Dama w opałach

2012-05-30
2012-05-30
978-83-240-1715-7
Rafał Śmietana, Beata Śmietana

Kup Dama w opałach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dama w opałach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dama w opałach

Chyba nigdy nie zrozumiem aż takich zachwytów nad panem Darcym (ot taki sobie bogaty buc),skoro Austen miała w zanadrzu znacznie lepszych męskich bohaterów (tak, panie Tilney, to o tobie). Natomiast sama książka bardzo mi się podobala, widać, że autorka starała się jak najlepiej odwzorować czasy, wokół których zaaranżowana została fabuła, na tyle, że niemal wszystko wydaje się wiarygodne. Oczywiście są pewne problemy co do samych zasad programu, bo często są naginane, zapominane, niejasne... Być może zwiódł mnie głupi romans, ale naprawdę od samego początku kibicowałam głównym bohaterom i nie podejrzewałam pewnych rzeczy. Napisana całkiem sprawnie, czyta się szybko i z przyjemnoscią. Oczywiście szczególnie polecam dla fanów czasów regencji i wszystkiego co związane z Jane Austen - będziecie zadowoleni ;).

📍Autorka "Damy w opałach" Karen Doorneb, jest autorką tylko dwóch książek, z czego obie inspirowane są twórczością Austen. W obu również Pan Darcy przedstawiony jest jako ideał mężczyzny 😉📍
Książkę tą poleciła mi kochana Magda z @blanket_books która wie, że kocham twórczość Austen.
Nie jest to książka specjalnie ambitna. Jest również przewidywalna.
Na pewno większość osób, po takim początku spodziewa się roastu w dalszej części.
Otóż nie 🤣
Jest to jednocześnie książka lekka, przyjemna, do "wciągnięcia" w jeden wieczór, gdy pogoda za oknem nie zachęca do, no cóż... niczego.
Główna bohaterka to fanka samej Jane, jej twórczości i ogólnie czasów w których pisarka żyła.
"Przenosi" się więc do czasów współczesnych Austen.
Główna bohaterka swoim charakterem, wytrwałością i umiejętnością do wpadania w kłopoty i żenujące sytuacje wzbudziła moją sympatię.
Również pozostałe postacie odebrałam pozytywnie, fajnie zostały skonstruowane przez autorkę i każda z nich odegrała w historii swoją rolę.
Teraz haczyk umieszczony na początku. Uważam, że jeśli spojrzymy na tą książke jak na typowe romansidło i przeczytamy ją szybko i bez refleksji to wtedy na pewno uznamy ją za mało ambitną i nic nie wnoszącą.
Ja, w pewnym momencie zaczęłam spostrzegać , jak głównej bohaterce zafascynowanej czasami regencji, która uważała je za idealne czasy dla siebie spadają przysłowiowe klapki z oczu. Zaczęła zauważać minusy tamtejszych czasów, zwyczajów i ogólnie sytuacji kobiet wtedy żyjących.
Przemyślenia bohaterki skłoniły również i mnie do refleksji nad różnymi zwyczajami, które do tej pory uważałam za cudowne i romantyczne. To było takie fajne spojrzenie na historie bez różowych okularów.
Nie powiedziałabym, że jest to pozycja obowiązkowa dla fanów Austen (im moim zdaniem wystarczy lektura wszystkich jej książek),ale ja naprawdę cieszę się, że poświęciłam tej książce chwilę 😉

Nie jest to książka specjalnie ambitna. Jest również przewidywalna.
Na pewno większość osób,...

Uśmiałam się przy tej książce. Lekka, śmieszna :)

Uśmiałam się przy tej książce. Lekka, śmieszna :)

691 użytkowników ma tytuł Dama w opałach na półkach głównych
189 użytkowników ma tytuł Dama w opałach na półkach dodatkowych

Karen Doornebos
Karen Doornebos
Amerykanka, była copywriter marek takich jak Diet Coke i Johnnie Walker. Ukończyła literaturę angielską na University of Wisconsin-Madison. Mieszkała i pracowała w Londynie. Obecnie wraz z mężem, córką i synem mieszka na przedmieściach Chicago. Autorka dwóch książek inspirowanych utworami Jane Austen: "Definitely Not Mr. Darcy" (tytuł polski "Dama w opałach") opublikowanej w 3 krajach oraz "Undressing Mr. Darcy".

Cytaty z książki Dama w opałach

Dodaj cytat z książki Dama w opałach