Klinika dla pluszaków. Pomocnik doktora

Okładka książki Klinika dla pluszaków. Pomocnik doktora autora Sheila Sweeny Higginson, 9788328111929
Okładka książki Klinika dla pluszaków. Pomocnik doktora

Kup Klinika dla pluszaków. Pomocnik doktora w ulubionej księgarnii

Oceny książki Klinika dla pluszaków. Pomocnik doktora

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klinika dla pluszaków. Pomocnik doktora

MaleWielkieKsiazki.blogspot.com
Kolejna "telewizyjna książka" w naszej biblioteczce. Tym razem ulubiona doktor Dośka, lekarz zabawek.
Bardzo dobry pomysł, by trochę rozładować oglądanie bajek w telewizji, nie tracąc przy tym kontaktu z ulubionym bohaterem. :)
Wątek problemu astmy, życia z tą chorobą i ulubionych pluszaków, które towarzyszą małym pacjentom, to dodatkowy element, którego w oglądanej wersji dotąd nie spotkałam.
Ilustracje lekko odbiegają od znanego z ekranu wzoru, ale opowieść nie traci na jakości.
Dialogi, prowadzone przez postacie są identyczne z tymi słuchanymi w bajce, dlatego dziecko czuje, jakby oglądało ją w telewizji.
Opowieść, która bawi i uczy to najlepsze połączenie dla dzieci, do tego mała, bardzo charakterystyczna i sympatyczna bohaterka, to już zestaw doskonały!

MaleWielkieKsiazki.blogspot.com
Sama opowieść o zagubionym słoniku okazała się do tej pory nieznana, co wzbudziło jeszcze większe zainteresowanie....

7 użytkowników ma tytuł Klinika dla pluszaków. Pomocnik doktora na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Klinika dla pluszaków. Pomocnik doktora na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Klinika dla pluszaków. Pomocnik doktora

