ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5

- 2010-01-01
- 2010-01-01
- 978-83-7554-264-6
- Alicja Rosenau
Dwie ciężko ranne osoby zostają przywiezione do izby przyjęć szpitala Sahlgrenska w Goeteborgu. Jedną z nich jest Lisbeth Salander, poszukiwana listem gończym i podejrzana o podwójne morderstwo. Jest w ciężkim stanie, ma ranę postrzałową głowy, musi natychmiast być operowana. Druga ofiara to Alexander Zalachenko - profesjonalny zabójca na usługach obcych służb specjalnych w tajemniczy sposób powiązany z Salander.
Trzecia, i ostatni część trylogii Millennium - to bestsellerowa powieść, wywodząca się z najlepszej szwedzkiej tradycji fikcji i literatury kryminalnej: świetnie napisana, z trzymającą w napięciu fabułą i fascynującymi postaciami. Wyjątkowe zjawisko na światowym rynku literackim!
Kup Zamek z piasku, który runął w ulubionej księgarnii
Zamek z piasku, który runął
Erwin – duś go ! W ten sposób dopingowały mrówkę, uczepioną szyi słonia, inne mrówki. Działo się to po nieudanym ataku hordy mrówek, na wyżej wspomnianego. Wystarczyło ,że się otrząsł. I została tylko jedna. Na nasze potrzeby nazwijmy ją Liz. Pogdybajmy. Gdyby nasza mrówka była treścią od A do Z, 60 milionów sprzedanych egzemplarzy byłoby prologiem. Prologiem do mistrzostwa świata w sprzedaży. Zwierzątko to bowiem, zapewnia maksimum wrażeń, zarówno dla płci pięknej, która się z nią utożsamia, jak i dla nas – urodziwych brzydali. Gdy autor bierze ją pod lupę, widzimy ósmy cud świata. Wykreował taką postać, a przeniósł się w odmęty political fiction. O czym to świadczy ? Primo. Walka z rasizmem i ekstremizmem stanowiły treść jego życia. Secundo. Posiadał nieprzebrane pokłady rezerw. Pokłady, którymi mógł wabić, frapować, hipnotyzować. Tertio. Mrówka też miała rezerwy. Dopiero się rozkręcała. Gdyby pisał dalej, słoń zapewne z podkulonym ogonem, na kolanach, błagałby o litość. Liz od początku była skazana na sukces. Autentyczną szczerością. Chwytającą za serce, niezłomną nadzieją. Która się materializuje. Dopóki ją masz- żyjesz. Wzbudzającą szacunek do uporu i konsekwencji. Chciałoby się też zakrzyknąć – Duś go Liz ! Duś !
Oceny książki Zamek z piasku, który runął
51775 użytkowników ma tytuł Zamek z piasku, który runął na półkach głównych- Przeczytane 41 083
- Chcę przeczytać 10 142
- Posiadam 8 859
- Ulubione 2 883
- Kryminał 295
- 2013 205
- 2012 192
- 2014 167

