Codzienność sierpień-wrzesień 1944

Okładka książki Codzienność sierpień-wrzesień 1944 autora Teresa Bojarska, 9788374361439
Okładka książki Codzienność sierpień-wrzesień 1944
Teresa Bojarska Wydawnictwo: biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2008-01-01
2008-01-01

Kup Codzienność sierpień-wrzesień 1944 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Codzienność sierpień-wrzesień 1944

OPINIE i DYSKUSJE o książce Codzienność sierpień-wrzesień 1944

Strata czasu. Nie dowiecie nic ani o codzienności, ani o powstaniu. Raczej przypomina książkę kucharską z trupami w tle. Autorka ma jakąś fiksację na tle jedzenia...
Ta książka jest niemiłosiernie zła. Strzał, trup, łączniczka biegnie. I tak w kółko. Myślałam, że będzie strasznie, a jest nieznośnie nudno i bez sensu. Odradzam 😪

Niesamowita, bardzo dynamiczna relacja z udziału w Powstaniu Warszawskim, w którym autorka była łączniczką.
Całość dosłownie połyka się jednym tchem i z wielkimi emocjami.

Gdybym miała porównać tę książkę z innym tytułem, zestawiłabym ją z pamiętnikiem Mirona Białoszewskiego. On, co prawda, skupia się przede wszystkim na przetrwaniu ludności cywilnej, jednak sposób opowiadania jest zbliżony; poza tym autorka - która była żołnierzem, co wiele razy z dumą podkreśla - wiele miejsca poświęca tym warszawiakom, którzy bezpośrednio w Powstaniu nie walczyli, ale wykazali się wielkim heroizmem, budując barykady, wspierając akowców, gotując dla nich posiłki...
Żeby nie było tak pięknie i idealistycznie, trzeba powiedzieć także o tych fragmentach, w których Teresa Sułowska-Bojarska pisze o jawnej wrogości ze strony cywilów, którzy w pewnym momencie zaczęli zarzucać powstańcom wywołanie zrywu.

Autorka pisze prosto i komunikatywnie, ale jednocześnie barwnie i plastycznie. Nieraz skupia się na różnych szczegółach, które okazują się okazjami do snucia szerszych refleksji na temat powstania.

Ta żywiołowa relacja wspaniale pokazuje nastroje panujące wśród młodych warszawiaków. Nie jest to jednak niepoprawnie optymistyczna książka - dużo w niej smutku, rozczarowań i tragedii (szczególnie porusza scena, w której autorka przynosi skarpety zaprzyjaźnionemu chłopakowi, który właśnie przed chwilą został zastrzelony przez snajpera, a to tylko jeden z licznych przykładów).

Była łączniczka okazuje się doskonałą obserwatorką rzeczywistości, wiele miejsca poświęca epizodycznym postaciom, które nieraz pomija się milczeniem (to np. stare kobiety z lecznicy dla chorych na raka, które po kapitulacji nie zdążyły się uratować z transportu i trafiły do Oświęcimia).

Książka zrobiła na mnie naprawdę duże wrażenie, a - nieskromnie mówiąc - jestem z tematyką Powstania Warszawskiego bardzo dobrze obeznana.
Naprawdę warto przeczytać.

Całość dosłownie połyka się jednym tchem i z wielkimi emocjami.

Jak każda relacja z PW44 bezcenna, bez ocen i sądów. Dla mnie osobiście tym bardziej ciekawa ponieważ przenosi na powstańczą Sadybę, Sielce, Dolny Mokotów.

86 użytkowników ma tytuł Codzienność sierpień-wrzesień 1944 na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Codzienność sierpień-wrzesień 1944 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Codzienność sierpień-wrzesień 1944

Cytaty z książki Codzienność sierpień-wrzesień 1944