ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać42
Pamięć i tożsamość

- religia
- 2005-01-01
- 2005-01-01
- 83-240-0525-0
Impulsem do powstania książki były rozmowy, jakie w 1993 roku przeprowadzili z Papieżem Krzysztof Michalski i ks. Józef Tischner, założyciele Instytutu Nauk o Człowieku w Wiedniu. Tematem książki jest właśnie człowiek: zanurzony w historii, stający wobec zła XX wieku, wreszcie ? szukający swej tożsamości w spotkaniu z Bogiem. Papież zastanawia się nad takimi pojęciami jak "naród", "ojczyzna", "Europa", zwracając uwagę m.in. na te elementy polskiego dziedzictwa, które mają wymiar uniwersalny (tradycja jagiellońska, opór przeciwko nawracaniu siłą, orędzie św. Faustyny o miłosierdziu Bożym itp.). Jednocześnie ukazuje perspektywę, z której na historię poszczególnych narodów i cywilizacji można patrzeć jako na historię zbawienia.
Książkę zamyka niezwykle interesująca rozmowa poświęcona zamachowi na Ojca Świętego w maju 1981 roku, w której Papież daje głęboką interpretację tego wydarzenia, ujawniając m.in., o co pytał go w więzieniu Ali Agca. Rozdział ten jest dopełnieniem ? tak ważnej w całej książce ? refleksji nad "tajemnicą nieprawości".
Kup Pamięć i tożsamość w ulubionej księgarnii
Pamięć i tożsamość
Oceny książki Pamięć i tożsamość
1963 użytkowników ma tytuł Pamięć i tożsamość na półkach głównych- Przeczytane 1 345
- Religia 25
- Religijne 14
- Chrześcijaństwo 12
- Filozofia 10
- 2011 9
Tagi i tematy do książki Pamięć i tożsamość

Inne materiały dotyczące książki Pamięć i tożsamość

Propozycja nowej listy lektur. Jest Jan Paweł II, nie ma Kosika, Świetlickiego i Konwickiego

Więcej papieża i patriotyzmu – minister Czarnek o zmianach w kanonie lektur

Nowe stare lektury

Kontrowersje wokół listy lektur
Cytaty z książki Pamięć i tożsamość
Zło jest zawsze brakiem jakiegoś dobra, które w danym bycie powinno się znajdować, jest niedostatkiem. Nigdy nie jest jednak całkowitą nieobecnością dobra.
Rozwiń ZwińKażde ludzkie cierpienie, każdy ból, każda słabość kryje w sobie obietnicę radości: "teraz raduję się w cierpieniach za was" - pisze św. Paweł (Kol, 1, 24). Odnosi się to do każdego cierpienia wywołanego przez zło. Odnosi się także do ogromnego zła społecznego i politycznego, jakie wstrząsa współczesnym światem i rozdziera go: zła wojen, zniewolenia jednostek i narodów, zła niesprawiedliwości społecznej, deptania godności ludzkiej, dyskryminacji rasowej i religijnej, zła przemocy, terroryzmu, tortur i zbrojeń - całe to cierpienie jest w świecie również po to, żeby wyzwolić w nas miłość, ów hojny i bezinteresowny dar z własnego "ja" na rzecz tych, których dotyka cierpienie.
Każde ludzkie cierpienie, każdy ból, każda słabość kryje w sobie obietnicę radości: "teraz raduję się w cierpieniach za was" - pisze św. Paw...
Rozwiń ZwińW miłości, która ma swoje źródło w Sercu Chrystusa, jest nadzieja na przyszłość świata.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pamięć i tożsamość
Bardzo ciężko napisać cokolwiek na temat takiej pozycji. Nie godzien aby oceniać. Jest to coś większego. Trudne jak diabli. Chociaż słowo diabli trochę nie pasuje. Czytając czuję się że dotyka się czegoś nieziemskiego. Taką wiedzę przedstawioną w taki sposób nie posiadają zwykli ludzie. To są ludzie którzy niosą coś z nie z tego świata. Czy warto czy nie warto przeczytać nie mi oceniać. Ja nie żałuję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW "Pamięci i tożsamości" Jan Paweł II powraca do kluczowych tematów rozmowy, jaka miała miejsce w Castel Gandolfo w 1993 roku. Wtedy to ks. Józef Tischner i Krzysztof Michalski (założyciele wiedeńskiego Instytutu Nauk o Człowieku) poprosili papieża o analizę dwóch totalitaryzmów (nazizmu i komunizmu),które naznaczyły XX wiek. Po latach, u schyłku swego pontyfikatu, Ojciec Święty postanowił poszerzyć ówczesną refleksję o nowe elementy.