Inne materiały dotyczące książki Zamek z piasku, który runął

Wiemy, kto napisze dalszy ciąg sagi Millennium

Stieg Larsson i saga Millennium – 5 ciekawostek

„Millennium” dobiega końca

Najpierw książka, później film – zapowiedzi

Premiera kolejnej części Millennium

Poznaj Sztokholm Stiega Larssona
Cytaty z książki Zamek z piasku, który runął
Przyjaźń to chyba najpowszechniejsza forma miłości.
Przyjaźń to chyba najpowszechniejsza forma miłości.
My jesteśmy tymi, których nie ma. Jesteśmy tymi, którym nikt nie dziękuje. Jesteśmy tymi, którzy muszą podejmować decyzję, z jakimi nikt inny by sobie nie poradził...
Rozwiń ZwińTak to wygląda. Rodzimy się. Żyjemy. Starzejemy się. Umieramy. Zrobił swoje. Jedyne co pozostało, to rozkład.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zamek z piasku, który runął
Pamiętam gdy czytałam w nocy, nie mogąc przestać czytać. Trzymająca w napięciu, ze świetnym momentem przesłuchania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7,5 bardziej wartka akcja w porównaniu do poprzedniej części, która to wlokła się zbyt mozolnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część trylogii jest kontynuacją drugiej części, więc cała fabuła rozciąga się na dwie części. Od początku jest ciekawa, ponieważ nie ma wprowadzenia i wstępu. Gdyby nie różne obowiązki to przeczytałabym na raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zemsta jest wielką siłą napędową.”
Kolejna porcja mega fantastycznej sensacji w wykonaniu Stiega Larssona. Poprzednie tomy („Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet” i „Dziewczyna, która igrała z ogniem”) rewelacyjnie czytało się. Także trzecia odsłona serii wywarła spore wrażenie. Wyjątkowo solidnie umocowana intryga, pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji, zagadek o kryminalnym podłożu. Mnóstwo pierwszorzędnej zabawy w śledzenie losów postaci, jednych stojących po stronie prawdy i sprawiedliwości, aczkolwiek niekoniecznie prawa, i drugich opowiadających się za mrokiem, zdolnych do czynienia perfidnego zła. Paleta bohaterów przekonująco wykreowana, nie tylko różnorodni i ciekawi, ale również liczni. Nieco straciła na zaskakującym kolorycie kluczowa kobieca postać, ale zrobiła miejsce dla innych kobiet w scenariuszu. Warto notowywać nazwiska i przypisane funkcje, aby nie pogubić się w gąszczu zależności między nimi.
Szybkie tempo akcji, prężne i energiczne, powstało uczucie jazdy po fabule z dużą prędkością, ale jednak można było celebrować szczegóły w opisach scen. „Zamek z piasku, który runął” to przykład mega wciągającej przygody czytelniczej, perfekcyjnie zgranej z poprzednimi odsłonami serii, a przy tym wkręcającej we własną przestrzeń zdarzeń. Drobne zastrzeżenia miałam do przebiegu procesu sądowego, ale został na tyle atrakcyjnie przedstawiony, że stał się jednym z kluczowych motorów napędzających przebieg i rytm scenariusza zdarzeń. Kolejny raz, nie przybliżam tego, co działo się w powieści, aby nie psuć smaku poznawania. Gorąco zachęcam do uwzględnienia trylogii pióra Stiega Larssona w planach czytelniczych. Jeśli lubicie spiski, sensację, thriller, kryminał i ich wyjątkowo udaną mieszankę, to zdecydowanie będzie to dla was satysfakcjonująca przygoda, podkręcająca wyobraźnię i wywołująca ekscytujące przeżycia.
bookendorfina.pl
„Zemsta jest wielką siłą napędową.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna porcja mega fantastycznej sensacji w wykonaniu Stiega Larssona. Poprzednie tomy („Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet” i „Dziewczyna, która igrała z ogniem”) rewelacyjnie czytało się. Także trzecia odsłona serii wywarła spore wrażenie. Wyjątkowo solidnie umocowana intryga, pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji, zagadek o...
Naprawdę nie wiem dlaczego cykl Milenium tak fascynujące czytelników, jak dla mnie tylko środkowa część była dobra a reszta to tylko nuda ale jakoś dotarłem do końca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele zaskakujących, wciągających zwrotów akcji, ale zakończenie jest wspaniałym podsumowaniem całej niesamowitej historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja serii Millennium łączy śledztwo kryminalne z wątkami korupcji i politycznych machinacji. Larsson świetnie buduje napięcie, a fabuła pełna jest zaskakujących zwrotów.
Zgrzytem są momenty nadmiernie rozbudowanych opisów technicznych lub procedur, które spowalniają akcję. Niektóre postaci poboczne pozostają nie w pełni rozwinięte, przez co wątki poboczne bywają mniej angażujące.
To lektura, która wymaga uwagi, ale wynagradza zaangażowanie – zwłaszcza jeśli śledzi się losy Lisbeth i Mikaela.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgrzytem są momenty nadmiernie rozbudowanych opisów technicznych lub procedur, które spowalniają akcję. Niektóre postaci poboczne pozostają nie w pełni rozwinięte, przez co wątki poboczne bywają...
Niestety skończyłem :( ocenę zacznę od jednego minusiku - kawy. Autor chyba był jakimś fanatykiem kawy bo bohaterowie piją kawę co dwie strony. Piją rano, o 12, wieczorem, w nocy i o północy. Od drugiego tomu było to na tyle częste i zauważalne, że w pewnym momencie zaczyna to być denerwujące. A teraz faktyczna ocena 3 tomu i całej serii. Trzecia część wciąga na 200%. Aż ciężko się oderwać. Polityka, intrygi, śledztwo, manipulacje itd. to wszystko daje niesamowitą historie. Jak zbliżałem się do procesu Lisbeth to nie mogłem już się doczekać aż ta cała maszyna ruszy pełną parą. Kryminał kosmos. Całe millenium jest genialne przez złożoną i wielowątkową fabułę. Chętnie bym więcej się uzewnętrznił ale mogę już wejść w strefę spoilerów. Dlatego gorąco polecam, bo ten kryminał to po prostu uczta czytelnicza na najwyższym światowym poziomie. I dodam, że millenium to taka powieść dla której człowiek chciałby się cofnąć w czasie i przeczytać całość jeszcze raz - pierwszy raz. Ach, szkoda że to niemożliwe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor umiejętnie łączy wątki kryminalne z tematami społecznymi, tworząc historię, która długo pozostaje w pamięci.