Idealna

- Idealna (tom 1)
- 2016-08-17
- 2016-08-17
Pewnego dnia znajduje w szafie sukienkę, której nie kupiła. Później szminkę, która jej nie pasuje. Potem wydarza się coś jeszcze…
Ktoś wie o niej wszystko. I powoli realizuje swój plan.
Thriller psychologiczny, którego nie będziesz mógł odłożyć. Takiej autorki jeszcze w Polsce nie było.
Kup Idealna w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Idealna
Sypiając z wrogiem
W naszym wydaniu będzie to prawdziwy melodramat, a nawet więcej, przerażający thriller z trupem w tle - obiecuje nam jedna z bohaterek, której życie utkane jest z sieci intryg i ziaren prawdy utopionych w beczce kłamstw. Część obietnicy została spełniona, ale jak to w przypadku oszustek bywa, szczerości nie otrzymuje się ot tak i zazwyczaj ma ona zamaskować o wiele groźniejszy przekręt…
„Idealna” pod kątem promocyjnym zdecydowała się na rozwiązanie genialne w swej prostocie. Oto w dobie tytułów, które prześcigają się w wymienianiu zdobytych nagród oraz tygodni spędzonych na listach bestsellerów New York Timesa, USA TODAY czy Wall Street Journal, debiut przewrotnie reklamuje się jako ten, który nie zdobył żadnych głośnych nagród, nie miał milionowego nakładu ani nie gościł na łamach żadnej listy bestsellerów (przynajmniej dotąd). Trzeba bardzo wierzyć w tytuł, by móc w taki sposób wyłamać się z tej utartej ścieżki sukcesu.
Thriller małżeński (czyli dosłownie przełożony marriage thriller) bardzo często stanowi swoiste zapiski z wojny. Pole bitwy to cztery ściany domu, świeżo uprane firanki zastępują drut kolczasty, a bomby spadają tylko do progu mieszkania, nie dalej. Czasem trup ściele się gęsto, przemoc wylewa się ze stron, a mroczne zakątki w psychice bohaterów jeżą włosy na głowie czytelnika. Związki bywają toksyczne, nie mniej toksyczni są wplątani w nie bohaterowie. Słowem: najgorsze zbrodnie wśród najbliższych osób. Choć taki rodzaj gier małżeńskich nie jest opisywany od wczoraj, to jednak nie da się ukryć, że świat oszalał na punkcie zbrodniczej miłości w tym samym czasie, gdy na rynku pojawiła się „Zaginiona dziewczyna” Gillian Flynn. Później przyszedł czas na „Dziewczynę z pociągu” Pauli Hawkins, czyli kolejny sztandarowy tytuł domestic noir (też zbrodnie, tyle że nie tylko małżeńskie, a rodzinne, przyjacielskie czy sąsiedzkie). Trudno znaleźć thriller z tego nurtu, który nie byłby porównywany do książek Flynn albo Hawkins – czasem do obydwu naraz. Ten chwyt marketingowy zrobił się tak popularny, że w pewnym momencie całkowicie zatarła się jego wymowa.
„Idealna” nie tyle jest mrożącym krew w żyłach thrillerem, ile tytułem, który zapuszcza się na tereny należące do thrillera psychologicznego i miesza je z dużą dawką powieści obyczajowej. I tutaj pojawia się kłamstwo przytoczone we wstępie: choć mamy melodramat i trupa w tle, to niekoniecznie jest przerażająco, a i dreszcze są delikatne. Rozbudowana warstwa obyczajowa rozcieńcza grozę i w pewnym stopniu rozjaśnia ciemne zakamarki w psychice bohaterów. Choć ich umysły są chore, to nie jest to najgorsza możliwa zgnilizna, na jaką można trafić, sięgając po thriller psychologiczny. Trawią ich obsesje, zżerają natrętne myśli i biegają w kółko, w którym krzywdzony staje się krzywdzącym, a krzywdzący – krzywdzonym. Jednak autorka nie eksploruje zagadnienia „jak bardzo zepsuty może być człowiek?”, nie kreuje bestii żerujących na szokujących tajemnicach; skupia się na obrazie małżeństwa, w którym każdy z partnerów żyje swoim życiem, na zwyczajnych ludziach, którzy mają swoje problemy. Nasza para, Anita i Adam, są znerwicowani, rozczarowani i znudzeni życiem, a ich historia brzmi dość znajomo. Kobieta marząca o dziecku, bezskuteczne starania zamieniające pożycie małżeńskie w niechcianą rutynę i w końcu rosnące problemy w związku to tematy często poruszane w tzw. literaturze kobiecej. Jednak gdy Anita zaczyna zachowywać się, jakby postradała zmysły, czytelnik zaczyna przeczuwać, że pod