Dawid i Salomon. Odkrycia archeologiczne, które podważyły wiarygodność Biblii

- historia
- David and Solomon: In Search of the Bible's Sacred Kings and the Roots of the Western Tradition
- 2007-03-26
- 2007-03-26
- 978-83-241-2786-3
- Agnieszka Weseli-Ginter
W księgach Starego Testamentu czytamy, że Dawid i jego syn Salomon byli potężnymi królami, wspaniałymi wojownikami, słynnymi kochankami, wielkimi mędrcami i wybitnymi budowniczymi. Zwycięstwo Dawida nad Goliatem - jedna z najsłynniejszych scen z Biblii, świątynia wzniesiona przez Salomona w Jerozolimie, jego mądre wyroki - te opowieści stały się częścią zachodniej tradycji. Czy jednak biblijna relacja jest wiarygodna? A jeśli Biblia nie mówi prawdy?
Wybitni znawcy archeologii biblijnej zagłębiają się w na wpół mityczną przeszłość, którą opisuje Biblia. Wykorzystując najnowsze odkrycia archeologiczne, idą tropem opowieści o biblijnych herosach. Pokazują, w jaki sposób w dramatycznym okresie wygnania Żydów, a potem w czasach rzymskich podbojów, przekształciła się ona w legendę o potężnych, mesjanistycznych władcach, ucieleśniających nadzieję na odrodzenie Izraela. Oddzielając historię od tej legendy i fakty od późniejszej propagandy, podważają biblijną relację. Dowodzą, że ta piękna wizja to mit i ujawniają zdumiewającą prawdę o tym, kim rzeczywiści byli biblijni królowie.
Kup Dawid i Salomon. Odkrycia archeologiczne, które podważyły wiarygodność Biblii w ulubionej księgarni
Oceny książki Dawid i Salomon. Odkrycia archeologiczne, które podważyły wiarygodność Biblii
41 użytkowników ma tytuł Dawid i Salomon. Odkrycia archeologiczne, które podważyły wiarygodność Biblii na półkach głównych- Chcę przeczytać 21
- Historia 2
- 2014 1
- XHst 1
- Biblia 1
- Przeczytane w 2015 1
- Na półce 1
- Studia 1
Tagi i tematy do książki Dawid i Salomon. Odkrycia archeologiczne, które podważyły wiarygodność Biblii
Cytaty z książki Dawid i Salomon. Odkrycia archeologiczne, które podważyły wiarygodność Biblii
Dodaj cytat z książki Dawid i Salomon. Odkrycia archeologiczne, które podważyły wiarygodność Biblii
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dawid i Salomon. Odkrycia archeologiczne, które podważyły wiarygodność Biblii
Zmienia spojrzenie na starożytny Izrael.
Zmienia spojrzenie na starożytny Izrael.