Seksualność i problemy seksualne z perspektywy psychodynamicznej

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2017-11-30
- 2017-11-30
- 9788301196288
Seksualność i problemy seksualne z perspektywy psychodynamicznej to wyjątkowe kompendium wiedzy dotyczącej seksualności człowieka, ujmowanej pod względem opisowym, diagnostycznym i terapeutycznym.
Publikacja jest poświęcona rozważaniom teoretycznym i doświadczeniom terapeutycznym dotyczącym tematów istotnych dla bardziej wiarygodnego postępowania diagnostycznego i efektywniejszego postępowania psychoterapeutycznego z osobami i parami z różnymi problemami seksualnymi. Czytelnik znajdzie w niej:
prezentację założeń klasycznych oraz współczesnych koncepcji psychoanalitycznych i psychodynamicznych na temat normatywnej i nienormatywnej tożsamości płciowej, orientacji seksualnej, preferencji i zachowań seksualnych;
wiedzę na temat formułowania diagnozy opisowej (case study) i wyjaśniającej (case formulation) oraz procesu i różnych zjawisk w psychoterapii psychodynamicznej i psychoanalitycznej problemów seksualnych u jednostki i w parze;
przegląd tradycyjnych i współczesnych modeli psychodynamicznych, np. hiperseksualności vs aseksualności, monogamii vs niemonogamii, zachowań seksualnych atypowych vs perwersji;
analizę specyfiki seksualności w kontekście rozwoju emocjonalnego i mentalnego na różnych etapach życia od dzieciństwa po okres późnej dorosłości;
przegląd specyficznych, związanych z seksualnością człowieka różnych obszarów zastosowania koncepcji psychoanalitycznych i psychodynamicznych.
Publikacja została stworzona przez zespół doświadczonych specjalistów z Polski, Francji i Stanów Zjednoczonych. Refleksję teoretyczną połączono tu z doświadczeniami klinicznymi autorów, którzy w rozważaniach na temat konkretnych problemów diagnostycznych lub terapeutycznych odwołują się do przykładów z praktyki klinicznej. Ilustracje kliniczne dotyczą zarówno obszarów, które są stałym elementem pracy terapeutycznej (np. praca z osobami, które doświadczyły wykorzystania seksualnego, doświadczają różnego typu dysfunkcji seksualnych),jak również nowych zjawisk związanych z seksualnością (np. wpływ metod wspomaganego rozrodu lub nietradycyjnych rodzin na rozwój psychoseksualny dziecka).
Kup Seksualność i problemy seksualne z perspektywy psychodynamicznej w ulubionej księgarni
Oceny książki Seksualność i problemy seksualne z perspektywy psychodynamicznej
64 użytkowników ma tytuł Seksualność i problemy seksualne z perspektywy psychodynamicznej na półkach głównych- Chcę przeczytać 56
- Psychoterapia 2
- Częściowo przeczytane 1
- 3.1.4. Wypożyczone 1
- Medycyna 1
- Fragmentami 1
Tagi i tematy do książki Seksualność i problemy seksualne z perspektywy psychodynamicznej
Cytaty z książki Seksualność i problemy seksualne z perspektywy psychodynamicznej
Dodaj cytat z książki Seksualność i problemy seksualne z perspektywy psychodynamicznej
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Seksualność i problemy seksualne z perspektywy psychodynamicznej