- religia
- Kriminalgeschichte des Christentums
- 2000-01-01
- 2000-01-01
- Antoni Baniukiewicz
W tomie tym autor dokonuje przekrojowej prezentacji antycznego chrześcijaństwa, ukazując istotne sprawy o charakterze kryminalnym, takie jak: chrześcijańskie fałszerstwa, oszustwa związane z cudami i relikwiami, gospodarka pielgrzymkowa, niechętny wykształceniu system wychowawczy, obłuda nauczania społecznego i faktyczna polityka społeczna „wielkiego Kościoła".
Kup Kryminalna historia chrześcijaństwa. Tom III. Kościół pierwotny: fałszerstwa, ogłupianie, wyzysk, zniszczenie w ulubionej księgarni
Oceny książki Kryminalna historia chrześcijaństwa. Tom III. Kościół pierwotny: fałszerstwa, ogłupianie, wyzysk, zniszczenie
122 użytkowników ma tytuł Kryminalna historia chrześcijaństwa. Tom III. Kościół pierwotny: fałszerstwa, ogłupianie, wyzysk, zniszczenie na półkach głównych- Chcę przeczytać 93
- Historia 3
- 'Posiadam 1
- [ 400 - 499 ] 1
- Antyklerykalne 1
- Ateizm 1
- E-book niekomerc. PDF, rtf, doc. txt 1
Tagi i tematy do książki Kryminalna historia chrześcijaństwa. Tom III. Kościół pierwotny: fałszerstwa, ogłupianie, wyzysk, zniszczenie
Cytaty z książki Kryminalna historia chrześcijaństwa. Tom III. Kościół pierwotny: fałszerstwa, ogłupianie, wyzysk, zniszczenie
Dodaj cytat z książki Kryminalna historia chrześcijaństwa. Tom III. Kościół pierwotny: fałszerstwa, ogłupianie, wyzysk, zniszczenie
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kryminalna historia chrześcijaństwa. Tom III. Kościół pierwotny: fałszerstwa, ogłupianie, wyzysk, zniszczenie
Długo zastanawiałem się czy napisać coś o tym autorze i jego książce.
Autor zadeklarowany hitlerowiec.
Po maturze w 1942 r. zaciągnął się na ochotnika do wojska i walczył aż do kapitulacji III Rzeszy.
W 1971 r. stanął przed sądem oskarżony o znieważenie Kościoła, uniewinniony.
Znany z wielu paszkwili z zakresu krytyki religii i Kościoła.
Opisywana pozycja to jego główne g.... .
Pseudo intelektualna i pseudo filozoficzna, tendencyjna z selektywnie wybieranymi faktami służącymi podbudowaniu swoich antyklerykalnych tez !!!
W Niemczech wydano 10 tomów, w Polsce tylko 5, ostatni w 2003 r , czyżby nakłady się nie sprzedawały i wstrzymano finansowanie ???
" Potępiam chrześcijaństwo, podnoszę przeciw Kościołowi najstraszniejsze ze wszystkich oskarżeń, jakie kiedykolwiek wyszły z ust oskarżyciela. Jest on w najwyższym stopniu skorumpowany... z każdej wartości uczynił jej przeciwieństwo, z każdej prawdy kłamstwo, z każdej prawości nikczemność duszy... Nazywam chrześcijaństwo jednym wielkim przekleństwem, jednym wielkim wewnętrznym zepsuciem, jednym wielkim instynktem zemsty, dla którego żaden środek nie jest dostatecznie trujący, skryty, podstępny - nazywam je jedną nie dającą się zmyć plamą na honorze ludzkości "
To motto, z pism F. Nietzsche wybrane przez autora do pierwszego tomu, to dobrze, bo to też streszczenie jego książek !!!
Nie rozumiem, może Ty też nie rozumiesz, ile nienawiści można zgromadzić w kilku książkach, ile pracy i czasu to kosztowało.
Tylko te 10 tomów, 10 lat.
