Owcze źródło

Okładka książki Owcze źródło autora Lope de Vega,
Okładka książki Owcze źródło
Lope de Vega Wydawnictwo: Ossolineum Seria: Biblioteka Narodowa: Seria II utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
Biblioteka Narodowa: Seria II
Fuente Ovejuna
1954-01-01
1954-01-01
Ludwik Hieronim Morstin

Kup Owcze źródło w ulubionej księgarnii

Oceny książki Owcze źródło

OPINIE i DYSKUSJE o książce Owcze źródło

Bardzo cenię hiszpańską tworczość. od jakiegoś czasu sięgam i po klasyki i po współczesnych pisarzy, by lepiej poznać tamtejsza kulturę, obyczaje i język. Tę książkę polecam. Hiszpańskie tak!

Dramat, moim zdaniem, przyjemny, ale niewiele ponadto. Tematyka dość podobna do innych dzieł w tym okresie. Historia, jej rozwinięcie, odwaga bohaterów są interesujące, a szczególnie godny podziwu jest końcowy opór bohaterów. Utwór jest dość wciągający, ale mimo to, czegoś mi w nim zabrakło, być może to wina czytania w przekładzie zamiast oryginału lub, co bardziej prawdopodobne, zapoznania się już z innymi dziełami z tego okresu, zbyt wiele wątków się powtarza, co staje się monotonne

Dramat bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Mamy tu długą, ciekawą i miejscami zaskakującą oraz poruszającą historię małego miasteczka władanego przez okrutnego Komendora. Na pochwałę z pewnością zasługuje także konstrukcja postaci kobiecych - nie są one tylko ozdobami scenerii, nie są dodatkiem do fabuły, nie są również ukazane jako bezmyślne i słabe, co często irytowało mnie w wielu innych pozycjach. Kobiety w "Owczym Źródle" są silne, odważne, waleczne, mściwe, mądre i roztropne. Zasługuje też na uwagę przedstawienie ludu prostego, najniższej warstwy społecznej, chłopstwa. Mimo iż poddani swojemu panu, słabo wykształceni i ubodzy, potrafią się zbuntować i zawalczyć o swoje prawa, uciskani przez tyrańskiegi władcę. A ich zemsta jest potworna. Dramat wspaniały.

115 użytkowników ma tytuł Owcze źródło na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Owcze źródło na półkach dodatkowych

Lope de Vega
Lope de Vega
Lope de Vega; właściwie Félix Lope de Vega y Carpio – dramatopisarz hiszpańskiego baroku, twórca lirycznego dramatu hiszpańskiego, w którym tragizm splatał się z komizmem, a realizm z fantastyką. W sposób mistrzowski budował intrygę swoich utworów i portrety bohaterów. Napisał około 2200 sztuk, z których zachowało się 500, w większości opartych na historii i legendach ludowych. Biorąc pod uwagę ilość napisanych przez niego dzieł, jest jednym z najbardziej płodnych autorów literatury światowej. Nazywany „feniksem geniuszów” i „wybrykiem natury” (przez Miguela de Cervantesa) odnowił zasady teatru hiszpańskiego w momencie, kiedy teatr stawał się powszechnym zjawiskiem kulturowym. Jeden z najważniejszych przedstawicieli barokowego teatru hiszpańskiego, obok takich autorów jak Tirso de Molina i Calderón de la Barca. Jego dzieła są wystawiane do dziś i znajdują się na szczycie osiągnięć hiszpańskiej literatury i sztuki. Lope de Vega był także jednym z wielkich liryków języka kastylijskiego i autorem kilku powieści. Przypisuje mu się ok. 3000 sonetów, 3 powieści, 4 nowele, 9 epopei, 3 poematy dydaktyczne oraz setki komedii (1800 wg dramaturga Juana Péreza de Montalbán). Był przyjacielem Franciska de Quevedo i Juana Ruiza de Alarcón, zawziętym wrogiem Góngory, a u Cervantesa wzbudzał zazdrość - jego życie było tak wyjątkowe, jak jego dzieła

Cytaty z książki Owcze źródło