Żydzi i narodziny kapitalizmu

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Klasyka myśli zachodniej
- Die Juden und das Wirtschaftsleben
- 2019-01-01
- 2010-11-24
- Melania Brokmanowa
W swojej najgłośniejszej pracy Sombart podważa znaną tezę Webera, zgodnie z którą kapitalizm ma źródło w etyce protestanckiej, premiującej ciężką pracę, dążenie do nieustannego powiększania majątku i oszczędność. Sombart w błyskotliwy sposób pokazuje, że wszystkie podstawowe zasady gospodarki kapitalistycznej można znaleźć w judaizmie i kulturze żydowskiej, z której wywodziła się etyka protestancka. Zasady te, utrwalone przez tysiące lat istnienia państwa żydowskiego, a potem żydowskiej diaspory, są całkowicie odmienne od systemu wartości, który dominował w Europie w czasach starożytnych i w średniowieczu. Z historycznego punktu widzenia rozwój kapitalizmu można więc traktować jako efekt stopniowego upadku cywilizacji łacińskiej i podporządkowywania ludów Europy zasadom typowym dla cywilizacji żydowskiej.
Kup Żydzi i narodziny kapitalizmu w ulubionej księgarni
Oceny książki Żydzi i narodziny kapitalizmu
66 użytkowników ma tytuł Żydzi i narodziny kapitalizmu na półkach głównych- Chcę przeczytać 60
- Historia 1
- Tesseris 1
- ZAKUPY 1
- Social & Geopolitical 1
- History 1
- Biznes, finanse, ekonomia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żydzi i narodziny kapitalizmu
Klasyka społeczno-ekonomiczna. Książka niezwykle detalicznie prezentuje wpływ żydów (i narodu żydowskiego) na początki i funkcjonowanie kapitalizmu. Autor będący wybitnym socjologiem i ekonomistą (profesor min uniwersytetu we Wrocławiu) podważa sztandarową tezę Maxa Webera o decydującym wpływie protestanckiego odłamu chrześcijaństwa na początki kapitalizmu. Dowodzi, że wpływ ten mieli przede wszystkim Żydzi z ich cechami indywidualnymi i zbiorowymi. Choć książka została napisana ponad 100 lat temu to czyta się nią świetnie, z rzadka tylko dostrzegalne były archaizmy i nieaktualności. Autor opisuje wpływ narodu wybranego na budowanie nowożytnej gospodarki, dalej analizuje kapitalistyczne zdolności Żydów, a na samy końcu genezę narodu i społeczności żydowskiej. Książka jest rewelacyjna. Na blisko 400 stronach dostajemy w pigułce ale i z solidnym naukowym uzasadnieniem zestaw cech psychologicznych i społecznych żydów oraz śledzimy ich niebagatelny gospodarczy wpływ w dziejach ludzkości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybitna pozycja rozkadająca na czynniki pierwsze wpływ narodu wybranego na historię świata. Od kultury po ekonomię. Klasyka. Polecam gorąco.