ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać437
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Książę polski Władysław Biały z dynastii Piastów to jedna z barwniejszych postaci wśród książąt dzielnicowych na ziemiach polskich w XIV stuleciu, spośród których wyróżniał się swoją osobowością. W literaturze XIX i XX wieku był oceniany przeważnie negatywnie. Autor stara się jednak na nowo oświetlić postać tego księcia na tle epoki, wyrażając w sumie pozytywną o nim opinię. Rozważa więc, jak był on oceniany przez współczesnych, jak rysowała się jego postać na tle ówczesnych władców bądź osobistości politycznych, na przykład królów polskich Kazimierza Wielkiego czy Ludwika Andegaweńskiego i innych, jakie też odnosił sukcesy, a jakie ponosił klęski w swoim bardzo ciekawym życiu, które biegło mu w rozmaitych rolach: jako księcia na Kujawach, wytrwałego podróżnika, wreszcie mnicha w odległej Burgundii i opata-gubernatora na Węgrzech czy pretendenta do tronu polskiego po Kazimierzu Wielkim. Przedstawiona monografia podsumowuje aktualny stan wiedzy o życiu i działalności Władysława Białego.
Kup Władysław Biały (1327/1333 - 20 luty 1388). Ostatni książę kujawski. Największy podróżnik spośród Piastów w ulubionej księgarnii
Oceny książki Władysław Biały (1327/1333 - 20 luty 1388). Ostatni książę kujawski. Największy podróżnik spośród Piastów
27 użytkowników ma tytuł Władysław Biały (1327/1333 - 20 luty 1388). Ostatni książę kujawski. Największy podróżnik spośród Piastów na półkach głównych- Przeczytane 18
- Historia 4
- Średniowiecze 4
- Biografie 3
- Ebooki 1
- Historia średniowiecza 1
- Biografia/Autobiografia 1
Tagi i tematy do książki Władysław Biały (1327/1333 - 20 luty 1388). Ostatni książę kujawski. Największy podróżnik spośród Piastów

Cytaty z książki Władysław Biały (1327/1333 - 20 luty 1388). Ostatni książę kujawski. Największy podróżnik spośród Piastów
Dodaj cytat z książki Władysław Biały (1327/1333 - 20 luty 1388). Ostatni książę kujawski. Największy podróżnik spośród Piastów
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Władysław Biały (1327/1333 - 20 luty 1388). Ostatni książę kujawski. Największy podróżnik spośród Piastów
Świetna biografia niezwykle interesującego piastowskiego księcia, mało znanego, którego życie było niewątpliwie fascynujące i aż prosi się o jakąś powieść, która pokazałaby go szerokiemu odbiorcy.
Autor z niewielu dostępnych źródeł i skrawków informacji złożył krótką, bardzo konkretną i treściwą biografię. Pokazał to co wiemy o ostatnim księciu kujawskim, najbliższym krewnym Kazimierza Wielkiego, który był realnym i uznawanym kandydatem do tronu polski po śmierci tegoż. Życie spędził po części na walce o swoje kujawskie dziedzictwo, po części na emigracji, także ze względu na rozgrywki o tron, był mnichem w oddalonych od kraju klasztorach, zarządzał opactwem na Węgrzech. Sporo wędrował, brał udział w wielu wydarzeniach, przeżył je, a zakończył życie w jednej z podróży, pochowany w klasztorze w Dijon, w którym także spędzał lata życia jako mnich.
Świetna robota historyka, pokazująca średniowieczną postać w skrawkach informacji. Bardzo rzetelna, przekonująca, dobrze, przystępnie napisana. Powinna zainteresować nawet tych, którzy tak szczegółowo polską historią średniowiecza nie są zainteresowani.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor z niewielu dostępnych źródeł i skrawków informacji złożył krótką, bardzo konkretną i treściwą biografię. Pokazał to co wiemy o ostatnim księciu kujawskim, najbliższym...
Jeden z najbarwniejszych polskich Piastów oraz jego odyseja, mogąca posłużyć za kanwę do świetnego filmu przygodowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoriografia opanowana perfekcyjnie - podobnie jak stylistyka i lekkość pióra.
Bardzo ciekawa postać. Szkoda, że nie wiadomo więcej o życiu księcia Władysława. Mało znany w historiografii a jak barwny człowiek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Władysław Biały 1327/1333 - 20 luty 1388). Ostatni książę kujawski. Największy podróżnik spośród Piastów' J. Śliwiński
Moja ocena: 9/10.
Plusy:
+ ustalił wiele nowych faktów dotyczących Władysława Białego,
+ autor przedstawił też tło polityczne XIV wieku i wiele uwagi poświęcił księstwu gniewkowskiemu,
+ odmitologizował postać Władysława Białego i w sumie nie szczędził mu pochwał,
+ omówił obie wojny na Kujawach księcia Władysława Białego, jego zmagania o koronę polską i księstwo gniewkowskie
Minusy:
- skromna objętość książki
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ocena: 9/10.
Plusy:
+ ustalił wiele nowych faktów dotyczących Władysława Białego,
+ odmitologizował postać Władysława Białego i w sumie nie szczędził...
Bardzo krótka pozycja opisująca bardzo ciekawe życie jednego z najwiekszych podróżników wśród średniowiecznych Piastów. W Polskiej historiografii władca ten postrzegany jest raczej w sposób negatywny, jako "awanturnik" siejący zamęt po śmierci Kazimierza Wielkiego. Autor stara się to zmieć, przedstawia Władysława Białego w sposób neutralny i rzeczowy tłumacząc na podstawie analizy źródeł motywy jego działań.