Oblicza psychopatii. Obraz kliniczny i kategorie diagnostyczne

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Zastosowania Psychologii
- 2010-01-01
- 2010-01-01
Jakkolwiek sposobów definiowania psychopatii było wiele, to wszystkie one podobnie przedstawiają stopień społecznej szkodliwości właściwych dla tego zaburzenia cech osobowości i wzorców zachowań. Jednostki skłonne do przemocy, manipulacji i oszustwa, pozbawione sumienia i empatii, niezdolne do nawiązywania emocjonalnych związków z innymi, za to bezwzględnie zaspokajające własne potrzeby cudzym kosztem – nawet jeśli nie wchodzą w jawny konflikt z prawem i nie stają się kryminalistami – stanowią dla innych źródło zagrożenia, które trudno zbagatelizować. Szczególnie że skala rozpowszechnienia psychopatii jest tak wysoka, iż niemal każdy z nas w pewnym momencie staje się przedmiotem oddziaływań psychopaty. Badacze psychopatii nie mają wątpliwości, że postępowanie tych społecznych drapieżników prowadzi do wielopłaszczyznowych szkód. Żadne inne zaburzenie psychiczne nie powoduje większego osobistego i społecznego spustoszenia. Przedstawienie czytelnikom publikacji ukazującej różne obszary współczesnych badań nad psychopatią jest cenną, a wręcz konieczną, inicjatywą naukową. Mimo złożoności poruszanych treści książka odpowiada potrzebom nie tylko specjalistów zajmujących się zagadnieniem psychopatii, lecz także osób nią zainteresowanych i poszukujących o niej informacji. z recenzji prof. UG dr hab. Beaty Pastwy-Wojciechowskiej
Kup Oblicza psychopatii. Obraz kliniczny i kategorie diagnostyczne w ulubionej księgarni
Oceny książki Oblicza psychopatii. Obraz kliniczny i kategorie diagnostyczne
37 użytkowników ma tytuł Oblicza psychopatii. Obraz kliniczny i kategorie diagnostyczne na półkach głównych- Chcę przeczytać 26
- Psychologia 2
- Redaktor / korektor / redaktor prowadzący 1
- Psychologia 1
- Do kupienia NAUKOWE 1
- Psychologia/Poradniki 1
- Ksero 1
Tagi i tematy do książki Oblicza psychopatii. Obraz kliniczny i kategorie diagnostyczne
Cytaty z książki Oblicza psychopatii. Obraz kliniczny i kategorie diagnostyczne
Dodaj cytat z książki Oblicza psychopatii. Obraz kliniczny i kategorie diagnostyczne
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oblicza psychopatii. Obraz kliniczny i kategorie diagnostyczne
Prosto napisana, szybko się ją czyta i na pewno coś z niej wyniosę. Książka ma już 14 lat, więc niektóre informacje mogą być nieaktualne + odwołuje się do DSM IV
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCieszę się, że trafiłam na tę książkę. Przyda mi się do licencjatu.
Cieszę się, że trafiłam na tę książkę. Przyda mi się do licencjatu.