Opis obyczajów za panowania Augusta III

Okładka książki Opis obyczajów za panowania Augusta III autora Jędrzej Kitowicz, 9788374200929
Okładka książki Opis obyczajów za panowania Augusta III
9788374200929

Kup Opis obyczajów za panowania Augusta III w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opis obyczajów za panowania Augusta III

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opis obyczajów za panowania Augusta III

Napisana przepiękną osiemnastowieczną polszczyzną (czyli niełatwą dla dzisiejszego czytelnika) rzecz o ówczesnym społeczeństwie, państwie i jego instytucjach.

Nie trzeba wielkiej przenikliwości, aby ujrzeć tu: społeczeństwo bardzo anarchistyczne i nieskore do jakiejkolwiek systematyczności w czymkolwiek, państwo - całkowicie niewydolne i nie kontrolujące większości sfer, które gdzie indziej (choćby w pobliskich Prusach) są już domeną państwa; instytucje - jak najdalsze od jakiejkolwiek sprawczości (wystarczy poczytać o niebywałym skandalu, jakim jest "praca" trybunałów - niczym dziś w Al. Szucha)...

Takie państwo musiało upaść, a ks. Kitowicz (skądinąd bystry obserwator) był nieświadomym kronikarzem ostatniej fazy poprzedzającej smutny, a nieuchronny koniec.

I tak trzeba czytać jego dzieło, gdzie wiele rzeczy jest zabawnych, a nawet zachwycających, choć z drugim dnem - co tak trafnie uchwyciły słynne spektakle Teatru Stu w Krakowie z lat 90.

Książka napisana pięknym językiem. Książka opisuję sytuację, która panowała w Polsce w XVIII wieku czyli wszechogarniającą anarchię, która doprowadziła do rozbiorów Polski. Autor jest też zdecydowanym przeciwnikiem liberum veto i zbyt dużej swobody szlacheckiej. Krytykuję też ówczesne sądy, które były stronnicze i przekupne. Polecam tą książkę.

Bardzo piękna książka, ta żywa polszczyzna XVIII wieku, już nie staropolska, ale jeszcze nie nowoczesna, postaci jędrne, historie ciekawe, wiele w sam raz do opowiadania wśród znajomych jako anegdoty. Jeden z moich ulubionych tekstów historycznych.

153 użytkowników ma tytuł Opis obyczajów za panowania Augusta III na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Opis obyczajów za panowania Augusta III na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Opis obyczajów za panowania Augusta III

Ciekawostki historyczne