"Pamięć i tożsamość" to napisane czystym, szlachetnym językiem rozmyślania o wolności, odpowiedzialności, miłości, tajemniczej koegzystencji dobra i zła (perspektywa filozoficzna). To także rozważania dotyczące ojczyzny, narodu, państwa wobec szans i zagrożeń stojących przed Europą u progu nowego millenium (perspektywa polityczna). To wreszcie spojrzenie na człowieka i jego dzieje w świetle Ewangelii, niosącej prawdę o Chrystusie jako Odkupicielu (Redemptor hominis) i źródle nadziei dla świata, wykraczającej poza doczesność (perspektywa religijna). Książkę zamyka rozmowa z autorem, a także jego sekretarzem kardynałem Dziwiszem, na temat zamachu z 13 maja 1981 roku ("Ktoś prowadził tę kulę").
Być może najważniejszym, najbardziej esencjonalnym fragmentem papieskiego eseju jest ten, w którym Jan Paweł II nawiązuje do wypowiedzi Paula Ricoeura sformułowanej podczas jednego z sympozjów w Castel Gandolfo. Zainspirowany nią Ojciec Święty objaśnia tytułowe pojęcia, wynosząc je z poziomu psychospołecznego w wymiar duchowy.
Ricoeur mówił wówczas "o znaczeniu pamięci i zapominania jako dwóch przeciwstawnych sił działających w historii człowieka i społeczeństw. Pamięć jest tą siłą, która tworzy tożsamość istnień ludzkich, zarówno na płaszczyźnie osobowej, jak i zbiorowej. Przez pamięć bowiem w psychice osoby tworzy się poniekąd i krystalizuje poczucie tożsamości".
Papież przekonuje, że "Chrystus znał to prawo pamięci i w momencie kluczowym swego posłannictwa do niego się odwołał. Kiedy ustanawiał Eucharystię podczas Ostatniej Wieczerzy, powiedział: «To czyńcie na moją pamiątkę» (Hoc facite in meam commemorationem: Łk 22,19). Pamiątka mówi o pamięci".
"Tak więc – wywodzi autor «Osoby i czynu» – Kościół jest poniekąd żywą «pamięcią» Chrystusa: Chrystusowego misterium, Jego męki, śmierci i zmartwychwstania, Jego Ciała i Krwi. Tę «pamięć» realizuje się poprzez Eucharystię. Wynika stąd, że chrześcijanie, celebrując Eucharystię, to jest przywołując na «pamięć» swego Pana, nieustannie odkrywają swoją tożsamość. Eucharystia wyraża coś najgłębszego, a zarazem najbardziej uniwersalnego – świadczy o przebóstwieniu człowieka i nowego stworzenia w Chrystusie. Mówi o odkupieniu świata".
Jan Paweł II konkluduje, że "ta pamięć odkupienia i przebóstwienia człowieka, tak bardzo dogłębna i uniwersalna, jest równocześnie źródłem wielu innych wymiarów pamięci człowieka i ludzkich wspólnot. Pozwala ona człowiekowi rozumieć siebie w jakimś najgłębszym zakorzenieniu, a zarazem w ostatecznej perspektywie swego człowieczeństwa. Pozwala ona również rozumieć różne wspólnoty, w których kształtują się jego dzieje: rodzinę, ród i naród. Pozwala też wnikać w dzieje języka i kultury, w dzieje wszystkiego, co jest prawdziwe, dobre i piękne".