płaszczykiem damsko-męskich perypetii czyha coś jeszcze. Ktoś jeszcze. To władca marionetek pociąga za sznurki, samemu coraz mocniej wplątując się w sieć… Postacie „Idealnej” co prawda wpadają w niezłe bagno, mówiąc dobitnie, ale nawet wtedy nie tracą tej swojej zwyczajności. Gdy niespecjalnie interesujące życie wykonuje gwałtowny zwrot, nagle okazuje się, że grupka przeciętnych osobistości może stworzyć całkiem wciągającą opowieść. Wystarczy jeden występek w zwyczajności, który rodzi szereg niecodziennych problemów. Zło działa jak domino, pociągając za sobą kolejne zbrodnie. Szczególnie interesujący jest w „Idealnej” obraz małżeństwa i wykorzystanie dwóch perspektyw do pokazania tej samej sytuacji. Niektóre spostrzeżenia Anity czy jej męża Adama zaskakują bardziej, niż sama intryga, w którą zostali wplątani – i dają do myślenia. Magdzie Stachuli udało się świetnie uchwycić rdzeń nieporozumień, małżeńskich gierek, gdy z tych samych przeżyć wypływają zupełnie inne emocje. Zaglądamy do umysłów, które rodzą konflikty, balansujemy razem z bohaterami, gdy zmienia się dynamika ich związku i otrzymujemy naprawdę interesujący obraz miłości w obliczu małżeńskiego kryzysu.
Czy intryga może być przewidywalna i pomysłowa jednocześnie? Nie sądziłam, że coś takiego jest możliwe, ale „Idealna” wyprowadziła mnie z błędu. Opisana zagadka w teorii powinna działać bez zarzutu, ale w praktyce… W praktyce ta konstrukcja ma jedno duże niedociągnięcie. Zdecydowanie za szybko ułożyłam puzzle dotyczące naszego tajemniczego prześladowcy oraz jego wpływu na życie Anity. Wąski krąg podejrzanych nie daje co prawda zbyt dużego pola do popisu, a jeśli czytelnik zda się na skojarzenia podczas wnikliwej lektury powieści, to może samodzielnie rozwiązać jedną z intryg na długo przed tym, gdy autorka przedstawi finalny, brakujący element układanki. Myślę, że pewna znacząca wskazówka pojawiła się zbyt szybko, przez co połączenie reszty kropek nie było trudnym zadaniem. Na dodatek, choć bohaterka jest prześladowana w zaciszu swojego domu, czytelnik… czuje się bezpiecznie. Brakowało mi większej dawki napięcia i budowania atmosfery, która sprawiłaby, że zaczęłabym nerwowo rozglądać się po własnym mieszkaniu. Zapowiedź położyła nacisk na sylwetkę kobiety rzadko wychodzącej z domu, a jeśli dołożymy do tego wspomniane prześladowanie w czterech ścianach, to nietrudno o przekonanie, że czeka na nas klaustrofobiczna klatka, klimat ciężki od nieustannego poczucia zagrożenia – a właśnie tego brakuje. Suspens budowany na wzajemnie uzupełniających się perspektywach nie niesie ze sobą szczególnego ładunku. Nie tkwimy pomiędzy rozdziałami w tym nieznośnym oczekiwaniu dotyczącym rozwoju wypadków. Na szczęście nie jest to jedyna zagadka, bo stalking stanowi rodzaj wprowadzenia, spinając losy bohaterów i prowadząc je w dość nieoczekiwanym kierunku. Podczas gdy jedna z zagadek w „Idealnej” nie zaskoczyła (choć mogła),druga z nich rozgrywa się na zupełnie innym poziomie. Akcja zaczęła nabierać tempa, aż do finału spod znaku „nie mrugnij, bo coś przegapisz”. Z zaciekawieniem przewracałam kolejne strony, zastanawiając się, co jeszcze łączy osoby, które na pierwszy rzut oka nie mają ze sobą nic wspólnego oraz jak skończy się ich historia. Należy pogratulować autorce oryginalnego pomysłu zbudowanego na czymś tak niepozornym, jak kamery monitoringu. Anita, podobnie jak Rachel z „Dziewczyny z pociągu”, fantazjuje na temat obcych osób, które obserwuje, ale to jej obserwacje mocniej pobudzają wyobraźnię czytelnika. Oto jednocześnie jesteśmy blisko z innymi i trzymamy się od nich z dala, świat jest na wyciągnięcie ręki i przez to nas też jakoś łatwiej dorwać. Na co dzień raczej nie zastanawiamy się nad tym, czy być może jesteśmy na czyimś celowniku, bo to ocierałoby się o paranoję. Świadomość, że zawsze jest ktoś, kto nas obserwuje, pociąga za sobą przerażające scenariusze i Magda Stachula postanowiła z tego umiejętnie skorzystać.
