Od Abrahama do Chrystusa

Okładka książki Od Abrahama do Chrystusa autora Henri Daniel-Rops, 9788321118895
Okładka książki Od Abrahama do Chrystusa
Henri Daniel-Rops Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy PAX historia
historia
Histoire sainte: le peuple de la Bible
2011-06-01
1967-01-01
Zofia Starowieyska-Morstinowa

Kup Od Abrahama do Chrystusa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Od Abrahama do Chrystusa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od Abrahama do Chrystusa

Na półkach: , , , , ,

W wydaniu z 1952 roku jest ciekawy i obszerny "Wstęp" księdza Eugeniusza Dąbrowskiego, którego nie ma w czwartym wydaniu (które posiadam w swojej domowej biblioteczce) z 1967 roku. To ważne, aby pamiętać podczas czytania, że "Od Abrahama do Chrystusa" powstaje w okresie od stycznia 1941 roku do czerwca 1942 roku, czyli Henri Daniel-Rops prezentuje ówczesny stan wiedzy naukowej. Kolejną sprawą, którą mam na uwadze, jest narodowość autora. Jest Francuzem, pisze dla Francuzów, więc przywołuje przykłady francuskie, w tym między innymi następujące postaci: Ludwika XIV, Napoleona, Błażeja Paskala. Jest to książka historyczna prezentująca ciekawe rozważania odnosząc się do Starego Testamentu Biblii. Systematyzuje wiedzę biblijną, pomocna okazuje się tablica chronoliczna znajdująca się na końcu książki. Przybliża czytelnikowi otoczenie społeczne i relacje polityczne. Kłuje w oczy niepoprawna polszczyzna tłumaczki.

Ujęta w formie esejów opowieść o losach i kształtowaniu się poczucia odrębności jednego z setek plemion semickich. Jedynego, którego antenaci są wspominani codziennie w modlitwach wielu monoteistycznych religii, jak i obecni w popkulturze, często w mocno już przetworzonej formie.

Jeśli ktoś chce zagłębić się w niuansach historii Żydów, poznać/przypomnieć sobie kim byli faryzeusze, saduceusze, zeloci czy esseńczycy itd. to u Daniela-Ropsa znajdzie całkiem rozbudowane, ale i łatwostrawne wytłumaczenia.

Z oczywistych względów (książka powstała ponad 80 lat temu) Daniel-Rops pisze bez oglądania się na poprawność polityczną i współczesną koncepcję judeo-chrześcijańskiej wspólnoty. Daje to dalekie od obecnego mainstreamu spojrzenie na losy narodu wybranego, jak i towarzyszącym temu procesowi zjawisk w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Daniel Rops szuka przyczyn sukcesu Żydów (a za taki można uznać przetrwanie do czasów współczesnych) w „posępnym ekskluzywizmie”, objawiającym się m. in. we wzgardzie wobec obcych (talmudyczne: „poganin nie jest twoim bliźnim”) i przebiegłości. Wszak nie byłoby Jakubowego Plemienia, gdyby jego protoplasta nie przywłaszczył sobie prawa pierworództwa, należącego do jego brata Ezawa.

Miejscami diagnozy bawią, jak wtedy gdy za jedną z głównych przyczyn upadku kultury hellenistycznej wskazuje rosnącą rolę kobiety, która wyszedłszy z Gineceum podejmuje męskie zadania, albo deprawuje społeczeństwo swoim wpływem. Miejscami jednak opisane procesy upadku kultur wykazują zaskakujące podobieństwo do obserwowanych obecnie zjawisk. A to szybko gasi uśmieszek wywołany szarżami autora.

Na półkach: , , , , ,

Popularnonaukowe przedstawienie Starego Testamentu, przede wszystkim ksiąg historycznych. Autor starał się pokazać tło historyczne i kulturowe wydarzeń opisanych w Biblii oraz podkreślić znaczenie poszczególnych epizodów. Aby ułatwić współczesnemu mu czytelnikowi (tu trzeba dodać – głównie francuskiemu katolikowi przedsoborowemu) próbował za pomocą porównań wykazać podobieństwo do zdarzeń z okresu od XVII do XX wieku, szczególnie z historii jego ojczyzny.
Książkę czyta się szybko i łatwo, w czym zapewne duża zasługa tłumaczenia Zofii Starowieyskiej-Morstinowej a także zastosowanej formy eseju (w stylu książek Pawła Jasienicy),bez cytatów, odnośników, bibliografii etc. Dla tych, którzy nie chcą się zapoznać z oryginałem, czyli Biblią, może stanowić dobrą alternatywę. Dzięki temu można poznać główne sceny narracyjne ze Starego Testamentu w wersji uproszczonej i dostosowanej dla przeciętnego czytelnika. Coś w rodzaju streszczenia z omówieniem oraz podbudową historyczną. Wydanie zawierało też tablice chronologiczne i mapki oraz w ostatnim rozdziale omówienie życia codziennego – publicznego i i prywatnego – społeczności żydowskiej przed naszą erą.
Dobra i ciekawa pozycja, ale tylko dla osób nie zainteresowanych historią, dla których będzie wystarczająca.

133 użytkowników ma tytuł Od Abrahama do Chrystusa na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Od Abrahama do Chrystusa na półkach dodatkowych