W "Pamięci i tożsamości" Jan Paweł II powraca do kluczowych tematów rozmowy, jaka miała miejsce w Castel Gandolfo w 1993 roku. Wtedy to ks. Józef Tischner i Krzysztof Michalski (założyciele wiedeńskiego Instytutu Nauk o Człowieku) poprosili papieża o analizę dwóch totalitaryzmów (nazizmu i komunizmu),które naznaczyły XX wiek. Po latach, u schyłku swego pontyfikatu, Ojciec...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa wstępie należy zaznaczyć, że jest to pozycja elegancko wydana i pomimo trudnych tematów - sens zła i cierpienia, filozofia, sens historii, zwłaszcza tej polskiej -stosunkowo przystępna i przyjemna w odbiorze.
Jako dzieło wydane w roku śmierci Papieża, "Pamięć i tożsamość" może z konieczności być naznaczone jako "ostatnia rozmowa" specyficznymi oczekiwaniami. Znajdziemy tutaj wiele z tego, co zachwycało współczesnych św. Janowi Pawłowi II - jego erudycję, jego humanizm, jego niezachwiany chrześcijański optymizm w patrzeniu na człowieka i historię, zwłaszcza w kontekście przeżyć Europejczyka XX wieku.
Zarazem jednak ta książka jest w jakimś stopniu świadectwem tego, co moim zdaniem przyczynia się do współcześnie tego, że o tej postaci jest jakoś coraz ciszej. Nie jest to bowiem wywiad z prawdziwego zdarzenia, ale rozmowa hagiograficzna, jest to słuchanie Giganta. Za mało tutaj trudnych pytań o sytuację Kościoła na progu XXI wieku. Optymizm w kwestiach takich jak ekumenizm, dialog religijny czy dziedzictwo Soboru Watykańskiego II charakteryzują ale i naznaczają postać Papieża. Stają się w naszych czasach zarzutami wysuwanymi przez krytycznie nastawionych katolików, którzy nie doświadczyli już może zachwytu bezpośredniego spotkania z charyzmatycznym człowiekiem, ale wiedzą o dziwnych, niejednoznacznych obrazach z życia Kościoła takich jak spotkanie w Asyżu w 1986 roku czy ekskomunika nałożona na abpa Lefebrva.
Myślę, że w czasach, w których część katolików, także tych młodych i wierzących, staje się coraz bardziej krytyczna wobec dziedzictwa i "ducha" Soboru Watykańskiego II, warto sięgnąć po tę pozycję, by uświadomić sobie, dlaczego św. Jan Paweł II tak zachwycał mu współczesnych - ale także by dokonać refleksji nad tym, dlaczego jego dziedzictwo okazuje się w 20 lat po Jego śmierci tak niejednoznaczne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako dzieło wydane w roku śmierci Papieża, "Pamięć i tożsamość" może z konieczności być naznaczone jako "ostatnia rozmowa" specyficznymi oczekiwaniami. Znajdziemy...
„Pamięć i tożsamość” to jedna z najgłębszych i najbardziej osobistych książek św. Jana Pawła II. Nie jest to klasyczny traktat teologiczny, lecz duchowy testament Papieża – rozmowa o Bogu, człowieku, historii i sensie ludzkiego życia, prowadzona z niezwykłą mądrością i spokojem. To książka, która nie tylko inspiruje intelektualnie, ale również dotyka serca i sumienia, skłaniając do refleksji nad tym, kim jesteśmy jako ludzie i jako naród.
Powstała na podstawie rozmów, jakie Jan Paweł II prowadził z filozofami i przyjaciółmi w 1993 roku w Castel Gandolfo. Nie ma w niej patosu ani kaznodziejskiego tonu – jest rozmowa pełna pokory, wdzięczności i głębokiego namysłu. Papież wraca do kluczowych wydarzeń XX wieku: totalitaryzmów, wojen, zagrożeń dla wolności i godności człowieka. Ale nie zatrzymuje się na historii – pokazuje, że u podstaw wszystkich dramatów stoi odrzucenie Boga i zagubienie prawdy o człowieku jako Bożym stworzeniu.
