Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce

Okładka książki Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce autora Stephen Briers, 9788362482375
Stephen Briers Wydawnictwo: Edgard poradniki
poradniki
Brilliant Cognitive Behavioural Therapy
2011-01-01
2011-01-01
978-83-62482-37-5
Katarzyna Zimnoch

Kup Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce

Rzetelny, jasny wstęp do terapii poznawczo-behawioralnej. Życia z zaburzeniami lękowymi (ani, jak podejrzewam, depresją tym bardziej) nie odmieni, ale pomoże zrozumieć najszybszą drogę do sensownych zmian. Trzeba tylko uważać na czerstwe przykłady przywoływane przez autora - znamię większości "popularno-psychologicznych" książek.

Sięgnęłam po tę książkę, by poradzić sobie z przewlekłym stresem i lękiem. I myślę, że pomogła.
Cenne wskazówki, jak skutecznie walczyć z poczuciem lęku, stresu, niskiej samooceny. Konkretne porady, co robić, jak myśleć, jak się zachowywać, np. techniki relaksacyjne, sposób myślenia.
Warto po nią sięgnąć, polecam :)

Warto po nią sięgnąć, polecam :)

Nie skończyłam czytać tej książki, okazała się zbyt męcząca... Początkowo wydawało mi się, że trafiłam na ekstra poradnik, ale z każdą stroną i z każdym "suchym" do granic możliwości przykładem byłam coraz bardziej znużona...

323 użytkowników ma tytuł Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce na półkach głównych
71 użytkowników ma tytuł Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce

Stephen Briers
Stephen Briers
dr Stephen Briers – światowej sławy psycholog kliniczny zajmujący się terapią dzieci i dorosłych. Studiował, a następnie prowadził badania na Uniwersytecie Cambridge w Wielkiej Brytanii. Specjalizuje się również w terapii poznawczo-behawioralnej, którą w przystępny sposób prezentuje w niniejszej publikacji. Ogromną popularnością cieszył się cykl jego programów w telewizji BBC pt. „Little Angels”, w Channel 4 – „Make Me a Grown-Up” oraz emitowany w TVN Style – „Nastoletnie aniołki”.

Pełna wiara w siebie Poznanie tajemnicy Robert Anthony
Pełna wiara w siebie Poznanie tajemnicy
Robert Anthony
Książa jest lekka, ciekawa i inspirująca. Przez ostatnie kilka dni czułem jak dawała mi otuchy w trudnych chwilach. Autor mówi w niej wiele o samoświadomości nie tylko własnej, ale także reszty osób. Namawia, aby pamiętać o tym, że każdy z Nas ma w bardzo różny sposób ją ukształtowaną, więc nie zawsze ludzie muszą mieć tak złe intencje jak nam się to może wydawać. Nasza rzeczywistość przedstawiona jest niejako w krzywym zwierciadle. Świat otaczający każdego z Nas jest zniekształcony w bardzo rożny sposób przez wydarzenia z dzieciństwa oraz powszechnie panujące przekonanie o braku sprawczości, które tak gorliwie pielęgnujemy nie tylko my sami, ale ludzie wokół Nas. Jest tutaj nieco mowy o świadomości, podświadomości oraz nadświadomości, której autor przypisuje cechy nadnaturalne. Opisuje nadświadomość w bardzo duchowy sposób. Namawia do częstego odwoływania się do jej mądrości, np. poprzez medytację. Książka podzielona jest na 15 części: wstęp oraz 14 mini działów, które dosłownie muskają pewne idee. Dzięki temu, każdy z nich jest wystarczająco długi aby coś objaśnić, ale nie na tyle, aby kogokolwiek znużyć. Podczas czytania książki uświadomiłem sobie, że każdy z Nas, niezależnie od efektów swoich czynów, zasługuję na odrobinę cierpliwości i uwagi. To, że znamy się na jednym, czy umiemy drugie lepiej od rozmówcy, nie oznacza, że On jest gorszy. Sądzę, że ludzie są często niedoinformowani lub są sprawnie dezinformowani. Patrzą na świat przez soczewki o bardzo rozmaitych kształtach, a żadna z nich nie jest taka sama. Nie wiem na ile to co powyżej napisałem było zamierzeniem autora, ale są to jedne z wniosków, które wyniosłem z tej lektury i chciałbym się nimi z Wami podzielić (szczere wyrażanie własnych uczuć i myśli zawsze było dla mnie problemem, ale książka zachęciła mnie do zatroszczenia się również o tą sferę życia :))
Zbir - awatar Zbir

Cytaty z książki Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce

Stephen Briers Pokonaj depresję, stres i lęk czyli terapia poznawczo-behawioralna w praktyce Zobacz więcej