Husaria w walce. Chwała polskiego oręża
„Bóg i Pan nasz na wieki błogosławiony dał zwycięstwo i sławę narodowi naszemu, o jakiej wieki przeszłe nigdy nie słyszały" – tak po odniesionej wiktorii wiedeńskiej zaczął Jan III Sobieski list to żony.
W ciągu niemal trzech stuleci istnienia husarii, miała ona do czynienia z bardzo różnorodnym przeciwnikiem. Husaria w walce omawia kilka ich rodzajów, wyjaśniając w jaki sposób polscy rycerze radzili sobie z nimi. Jak zwykle w przypadku książek Radosława Sikory, przystępny język i obrazowe opisy ułatwiają zrozumienie poruszanych zagadnień.
Kup Husaria w walce. Chwała polskiego oręża w ulubionej księgarni
Oceny książki Husaria w walce. Chwała polskiego oręża
95 użytkowników ma tytuł Husaria w walce. Chwała polskiego oręża na półkach głównych- Chcę przeczytać 75
- Historia 3
- Poszukuję (głównie e-book n/k) 1
- Chcę Przeczytać - Literatura Faktu 1
- XVII wiek 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Husaria w walce. Chwała polskiego oręża
Pragniesz dowiedzieć się więcej na temat husarii? Jazdy bojowej jako takiej? Chcesz usłyszeć o militariach od kogoś, kto faktycznie poświęcił tematowi wiele uwagi i pracy i nie powtarza mitów? Jeśli tak, zdecydowanie polecam pana Sikorę, w tym tę książkę. Napisana profesjonalnie i w zdecydowanie naukowym stylu, jednakże czyta się ją równie łatwo co "lżejsze" powieści, z tym samym uczuciem pt. "Chcę wiedzieć co jest na następnej stronie!". Obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika militariów z tego okresu, szczególnie dla tych zainteresowanych kawalerią. Bogata bibliografia, dużo przypisów, wiele odniesień, cytatów ze źródeł (te obcojęzyczne są zarówno w tłumaczeniu, jak i w oryginale! Oj, bardzo przydaje mi się na studiach!) oraz współczesne badania naukowe na temat faktycznej odporności pancerzy na kule z broni palnej. Warta przeczytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO matko zmęczyłem tę książkę, Naprawdę nie wiem czy styl autora tak mi nie leży, czy po prostu jest ona tak kiepsko napisana. Nie żebym mówił, że jest zła. Dostajemy książkę z wykładem naukowym popartym masą przypisów (chwała autorowi za to, że wykazał się taką dokładnością) ale jednak zajmują one prawie 1/3 książki a umieszczanie cytatów w oryginale i potem w tłumaczeniu to już lekka przesada. Strasznie mało w tej książce o samej husarii za to mamy masę informacji o rajtarach, muszkieterach, piechocie itp. Rozumiem, iż jest to konieczne w celu dokładnego naświetlenia nam realiów ale np. opisy husarii są wątłe (wiem, że jest to już któraś z kolei książka poruszająca temat husarii, ale ja mam akurat tylko tą jedną i tekst "opisywałem to dokładniej w książce ....." mnie raczej nie zachęca do jej czytania. Jeżeli dostaje książkę o nazwie "Husaria w walce" to liczę na opis uzbrojenia, technik walki itp. a nie wzmianki co miał husarz z odniesieniem, że opisano to gdzie indziej. Na plus zasługuje podawanie przez Autora przykładów konkretnych bitew w których husaria brała udział np. przeciwko rajtarom i analiza tego starcia. Także dostaje tyle ile widać i nie zachęciła mnie do sięgania po książki tego Autora.
O matko zmęczyłem tę książkę, Naprawdę nie wiem czy styl autora tak mi nie leży, czy po prostu jest ona tak kiepsko napisana. Nie żebym mówił, że jest zła. Dostajemy książkę z wykładem naukowym popartym masą przypisów (chwała autorowi za to, że wykazał się taką dokładnością) ale jednak zajmują one prawie 1/3 książki a umieszczanie cytatów w oryginale i potem w tłumaczeniu...