Grzech pierworodny. Autobiografia

Okładka książki Grzech pierworodny. Autobiografia autora Anthony Quinn (aktor),
Okładka książki Grzech pierworodny. Autobiografia
Anthony Quinn (aktor) Wydawnictwo: Książka i Wiedza biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
The Original Sin : a Self-Portrait
1978-01-01
1978-01-01
Zofia Kierszys

Kup Grzech pierworodny. Autobiografia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Grzech pierworodny. Autobiografia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Grzech pierworodny. Autobiografia

Przeciętna biografia. Poza wyjątkami nie porwała mnie ta pozycja. Historia życia gwiazdora opowiedziana przez niego samego przez pryzmat wizyt u psychoanalityka i zmagań ze swoim młodzieńczym alter ego.

Forma tej autobiografii niezwykle by nie rzec kuriozalna. Niezwykle ciekawym człowiekiem był Anthony Queeen jednakże biografia w tej formie nei zyskała mojej akceptacji. Zbyt to było udziwnione.

Quinn na kozetce u psychoanalityka próbuje rozszyfrować swoje życie. Amerykanie mają kompletnego fioła na punkcie psychoanalizy. Tracą na tych szarlatanów majątki. To już kolejna autobiografia, w której o tym czytam. Będąc w Berlinie też zauważyłem, że gabinetów z "Psychoanalyse" jest sporo. Upchane gdzieś między sklepem zoologicznym a wędliniarskim tworzą dość ponure wyobrażenie społeczeństwa. Do nas w końcu też to przyjdzie. Wszystko po to, aby się dowiedzieć na końcu, że brakuje nam miłości.

72 użytkowników ma tytuł Grzech pierworodny. Autobiografia na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Grzech pierworodny. Autobiografia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Grzech pierworodny. Autobiografia

Okładka książki Tango Solo Daniel Paisner, Anthony Quinn (aktor)
Tango Solo Daniel Paisner, Anthony Quinn (aktor)
Anthony Quinn (aktor)
Anthony Quinn (aktor)
Anthony Quinn (ur. jako Manuel Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca) - amerykański aktor pochodzenia meksykańsko-irlandzkiego. Urodził się w meksykańskim mieście Chihuahua, ale dorastał już w Stanach Zjednoczonych. Przerwał naukę przed ukończeniem liceum Belmont High School. Na plan filmowy trafił dzięki małżeństwu z córką reżysera Cecila B. De Mille’a. Znany był z kreowania męskich, twardych charakterem postaci. Zasłynął z ról w "Greku Zorbie" Michaela Cacoyannisa (1964) i "La Strady" Federico Felliniego (1954). W 1972 r. na rynku wydawniczym ukazała się autobiografia aktora zatytułowana "The Original Sin : A Self-Portrait". 6 lat później, nakładem Książki i Wiedzy, pojawił się polski przekład tej publikacji przetłumaczony przez Zofię Kierszys a zatytułowany "Grzech pierworodny. Autobiografia". Niemal ćwierć wieku później Quinn ponownie zasiadł do pisania o sobie. Tym razem pomagał mu Daniel Paisner, a książka tak w oryginale, jak i w polskiej wersji nosiła tytuł "Tango Solo" (polski przekład: Maria Zborowska, Wydawnictwo Amber, 1996). Anthony Quinn żył 86 lat. Nie należy go mylić z brytyjskim pisarzem o tym samym nazwisku, Anthonym Quinnem (ur. 1964). Trzykrotnie żonaty: 1. Katherine DeMille (03.10.1937-21.01.1965, rozwód),5 dzieci: 3 córki: Christina (ur. 01.12.1941),Catalina (ur. 21.11.1942) i Valentina (ur. 26.12.1952) oraz 2 synów: Christopher (ur. 1939) Duncan (ur. 04.08.1945); 2. Jolanda Addolori (02.01.1966-19.08.1997, rozwód),3 synów: Francesco Daniele (ur. 22.03.1963),Daniele "Danny" Anthony (ur. 16.04.1964) i Lorenzo (ur. 07.05.1966); 3. Kathy Benvin 07.12.1997-03.06.2001, jego śmierć),2 dzieci: córka Antonia Patricia Rose (ur. 23.07.1993) oraz syn Ryan Nicholas (ur. 05.07.1996); Anthony Quinn miał także 2 synów ze związku z Friedel Dunbar: Seana (ur. 07.02,1973) i Alexandra (ur. 30.12.1976).

Cytaty z książki Grzech pierworodny. Autobiografia

Dodaj cytat z książki Grzech pierworodny. Autobiografia