Hemingway reporter

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Reportér Hemingway : to pravé miesto
- 1989-01-01
- 1989-01-01
Książka zawiera mnóstwo ciekawostek i mało znanych faktów z życia amerykańskiego pisarza. Autorzy odwiedzili miejsca, w których Hemingway wielokrotnie przebywał prywatnie oraz jako korespondent prasy amerykańskiej i kanadyjskiej, rozmawiali z ludźmi, którzy go znali i pamiętali, szukali pamiątek po pisarzu.
Kup Hemingway reporter w ulubionej księgarni
Oceny książki Hemingway reporter
- Kupione 1
- Lista życzeń 1
- POSIADAM:) 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hemingway reporter
„ - Ależ, kapitanie- powiedziałem po włosku- To nic takiego! My w Ameryce zawsze tak postępujemy! Mamy taki zwyczaj: nie dać wrogowi poznać, że mamy tego wszystkiego powyżej uszu! (…) Kiedy się obudziłem, odniesiono mnie na noszach na punkt opatrunkowy, oddalony o trzy kilometry. Sanitariusze mieli kręgi pod oczami. Droga usłana była dołami po wybuchających pociskach. Nagle nadleciał granat: fiuuu! bum! hopla! Rzucili nosze i padli na ziemię.”( 63.)
Drahoslav i Ivan Machalowie, Hemingway reporter. Przekł. Andrzej Czcibor Piotrowski, Wyd. Śląsk, Katowice 1984.
Cytat:
• pochodzi Z Listu do ojca z 5 października 1918 r.,
opublikowanego na łamach „Oak Leaves”;
• to historia rannego Hemingwaya (miał przestrzelone oba kolana, ale dotarł do swoich, dźwigając na plecach żołnierza, który już nie żył);
• to scena, która weszła do historii literatury (umieścił ja autor w powieści „Pożegnanie z bronią”).
Bracia Machalowie już w Przedmowie piszą, kim dla nich był Ernest Hemingway:
• nazywają go „Golfstromem w morzu współczesnej literatury XX w.”;
• zainteresował ich nowym spojrzeniem na świat i ludzi;
• w miarę odkrywania twórczości autora, m. in. takich utworów jak: Michigan, Śniegi Kilimandżaro, Komu bije dzwon, Góry jak białe słonie, Słońce też wschodzi...postanowili odbyć podróż (rozpoczęła się w czerwcu 1975 r.),by odkryć europejskie miejsca Amerykanina;
• z barwnej i niezwykłej przygody zdali relację w postaci opowieści „Hemingway reporter”;
• mnóstwo faktów, nazwisk, nazw miejsc, spotkań z ludzi, zdarzeń, cytatów – tworzy kalejdoskop życia samotnego buntownika, będącego panem własnego życia i śmierci.
Nic tylko czytać!
10/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham Hemingwaya
Kocham Hemingwaya
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasa sama w sobie. Zbiór reportaży i tekstów Mistrza. Niektóre są kapitalne, pokazując genialny styl autora potrafiacego kilkoma zdaniami zamknąć temat. Kilka tekstów drażni, nie ze wszystkim idzie się zgodzić, a dwa - trzy teksty pozostawiaja rysę na obrazie pisarza. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie zebrane tu teksty to popis niedościgninego warsztatu Hemingwaya.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa i interesująca książka dla ludzi którzy lubią twórczość Hemingwaya.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDogłębne opisy, porównania. Można zagłębić swoją wiedzę o sytuacji politycznej Europy w latach 1920-1960. Jest także kilka małych wątków Polskich. m.in. generał Świerczewski - przyjaciel Hemingwaya
to ksiazka dla kazdego,ale przede wszystkim dla tych, ktorzy kochaja pape.
to ksiazka dla kazdego,ale przede wszystkim dla tych, ktorzy kochaja pape.