Mela i Kostek czyli zwykły dzień niezwykłych bliźniaków Anastasiia Moshina
Mela i Kostek czyli zwykły dzień niezwykłych bliźniaków
Anastasiia Moshina
Mela i Kostek są jak ogień i woda. Zabierają dzieci w niesamowitą przygodę i pokazują, że książki służą nie tylko do czytania, ale także do fantastycznej zabawy. To bliźniaki, które kompletnie różnią się od siebie. Już ich fryzury wskazują, które z nich jest poukładane, a które kompletnie szalone. Dzięki zupełnie różnym zainteresowaniom i pomysłom są w stanie rewelacyjnie umilić czas czytelnikowi. Z tą dwójką nie można się nudzić. „Mela i Kostek” to książka do aktywnej zabawy. Jest to piękny picturebook (czyli książka obrazkowa) z zadaniami do wykonania. Oczywiście można tylko ją oglądać, szukać szczegółów, opowiadać co jest na ilustracjach. Można też podążać za wskazówkami i pytaniami od autorki, która dba, aby dziecko brało aktywny udział w czytaniu. Są tu zadania dla małego sokolego oka, dla twórcy opowieści nie z tej ziemi, dla przyszłego inżyniera, dla bujającego w obłokach, czy następnego Sherlocka Holmesa. Zapytacie: czyli co? 😉 Wyszukiwanie szczegółów na obrazkach, liczenie, opowiadanie własnych historyjek, nadawanie imion, a nawet stworzenie własnej instrukcji mycia zębów! Przyznam szczerze, że niektóre zadania mnie zaskoczyły. Oczywiście na plus. O tej książce można pisać długo, bo to typ książki jaki lubię. Ma 24 strony. Powiecie, że mało? Nie zgodzę się. Historie z Melą i Kostkiem zamknięte są na 24 stronach, ale w rzeczywistości są nieograniczone. To od czytelnika zależy, ewentualnie od dorosłych, którzy biorą udział w lekturze, jak dużo się w niej dzieje. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Poza dobrą zabawą książka ma duży walor edukacyjny. Ćwiczy spostrzegawczość, rozwija słownictwo, pobudza wyobraźnię, zachęca do liczenia. Jest bardzo fajnym pomysłem na wspólne spędzaniu czasu przez dorosłych i dzieci. Książka ma format A4 i jest kartonowa. Tak naprawdę strony wykonane są grubego i solidnego kartonu, więc spokojnie nadaje się do wielokrotnej lektury, także przez młodsze dzieci, bez uszczerbku na wyglądzie. Wydawnictwo określiło przedział wiekowy czytelników na 3-6 lat i zupełnie się z nim zgadzam. Dla starszych dzieci będzie za nudna. Można ewentualnie próbować czytać ją z młodszymi dziećmi, jednak bardziej dla oglądania obrazków, lub wykonywania prostszych (lub specjalnie uproszczonych przez rodzica) zadań. Mela i Kostek skradli moje serce. Za sprawą pięknych ilustracji. Dzięki nietypowym bliźniakom, które mają niesztampowe pomysły. Poprzez połączenie waloru edukacyjnego i rozrywkowego. Swoim słodkim wyglądem.
MissB - awatar MissB
Czy warto kłamać? czyli o tym, że prawda zawsze wychodzi na jaw Nele Moost
Czy warto kłamać? czyli o tym, że prawda zawsze wychodzi na jaw
Nele Moost Annet Rudolph
Klasyczna bajka na temat stary jak świat, ale ciągle aktualny. Każde dziecko w swoim rozwoju dochodzi do momentu, kiedy orientuje się, że powiedzenie czegoś niezgodnie z prawdą może przynieść chwilowe korzyści. W tym miejscu tworzy się przestrzeń dla rodziców, aby pokazać jakie są prawdziwe skutki kłamstwa. I dziś mam dla Was bajkę, które robi to w sposób dosadny, ale przy tym z właściwą wrażliwością. Poznajemy tu kruka, dzika i borsuka, którzy wybierają się na wakacje do cioci. Każdy z nich chce zabrać dodatkowych przyjaciół na wycieczkę, ale mama borsuka nie wydała na to zgody. Mimo to zwierzaki postępują wbrew niej i decydują się okłamać ciocię i ukryć nadprogramowych gości... Jak łatwo się domyślić, wynika z tego szereg problemów, a zwierzaki przekonują się, że źle postąpiły... 💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼?💫 🔹historia porusza ważny problem kłamstwa i pokazuje, że nie jest ono dobrym rozwiązaniem w żadnej sytuacji 🔸zwierzęta w roli bohaterów są interesujące nawet dla maluszków 🔹kolorowe, duże ilustracje przyciągają wzrok 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼?📌 Opowiadanie jest krótka, idealna do jednorazowego czytania dla dzieci od 3. roku życia. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 Bajka "Czy warto kłamać?" to klasyczna opowieść, która w niepodważalny sposób pokazuje co jest dobre, a co złe. Zwierzaki, które dopuściły się kłamstwa przekonują się, że nie zachowały się właściwie, a oszustwo i tak wyszło na jaw. Mamy tu więc ważny problem i mądry morał, który nigdy nie przestanie być aktualny.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Kto straszy, Albercie? Gunilla Bergström
Kto straszy, Albercie?
Gunilla Bergström
... Gunilla Bergström to autorka, która od początku lat 70. napisała i zilustrowała całą serię książeczek z przygodami małego Alberta i jego taty ... za swoją twórczość wielokrotnie została nagrodzona i doceniona zarówno przez fachowców, jak i samych czytelników ... cała seria to zbiór mądrych i ciepłych opowieści, których głównym bohaterem jest Albert :-) ... zwyczajny chłopiec, w którym każde dziecko może rozpoznać samego siebie ... wszystkie swoje zachowania i emocje ... Albert to pogodny i uśmiechnięty kilkulatek ... jest ciekawy świata, lubi się bawić, ma wspaniałe marzenia i niezwykłą wyobraźnię ... jednak czasami zdarza się, że ta jego wewnętrzna radość znika i pojawiają się takie emocje jak złość, zazdrość czy strach ... książeczki z przygodami Alberta i jego taty uczą jak sobie z nimi wszystkimi poradzić ... Kto straszy, Albercie? w tej konkretnej nasz mały bohater uczy się jak oswoić swój strach ... niby wie, że duchów nie ma, ale nie zawsze o tym pamięta ... kiedy pojawia się to niefajne uczucie próbuje sobie z tym poradzić ... z pomocą przychodzi mu jak zwykle tata, który wie jak poradzić sobie w wielu sytuacjach ... książeczki o Albercie to świetny sposób, aby pomóc naszym dzieciom oswoić i nazwać wszystkie emocje jakich doświadczają ... z Albertem w ciekawy sposób można poznawać świat ... prosta forma, przystępny tekst, ciekawe ilustracje wszystko to sprawia, że nasi milusińscy uwielbiają Alberta ... mufloneks.blogspot.com
Monka - awatar Monka
oceniła na79 lat temu