytłoczyła mnie męczącymi przemyśleniami bohatera. Tutaj postacie są z krwi i kości, mają swoje uczucia, wady i zalety. Da się ich polubić i z nimi zżyć, przez co ładunek emocjonalny jest odpowiedniej wagi.

„Następny do raju” to po prostu świetnie napisana książka o trudnym życiu, pozbawiona sztucznego patosu, za to pełna prawdziwych emocji. To surowy konkret, który trafia prosto w serce. Dokładnie tego szukałem. Mimo, że pod pewnymi względami zestarzała się kiepsko to i tak pozycja obowiązkowa. Poznałem tę pozycję w formie audiobooka, w którym Jan Marczewski jeszcze bardziej urealnił historię.

Brudne, brutalne prawdziwe. Jak życie robotnika w PRL. Jak takie książki wydawano w tamtych czasach?

3992 użytkowników ma tytuł Następny do raju na półkach głównych
585 użytkowników ma tytuł Następny do raju na półkach dodatkowych

Marek Hłasko
Marek Hłasko
Książka Marka Hłaski "Wilk" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura piękna. Prozaik i scenarzysta filmowy. Szybko zyskał sławę najzdolniejszego pisarza młodego pokolenia. Był legendarną postacią, symbolem nonkonformizmu. W życiu osobistym upodabniał się do bohaterów swych utworów, romantycznych, twardych outsiderów, którzy stali się dla jego pokolenia symbolami rozczarowania rzeczywistością lat 50. Jego idolami byli Humphrey Bogart i Fiodor Dostojewski. Jego proza stała się wyrazem sprzeciwu wobec schematyzmu i zakłamania literatury socrealistycznej. Opowiadał o buncie natury moralnej. Znakomicie opisywał środowisko społecznych nizin, w którym panuje beznadzieja i cynizm. Jego bohaterowie żyją marzeniami o zmianie, ale marzenia te zawsze okazują się płonne. W Polsce zakaz druku jego utworów obowiązywał przez 20 lat. Był także współscenarzystą filmów Koniec nocy (1957),Pętla (1957),Spotkania (1957),Ósmy dzień tygodnia (1958) i Baza ludzi umarłych (1958).

Okładka książki Kaskaderzy literatury. O twórczości i legendzie Andrzeja Bursy, Marka Hłaski, Haliny Poświatowskiej, Edwarda Stachury, Ryszarda Milczewskiego-Bruna, Rafała Wojaczka Jan Z. Brudnicki, Andrzej Bursa, Ziemowit Fedecki, Marek Hłasko, Edward Kolbus, Jan Marx, Ryszard Milczewski-Bruno, Halina Poświatowska, Stanisław Stabro, Edward Stachura, Stanisław Stanuch, Rafał Wojaczek
Okładka książki Listy Andrzej Czyżewski, Marek Hłasko
Listy Andrzej Czyżewski, Marek Hłasko

Cytaty z książki Następny do raju