Wayne Rooney. Moja historia

Michał Pol

Kup Wayne Rooney. Moja historia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wayne Rooney. Moja historia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wayne Rooney. Moja historia

Bardzo ciekawa historia Wayna 😊 wiadomo że pierwsza część.

Bardzo ciekawa historia Wayna 😊 wiadomo że pierwsza część.

Pierwsza biografia Wayne'a Rooneya, wydana w 2012 roku, czyli wtedy, gdy miał już na karku 27 lat, mnóstwo meczów i goli na koncie, ale daleki był jeszcze od zakończenia kariery. Nie dziwi raczej płytkie podejście do wielu tematów, a sama książka miała chyba bardziej być motywatorem dla młodych sportowców, niż chęcią przekazania czegoś ciekawego.

Dziwnie patrzy się na pierwszy tom autobiografii Rooneya mając świadomość, że jego kariera sportowa powoli zmierza do końca. Gwiazda Evertonu i Manchesteru United, piłkarz który pobił rekord ilości goli w reprezentacji Anglii należący do Roberta Charltona. Cóż, wtedy zapewne nie przewidywał, jak trwale jego nazwisko zapisze się w historii futbolu. Być może był to zbyt wczesny moment na podsumowanie kariery? Z drugiej strony gracz niepokorny, konfliktowy, z trudem trzymający nerwy na wodzy, sprawiający sporo problemów na boisku i poza nim. Może dlatego trudno uważać go za sympatyczny wzór do naśladowania czy uwielbienia, pomimo jego niepodważalnych sukcesów. W książce jego sylwetka jest kreowana jako osoba, która zdaje sobie sprawę ze swoich mankamentów czy słabości, nie stara się ich ukryć (może za wyjątkiem problemów małżeńskich). I chyba dlatego ta pozycja z oferty wydawnictwa SQN wydaje się bardziej interesująca od rzeszy pozostałych biografii, stanowiących najczęściej zbiór pochwał pod adresem konkretnego zawodnika. Inna rzecz, że na rynku wydawniczym brakuje w sumie książek sportowych, które byłyby liniowym podsumowaniem przebiegu kariery piłkarskiej opatrzonym stosownym załącznikiem ze statystykami.

366 użytkowników ma tytuł Wayne Rooney. Moja historia na półkach głównych
169 użytkowników ma tytuł Wayne Rooney. Moja historia na półkach dodatkowych