Dama w opałach

- 2012-05-30
- 2012-05-30
- 978-83-240-1715-7
- Rafał Śmietana, Beata Śmietana
Marzenia potrafią się spełniać w najmniej oczekiwany sposób
Często myślimy, że gdybyśmy urodzili się gdzie indziej, albo w innym czasie, bylibyśmy bardziej szczęśliwi. Wtedy moglibyśmy naprawdę rozwinąć skrzydła, pokazać na co nas stać!
Na przykład taka Chloe Parker. Zawsze uważała, że urodziła się o dwa wieki za późno. Powinna być damą, jedną z tych, o których pisała Jane Austen, nosić piękne muślinowe sukienki, zalotnie spoglądać zza wachlarza i dumnie odrzucać awanse dżentelmenów, w oczekiwaniu na prawdziwą miłość. Tymczasem miała całkiem współczesne problemy, niezapłacone rachunki i byłego męża, który porozumiewał się z nią jedynie za pomocą smsów i e-maili.
Ale czy współczesna kobieta na pewno umiałaby przetrwać w świecie Rozważnej i romantycznej? Dama w opałach to zadziorna i pełna angielskiego humoru opowieść o dziewczynie, która na własnej skórze przekonała się, że nie wszystkie marzenia powinny się spełniać, a przysłowie: „wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma” niesie w sobie wiele prawdy.
Kup Dama w opałach w ulubionej księgarni
Oceny książki Dama w opałach
691 użytkowników ma tytuł Dama w opałach na półkach głównych- Przeczytane 454
- 2012 17
- 2013 12
- 2014 9
- Z biblioteki 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dama w opałach
Chyba nigdy nie zrozumiem aż takich zachwytów nad panem Darcym (ot taki sobie bogaty buc),skoro Austen miała w zanadrzu znacznie lepszych męskich bohaterów (tak, panie Tilney, to o tobie). Natomiast sama książka bardzo mi się podobala, widać, że autorka starała się jak najlepiej odwzorować czasy, wokół których zaaranżowana została fabuła, na tyle, że niemal wszystko wydaje się wiarygodne. Oczywiście są pewne problemy co do samych zasad programu, bo często są naginane, zapominane, niejasne... Być może zwiódł mnie głupi romans, ale naprawdę od samego początku kibicowałam głównym bohaterom i nie podejrzewałam pewnych rzeczy. Napisana całkiem sprawnie, czyta się szybko i z przyjemnoscią. Oczywiście szczególnie polecam dla fanów czasów regencji i wszystkiego co związane z Jane Austen - będziecie zadowoleni ;).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📍Autorka "Damy w opałach" Karen Doorneb, jest autorką tylko dwóch książek, z czego obie inspirowane są twórczością Austen. W obu również Pan Darcy przedstawiony jest jako ideał mężczyzny 😉📍
Nie jest to książka specjalnie ambitna. Jest również przewidywalna.
Na pewno większość osób, po takim początku spodziewa się roastu w dalszej części.
Otóż nie 🤣
Jest to jednocześnie książka lekka, przyjemna, do "wciągnięcia" w jeden wieczór, gdy pogoda za oknem nie zachęca do, no cóż... niczego.
Główna bohaterka to fanka samej Jane, jej twórczości i ogólnie czasów w których pisarka żyła.
"Przenosi" się więc do czasów współczesnych Austen.
Główna bohaterka swoim charakterem, wytrwałością i umiejętnością do wpadania w kłopoty i żenujące sytuacje wzbudziła moją sympatię.
Również pozostałe postacie odebrałam pozytywnie, fajnie zostały skonstruowane przez autorkę i każda z nich odegrała w historii swoją rolę.
Teraz haczyk umieszczony na początku. Uważam, że jeśli spojrzymy na tą książke jak na typowe romansidło i przeczytamy ją szybko i bez refleksji to wtedy na pewno uznamy ją za mało ambitną i nic nie wnoszącą.
Ja, w pewnym momencie zaczęłam spostrzegać , jak głównej bohaterce zafascynowanej czasami regencji, która uważała je za idealne czasy dla siebie spadają przysłowiowe klapki z oczu. Zaczęła zauważać minusy tamtejszych czasów, zwyczajów i ogólnie sytuacji kobiet wtedy żyjących.
Przemyślenia bohaterki skłoniły również i mnie do refleksji nad różnymi zwyczajami, które do tej pory uważałam za cudowne i romantyczne. To było takie fajne spojrzenie na historie bez różowych okularów.