W centrum książki znajduje się pojęcie pamięci i tożsamości – dwóch słów, które w nauczaniu Papieża nabierają wymiaru duchowego. Pamięć to nie tylko wspominanie przeszłości, ale odpowiedzialność za nią; to sposób, w jaki człowiek odkrywa sens historii, w której działa Bóg. Tożsamość natomiast to zakorzenienie w prawdzie o sobie, w tym, że człowiek jest osobą stworzoną na obraz Boga, a naród ma swoją misję i powołanie.
Jan Paweł II z niezwykłą przenikliwością pokazuje, że bez pamięci nie ma wolności, a naród, który zapomina o swoich korzeniach, duchowo umiera. Mówi o Polsce nie jak o idei politycznej, ale jak o wspólnocie ducha – zakorzenionej w chrześcijaństwie, kulturze i ofierze pokoleń. W tym sensie książka jest również listem do Polaków – przypomnieniem, że wolność i wiara są nierozerwalne.
Nie brakuje też głębokich refleksji filozoficznych – Papież nawiązuje do św. Augustyna, Arystotelesa, Tomasza z Akwinu czy Pascala. Ale nawet najbardziej złożone myśli wyraża w sposób przystępny, pełen łagodności i światła. „Pamięć i tożsamość” to książka, którą można czytać na wiele sposobów: jako filozoficzną medytację, jako wyznanie wiary, ale także jako rozmowę ojca z dziećmi, prowadzoną z miłością i troską o przyszłość.
Z perspektywy katolika to dzieło wyjątkowe, bo ukazuje całą dojrzałość duchową Jana Pawła II. Widać w nim człowieka, który patrzy na świat oczami wiary, ale też rozumu – człowieka, który rozumie dramat współczesności, a mimo to nie traci nadziei. Papież przypomina, że nawet w świecie zranionym przez zło, Bóg wciąż działa w historii, a zło nigdy nie ma ostatniego słowa.
„Pamięć i tożsamość” to książka mądra, spokojna i pełna światła. To duchowy testament człowieka, który całe życie szukał prawdy – o Bogu, o człowieku i o Polsce. Jan Paweł II nie daje prostych odpowiedzi, ale uczy myśleć, rozumieć i kochać. Dla wierzącego czytelnika to lektura obowiązkowa, a dla każdego człowieka – źródło nadziei i głębokiego sensu.
To jedna z tych książek, do których się wraca – nie po wiedzę, ale po pokój serca i pewność, że Bóg naprawdę jest obecny w historii człowieka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Pamięć i tożsamość” Jana Pawła II to refleksyjna rozmowa o historii, kulturze i duchowości, ukazana przez pryzmat doświadczeń XX wieku. Papież podejmuje w niej temat wolności, cierpienia i odpowiedzialności człowieka za kształt świata. To książka wymagająca skupienia, ale dająca wiele do myślenia o sensie ludzkiego życia i roli wiary.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała książka.
Wspaniała książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo filozoficzna i dosyć trudna w odbiorze, przynajmniej momentami, trzeba się mocno skupić. Znajdziemy tutaj odpowiedź dlaczego było tyle zła ( pierwsza i druga wojna światowa ) ale tak nie do końca. Papież wyciąga z tego wnioski i przemyślenia które są bardzo podnoszące na duchu. Na samym końcu książki mamy krótkie streszczenie zamachu na Ojca Świętego które jest bardzo ciekawe ale troszkę za krótkie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma pokoju między narodami, jeśli nie ma pokoju między religiami. A nie ma pokoju między religiami, jeśli nie ma między nimi dialogu.
Jan Paweł II
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-
Jan Paweł II
Co do opinji Piotra : “ niespokoine jest serce człowieka dopuki nie spocznie w Bogu” Św. Augustyn
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia, niewielkich rozmiarów, publikacja przeprowadzona w formie wywiadu z Naszym Papieżem. Porusza duże spektrum tematów na które Ojciec Święty odpowiada zawsze z pozycji chrześcijańskich i w głębokim zanurzeniu w Ewangelię i naukę kościoła. Warta do zapoznania się choćby z tego powodu, że problemy w niej poruszane są aktualne i dziś.