Jak wielkie musiały być nakłady finansowe na atrakcyjne wydanie tych książek, reklamę, organizowanie niezliczonych spotkań i odczytów na całym świecie, jak wysokie gaże otrzymywał za nie autor, kto to organizował ???
Ach, byłbym zapomniał dodać, drugi rozdział w pierwszym tomie nosi tytuł :
" Zaczynają się dwa tysiące lat walki z Żydami ".
Książka dla ograniczonej liczby czytelników !!!
Gwiazdka z szacunku dla drzew zużytych na papier !!!
JA NIE POLECAM !!!
Długo zastanawiałem się czy napisać coś o tym autorze i jego książce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasami jest tak, że albo pierwszy albo drugie budzi obrzydzenie, w tym wypadku nie wiem co jest bardziej podłe !!!
Autor zadeklarowany hitlerowiec.
W 1971 r. stanął przed sądem oskarżony o znieważenie...
Zachęcam do zapoznania się z przekłamaniami.
Zachęcam do zapoznania się z przekłamaniami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://apologetyka.org/analiza-krytyczna-ksiazki-kryminalna-historia-chrzescijanstwa-karlheinza-deschnera/
Trzeci tom „Kryminalnej historii chrześcijaństwa” to kolejna potężna dawka wiedzy o antycznych dziejach tejże religii w ujęciu krytycznym. Tym razem Karlheinz Deschner wziął na tapetę takie tematy jak: chrześcijańskie fałszerstwa w starożytności, kult cudów i relikwii, zjawisko pielgrzymek, ogłupianie, wyzysk oraz zniszczenie. Problematyka ta stanowi niejako uzupełnienie treści zawartych w dwóch pierwszych tomach opus magnum autora. W odróżnieniu od nich nie ma tu chronologicznego opisu wydarzeń historycznych, zamiast tego dostajemy wyczerpującą analizę ww. zagadnień. Książka jest przebogata faktograficznie, zawiera niezliczoną ilość ciekawych informacji podanych jak zwykle w ostry sposób, i tak jak w przypadku tomów 1 i 2 - niełatwa w odbiorze. Dla kogoś kto nie orientuje się w historii starożytnej oraz nie przeczytał dwóch pierwszych części „Kryminalnej...”, tom ten może okazać się mocno niestrawny. Z tego też powodu nie ma sensu czytać go jako pierwszy. Zjawiska opisane w pracy są oczywiście szerzej nie znane, gdyż – mówiąc wprost – oficjalne czynniki kościelne albo starają się je przemilczeć, bądź, jeśli już ktoś jest na tyle dociekliwy, przekazać w przeinaczony sposób. Z tego też względu czytelnik, który nigdy nie miał do czynienia z żadną krytyczną literaturą dotyczącą Kościoła katolickiego, czy szerzej – chrześcijaństwa, może być bardzo zdumiony, jeśli nie wprost skonsternowany. Niemniej jednak warto zapoznać się z trzecim tomem wybitnego dzieła niemieckiego krytyka Kościoła, nawet jeśliby to była jedyna część, po którą się sięgnie. Warto wiedzieć co nieco o genezie religii którą się wyznaje, lub chociażby z którą (siłą rzeczy) styka się prawie na co dzień. A jest tu sporo niespodzianek: począwszy od tego, iż chrześcijaństwo jest zupełnie odtwórcze wobec wcześniejszych religii (nic co w nim występuje nie jest żadną nowością – wiara ta jest kompilacją wcześniejszych tradycji i prądów myślowych),skończywszy na zdewastowaniu przez nią swych pogańskich poprzedników.
Dla każdego kto chce nie tylko wierzyć, ale też wiedzieć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pierwszych trzech zdecydowanie najlepsza, Deschner robi w niej prawdziwą miazgę z chrześcijaństwa, szczególnie w kwestii jego dogmatycznych podstaw. Najbardziej utkwiły mi w pamięci podrozdziały o żydowskim wychowaniu które de facto jest również chrześcijańskim wychowaniem oraz o chrześcijańskim banksterstwie.