„Idealna” to obiecujący debiut, który nastraja optymistycznie, jeśli chodzi o przyszłość autorki. Ma mocne oręże w postaci swojej pomysłowości, którą musi teraz dobrze pokierować. Powieść promowana nieobecnością na listach bestsellerów, teraz będzie musiała się z tej formy reklamy wycofać, bo w obliczu takiego zainteresowania, na pewno zagości na łamach TOP rankingów książkowych. Polska odpowiedź na modny obecnie nurt nie jest idealna, ale udowadnia, że polscy debiutanci mają potencjał, by dorównać swoim amerykańskim kolegom zdobywającym listy bestsellerów.
Natalia Lena Karolak
Opinia społeczności książki Idealna
„Jest idealna. Za każdym razem bezlitośnie obnaża wszystkie twoje niedoskonałości.” Anita prawie nie wychodzi z domu, podgląda ludzi z miejskiego monitoringu. To staje się jej codziennym rytuałem. O konkretnej porze i w ustalonych dniach, czeka by obserwować nieznajomego, który nawet nie wie o jej istnieniu. Przez taki tryb życia kobieta ucieka od małżeńskiego kryzysu oraz nieudanymi próbami poczęcia dziecka. Anita nie ma pojęcia, że wkrótce ktoś zamierza się na niej zemścić, a przeszłość nie zawsze idzie w zapomnienie. IDEALNĄ traktuję jako wypadek przy pracy, irytujący debiut, którym chciała zabłysnąć pisarka. Nie można nie zauważyć, że Stachula ma talent, potrafi podtrzymywać napięcie i pomimo wykreowania denerwujących bohaterów, to od lektury nie można się oderwać. Historie poznajemy z punktu widzenia czterech osób: Anity, jej męża Adama, Marty i Eryka. Losy postaci splotą się w momentach, które wywołają niemałe „trzęsienie ziemi”. Nie tylko samolubne charaktery działają IDEALNEJ na niekorzyść, chociaż trzeba przyznać, że były mocno zarysowane. Niektóre wątki wiały nudą, jak np. Eryka (z powodzeniem mogłoby się obejść bez jego wyznań) i Anity, która wiecznie trzęsła się na widok obcych dzieci. Autorka opisuje jak wielki wpływ w kreowaniu siebie ma na nas przeszłość. Obsesja, która staje się widoczna jak na dłoni, manipulacja precyzyjnie zaplanowana. Wyrządzone krzywdy często stają się bodźcem zemsty.
Oceny książki Idealna
7272 użytkowników ma tytuł Idealna na półkach głównych- Przeczytane 4 810
- Chcę przeczytać 2 400
- 2018 89
- 2019 58
- 2017 57
- 2023 25
- Ebook 23

![To mogło spotkać ciebie – nowa książka Magdy Stachuli [KONKURS]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/12200/12265/21_15614640779_mini.jpg)

Opinie i dyskusje o książce Idealna
Wciągająca powieść. Wprawdzie w pewnym momencie można się zorientować, kto za wszystkim stoi, jednak sam koniec jest na tyle zaskakujący, że to rekompensuje. Z jednej strony szkoda Marty, z drugiej - robiła rzeczy, za które musiała zapłacić. Anita budziła we mnie ambiwalentne odczucia. Chwilami była tak nieznośna i antypatyczna, że nie dziwiło zachowanie Adama. Dosłownie zamęczała go swoją fiksacją.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo historia w klimacie domestic noir, która bardzo szybko wciąga. Napięcie budowane jest wokół relacji i emocji, a całość pokazuje, do czego potrafi być zdolna zakochana kobieta.
Opowieść prowadzona jest z perspektywy czterech narratorów. Ich historie na początku wydają się osobne, a czytelnik zostaje trochę zmuszony do domysłów i zastanawiania się, kto jest kim i co właściwie ich ze sobą łączy.
Dopiero z czasem wszystko zaczyna się układać w spójną całość, a poszczególne wątki spotykają się w odpowiednich momentach. Dzięki temu ciekawość utrzymuje się przez całą książkę, bo cały czas chce się odkrywać kolejne elementy tej układanki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść prowadzona jest z perspektywy czterech narratorów. Ich historie na początku wydają się osobne, a czytelnik zostaje trochę zmuszony do domysłów i zastanawiania się, kto jest kim i co...