Nie powiedziałabym, że jest to pozycja obowiązkowa dla fanów Austen (im moim zdaniem wystarczy lektura wszystkich jej książek),ale ja naprawdę cieszę się, że poświęciłam tej książce chwilę 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę tą poleciła mi kochana Magda z @blanket_books która wie, że kocham twórczość Austen.
Nie jest to książka specjalnie ambitna. Jest również przewidywalna.
Na pewno większość osób,...
Uśmiałam się przy tej książce. Lekka, śmieszna :)
Uśmiałam się przy tej książce. Lekka, śmieszna :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, choć bohaterka trochę niezdecydowana w sferze uczuć, jak na swój wiek. No i zakończenie trochę takie jakby nie do końca rozwinięte...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka rozrywka, czyta się przyjemnie, nawet wciąga. Nie jest to literatura wysokich lotów, ale też tego się nie spodziewałam, więc książka spełniła moje oczekiwania. Idealna na podróż samolotem, dzień na plaży, deszczowy weekend czy na czas kwarantanny :).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zabrała mnie na fantastyczną przygodę w Anglii za czasów regencji. Już dawno nic tak nie pobudziło mojej wyobraźni.
Zakończenie nieco mnie rozczarowało, jednak przeczytała bym dalszy ciąg tej historii, gdyż odczuwam niedosyt wrażeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła momentami jest przewidywalna i banalna, jednak poczułam sympatię do głównej bohaterki Chloe, która w kryzysowej sytuacji nie bała się postawić wszystkiego na jedną kartę. Utożsamiam się z nią pod względem charakteru i życiowych faux pas....
Powieść przeczytałam do końca tylko dlatego, że nie lubię niedokończonych historii. Sam pomysł wydaje się ciekawy i naprawdę można było wycisnąć z niego więcej, jednak styl pisania i poszczególne sytuacje odbierają większość przyjemności z lektury.
Gdzie Chloe się nie pojawia, tam robi coś głupiego, ale i tak wszyscy ją lubią. Gdzie nie pójdzie, spotyka Henry'ego lub Sebastiana, dodam że oczywiście każdy mężczyzna na nią leci.
Ciężko się zorientować w czasie akcji, bo jest niejasno opisywany. Odnosi się wrażenie, że raz doba ma 48 godzin, a drugi raz już 12. Brakuje pewnej spójności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdzie Chloe się nie pojawia, tam robi coś głupiego, ale i tak wszyscy ją lubią. Gdzie nie pójdzie, spotyka Henry'ego lub...
Irytująco naiwna.
Irytująco naiwna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie, nie i jeszcze raz nie. Pomysł fajny, ale sama powieść słabiutko. Dużo nieścisłości, np bohaterka ma ośmioletnią córkę, która programuje aplikacje na smartfony i przebiera za księżniczkę, a gdzieś tam wspomina, że karmiła piersią 9 lat temu ?? Chyba nawet filmowe komedie romantyczne nie są tak głupiutkie, dawno nie czytałam czegoś takiego. Niestety szkoda miejsca na półce..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa wstępie muszę się przyznać, że nie zdołałam przebrnąć przez żadną z książek Jane Austen czy Charlotte Brontë. Nie żebym nie próbowała, w końcu to klasyka i wypada znać, ale nudziłam się przy tych powieściach jak mops. To samo dotyczy filmowych adaptacji; albo w którymś momencie wyłączałam telewizor, albo po prostu zasypiałam. Dlatego też pewnie umknęło mi sporo znaczeń i smaczków „Damy w opałach”, bo autorka wielokrotnie odwołuje się do książek Jane Austen.
Mimo tego czytało mi się „Damę...” zaskakująco dobrze. No tak, zakończenie jest przewidywalne i praktycznie zaraz na początku zorientowałam się... kto jest kto, ale byłam autentycznie ciekawa co jeszcze zmaluje Chloe Parker. Krótko mówiąc, w swojej klasie to naprawdę dobra książka.
A przy okazji powinna zadziałać jak sole trzeźwiące na wszystkie romantyczki, które uważają, że urodziły się o dwieście lat za późno.
Na wstępie muszę się przyznać, że nie zdołałam przebrnąć przez żadną z książek Jane Austen czy Charlotte Brontë. Nie żebym nie próbowała, w końcu to klasyka i wypada znać, ale nudziłam się przy tych powieściach jak mops. To samo dotyczy filmowych adaptacji; albo w którymś momencie wyłączałam telewizor, albo po prostu zasypiałam. Dlatego też pewnie umknęło mi sporo znaczeń...