Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową

Okładka książki Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową autora Gregg Braden, 9788373775022
Gregg Braden Wydawnictwo: Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
The Isaiah Effect: Decoding the Lost Science of Prayer and Prophecy
2011-01-01
2011-01-01
Ryszard Oślizło

Kup Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową w ulubionej księgarnii

Oceny książki Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową

OPINIE i DYSKUSJE o książce Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową

Książka w założeniu na styku religii i nauki. Autor chciał zbudować pomost między modlitwą, historią i współczesną nauką (fizyka kwantowa). Czy mu się to to udało i czy to w ogóle jest możliwe i ma jakikolwiek sens?
Aby podsumować tę książkę, pozwolę sobie na podzielenie jej na trzy części.
1. Aspekty historyczne. Tutaj garść informacji, mniej lub bardziej znanych z zakresu dawnego piśmiennictwa i archeologii. Zwoje znad Morza Martwego, zbiór zwojów z rejonu Nag Hammadi w Górnym Egipcie, zbiory manuskryptów gromadzone w klasztorach w Tybecie. Do tego kilka faktów dotyczących pewnych zjawisk przyrodniczych na świecie i wydarzeń politycznych. W tle przepowiednie Nostradamusa, Majów, Indian Hopi czy Edgara Cayce`a. Za tę część jedna gwiazdka.
2. Aspekt naukowy. Widać że autor starał się odrobić lekcję z fizyki kwantowej, jak głęboko to zrobił, trudno mi ocenić, bo tu potrzebna jest wiedza stricte naukowa. Kilka haseł z zakresu fizyki kwantowej (kondensat Bosego-Einsteina),kilka cytatów z twórców teorii kwantowej (Bohr, Planck),do tego parę nośnych haseł w rodzaju: „aby zmienić wynik już rozgrywających się wydarzeń, należy zmienić swoje przekonania co do wyniku”. Dla mnie to dość powierzchowna wiedza, taka trochę dla gospodyń domowych, dlatego jedna gwiazdka w rankingu.
3. Aspekt religijny. Autor cały czas podkreśla moc, potęgę modlitwy, tak indywidualnej jak przede wszystkim zbiorowej. I tu mu chwała. Stara się uzasadnić swoją (?) teorię modlitewno-kwantową w myśl której, zbiorowa modlitwa jest w stanie odmienić już rozpoczęte zdarzenia. Tyle tylko że moc modlitwy nie ingeruje w istnienie światów równoległych (co do których świetne potwierdzenia podaje Feynman w swych książkach). A raczej inaczej. Potęga modlitwy jest w stanie mocą Boga odmienić wszystko, lecz nie przez zmianę w równaniach matematycznych. To po prostu Boża wola, akt Bożej łaski wobec człowieka czy ludzkości. Tu przykład znamienny z historii współczesnej. Różańcowa Krucjata Wynagradzająca z lat 1945-1955, jaka miała miejsce w Austrii, okupywanej przez sowiecką swołocz. Efekt? Wolna Austria, w przeciwieństwie do Polski i innych państw. Jeszcze jeden aspekt negatywny z rozważań autora. Szukanie wyjaśnień czy interpretacji w starych manuskryptach czy przekazach to dla mnie błędna droga. Istnieje tylko jedna właściwa - 4 Ewangelie, nawet jeśli dopuścić odstępstwa związane z tłumaczeniami. Tu za eksponowanie roli modlitwy dwie gwiazdki.
Reasumując. Książka wpisuje się w typ literatury, który określiłbym mianem populistycznonaukowa (nie mylić z popularnonaukową). Na rynku funkcjonuje wiele tego typu dzieł, z różnych dziedzin (medycyna, psychologia, biznes, religia). Wartość większości z nich, sprowadza się do roli podstawki pod nogę od krzesła. Omawiana książka pełna jest gładkich sformułowań, komunałów i frazesów w stylu: odejście od myślenia my i oni, na tym świecie wszyscy jesteśmy jednym, kochając innych kochamy siebie, wszyscy jesteśmy jednością by kochać itd. Itp. Gadki tego typu wywołują u mnie wysypkę.
Generalnie typ literatury który do mnie kompletnie nie przemawia i nie ma miejsca w mojej bibliotece.
Pozdrawiam

Aby podsumować tę książkę, pozwolę sobie na podzielenie jej na trzy części.
1. Aspekty historyczne. Tutaj garść informacji, mniej lub bardziej znanych z...

Książka ciekawa, ale można by ją skrócić spokojnie o jakieś 100 stron, bo sporo tekstu się powtarza.
Zniesmaczyły mnie fragmenty o wojnach. Autor nawet stworzył tabelę z terenami konfliktów, zapominając wspomnieć na 300 stronach, że głównym państwem uwikłanym w konflikty zbrojeniowe jest jego własny kraj i to od tego miejsca należy zacząć modlitwy o pokój.

„Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyką kwantową” - tak brzmi podtytuł książki, w której autor, po latach wnikliwych badań przedwiecznych dokumentów i odkryć fizyki kwantowej próbuje rozwikłać zagadkę życia i naszego na nie wpływu. Okazuje się, że wg autora granica pomiędzy religią i nauką tak naprawdę nie istnieje, a wszystko co zawarte jest w Biblii znajduje swoje odzwierciedlenie w nauce.
Książka napisana przystępnym językiem, wciąga czytelnika zainteresowanego tym tematem niczym najciekawsza powieść.

168 użytkowników ma tytuł Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową

Gregg Braden
Gregg Braden
Mimo iż z wykształcenia jest typowym naukowcem w swoich poszukiwaniach stara łączyć się zachodnią naukę z duchowością. W tym celu podróżował do najdalszych zakątków Ziemi gdzie rozmawiał z szamanami, mnichami i joginami, próbując zdobyć jak najwięcej informacji w temacie uzdrawiania, modlitwy, medytacji czy wpływy umysłu na materię.

Cytaty z książki Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową

Gregg Braden Efekt Izajasza. Gdy modlitwa i proroctwa łączą się z fizyka kwantową Zobacz więcej