Powrót do tej historii po latach był sentymentalną podróżą – to od niej zaczęła się moja przygoda z autorką. Choć kiedyś nie mogłam się od tej książki oderwać, czytałam ją nawet na spacerze z psem i spóźniałam się przez nią do pracy, tym razem nie wciągnęła mnie aż tak. Trochę mi się przypominały istotne dla fabuły wątki i zmiana moich czytelniczych preferencji na rzecz dynamiki i może trochę bardziej złożonych postaci, sprawiły, że entuzjazm był tym razem nieco mniejszy, ale to wciąż całkiem niezła pozycja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toktoś napisał, ze ksiązka o dwóch chorych kobietach, zgadzam sięXD bohaterki irytowały, ale i tak przyjemnie się czytało i ciekawiło, co będzie dalej. na plus dla mnie zawsze: pisanie z różnych perspektyw, dobre plot twisty i zakończenie na jakie czekałam. moim zdaniem interesująca książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiepska książka . Beznadziejne wątki , nie da się tego czytać . Przez pierwsze 200 stron się nic nie dzieje. Dotrwałam do końca i mocno się rozczarowałam .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Idealna" autorstwa Magdy Stachula jest debiutem autorki z 2016 roku i jak tytuł wskazuje ta książka jest idealna.
Przyznaję, że denerwowała mnie postać Anity z jej obsesją i wiecznym naciskaniem na starania, zmuszaniem go wręcz do seksu, nawet, gdy nie miał ochoty. Wkurzała mnie awanturami, ktore urządzała swojemu mężowi, gdy coś nie było po jej myśli.
Z drugiej strony autorka świetnie pokazała jak silne może być pragnienie kobiety, by zostać matką.
Chociaż sama jestem kobietą, rozumiałam frustrację Adama i unikanie Anity. Miał dosyć tego co odstawia. Ale... zdrada? Tego nie popieram.
Im bardziej zagłębiamy się w fabułę, tym więcej szczegółów wychodzi na zewnątrz. Czy to, że Anita leczy swoją bezpłodność u ginekolog Marty to przypadek? A może część zaplanowanej zemsty w umyśle chorej i zaburzone osoby? O tym musicie przekonać się sami.
Gdy już myślałam, ze autorka wszystko wyjawia jakieś 100 stron przed końcem, phi, nic bardziej mylnego. Owszem, poznajemy motywację bohaterów, ale to jeszcze nie wszystko, co Magda Stachula zaplanowała. To był zaledwie przedsmak. Malutka petarda. Prawdziwą bombę autorka serwuje na koniec, gdy....
Żeby się przekonać sięgniecie po ,,Idealna" Magdy Stachula. Szczerze polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnita I Adam to kilkuletnie małżeństwo. Bezskutecznie starają się o dziecko. Jednak wysiłki kończą się fiaskiem. Anita popada w obsesję ns punkcie zajścia w ciąże, by mieć dziecko i zostać matką.
Przyznaję, że denerwowała mnie postać Anity z jej obsesją i...
Jeden z najlepszych debiutów pisarskich w ostatnich latach, który wprowadził świeżość i nowość w gatunku thrillera w naszym kraju.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając Idealną, byłem zniesmaczony sposobem, w jaki przedstawieni są mężczyźni. Postać Adama funkcjonuje niemal wyłącznie jako zbiór inwektyw i pogardliwych ocen, powtarzanych zarówno przez Anitę, jak i Martę. Nie miałem poczucia, że mogę samodzielnie wyrobić sobie o nim zdanie. Narracja od początku narzuca jeden, skrajnie negatywny obraz.
Szczególnie raziło mnie to, że nawet mężczyzna, który osiągnął wysoką pozycję zawodową, pokazany jest jak ktoś intelektualnie prymitywny, prosty, niemal karykaturalny. Odebrałem to nie jako krytykę konkretnej postaci, lecz jako przejaw bardzo uproszczonego, pogardliwego spojrzenia na mężczyzn w ogóle.
W efekcie zamiast psychologicznej złożoności i napięcia dostałem świat widziany przez filtr silnej niechęci, co moim zdaniem spłyca konflikt i osłabia powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczególnie raziło mnie to, że...
połknęłam na raz 😀 świetnie napisana książka
połknęłam na raz 😀 świetnie napisana książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic nadzwyczajnego. Nie jest to książka, od której nie można się oderwać.
Nic nadzwyczajnego. Nie jest to książka, od której nie można się oderwać.