Żelazne damy. Kobiety, które zbudowały Polskę

- historia
- Prawdziwe historie
- 2015-11-18
- 2015-11-18
Musiały być silne, by przeżyć w bezwzględnym świecie polskiej polityki.
W mrokach średniowiecza Polską rządziły kobiety. I były diabelnie skuteczne.
Dobrawa wie, że jej przyszły mąż Mieszko to zatwardziały poganin i masowy morderca. Nie ma wyjścia. Dla dobra swojego rodu wyrusza do dzikiego kraju Piastów.
Oda musi opuścić klasztor, by zostać żoną słowiańskiego barbarzyńcy, odpowiedzialnego za śmierć jej bliskich i przyjaciół. W Poznaniu czeka ją wyłącznie pogarda. A jednak to ona zbuduje podwaliny polskiego imperium.
Emnilda jest panią życia i śmierci swoich poddanych. By Europa utonęła w morzu krwi wystarczy jej jedno słowo. Dla korzyści własnej i swojego syna nie zawaha się go wypowiedzieć.
Przyszło im żyć w czasach, gdy panowało tylko jedno prawo – prawo silniejszego. Przybyły do kraju rządzonego przez brutalnych władców, których całym życiem były podbój i mord. Stanęły u ich boku, a gdy nadeszła odpowiednia chwila, same sięgnęły po ster polityki.
Dla dobra rodu, swoich dzieci i dla władzy nie wahały się użyć trucizny czy sztyletu. Przekupstwo, podstęp, nawet własne ciało – każdy sposób był dobry, jeśli pozwalał im realizować zamierzone cele.
Polskie władczynie. Żelazne damy…
Kup Żelazne damy. Kobiety, które zbudowały Polskę w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Żelazne damy. Kobiety, które zbudowały Polskę
Od dzieciństwa uwielbiam science fiction... Jednakowoż od pozycji popularnonaukowej oczekuję czegoś innego. Innego niż czysto spekulatywna żonglerka faktami i dopisywanie historii do nich. To co sprawdza się w powieściach, w książkach nomen omen historycznych już niekoniecznie. Autor wielokrotnie w swym tekście wspomina o braku (niedostępności) dostatecznej ilości danych (źródeł) historycznych z epoki. W szczególności zaś braki owe, jak sam to niejednokrotnie zaznacza, dotyczą wiedzy na temat roli i pozycji ówczesnych kobiet, no cóż - it was a man's world... Aż tu nagle... prawie czterysta stronic gęstym maczkiem, po nocach ślęcząc przy pulpicie twardem w półmroku kaganka, piórem swem gęsiem na pergaminie naskrobać mu się udało! Skąd, jak, gdzie, na miły book! Ano spekulacyje ludkowie mili, spekulacyje jakoweś poczynić był raczył. Ale czy należy tego rodzaju książki sprzedawać jako literaturę popularnonaukową? Zadaniem tego rodzaju piśmiennictwa jest popularyzowanie nauki; czyli innymi słowy wiedzy wszelakiej na faktach opartej! I tu pojawia się pytanie: czy mamy tu do czynienia z faktami czy raczej z wyobraźnią autora? Otóż moim zdaniem, to drugie i myślę że Kamil Janicki uczyniłby lepiej pisząc np. powieść zatytułowaną: "Historyja o tem, jako to światła Dobrawa z troglodyty Mieszka męża stanu uczynić raczyła" Nie twierdzę że księżne czy królowe nie miały wpływu na ówczesną politykę, zapewne miały i to niemały! Ale, nauka nawet ta w wersji popularnej, powinna jednak bazować na faktach, a tu mamy jedynie spekulacje, spekulacje poruszające się zwartymi stadami, raźno przeskakując ze strony na stronę. Taki rodzaj kreatywnego pisarstwa jest wystarczający aby napisać powieść, nawet dobrą powieść. Jednak zdecydowanie nie wystarczy aby napisać książkę popularnonaukową. Jak już wspominałem od dzieciństwa uwielbiam science fiction i gdyby to było historical fiction byłoby niebo gwiazd, a tak skromne pięć gwiazdek. Choć czyta się to naprawdę dobrze... Przeczytać można, ale wiedzy w tym niewiele.
Oceny książki Żelazne damy. Kobiety, które zbudowały Polskę
2187 użytkowników ma tytuł Żelazne damy. Kobiety, które zbudowały Polskę na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 436
- Historia 54
- Historyczne 19
- Biografie 16
- 2018 12
- 2016 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żelazne damy. Kobiety, które zbudowały Polskę
Kamil Janicki w tej powieści, a raczej opowieści wywraca do góry nogami całą historię Mieszka i Chrobrego. Patrzy na tworzenie państwa polskiego dostrzegając i podkreślając dotychczas niedocenianą rolę żon pierwszych władców, zarówno polskich jak i naszych sąsiadów.
Trudno stwierdzić ile w tym prawdy, a ile fantazji autora, ale jest to na pewno pozycja godna uwagi. Po mimo tego, że w niektórych przypadkach, moim skromnym zdaniem, trochę za bardzo odleciał.
Ode mnie 7 plus jedna gwiazdka za ciekawe ilustracje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno stwierdzić ile w tym prawdy, a ile fantazji autora, ale jest to na pewno pozycja godna uwagi. Po mimo...
Można się wiele dowiedzieć.
Można się wiele dowiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem opowieść o naszych pierwszych piastowskich damach. Cztery rozdziały o pierwszych piastach i o kobietach u boków naszych władców i królów. Niepozorne cztery rozdziały ale naszpikowane sporą ilością wiedzy o kobietach którym nie zawsze kronikarze poświęcali należyta uwagę, Dlatego też może a nawet na pewno tych oto kobiet było więcej ale historia mówiąc brutalnie je pominęła. Autor skupia się w sumie na dwóch pierwszych władcach Mieszku i Bolesławie Chrobrym i ich żonach. Co trzeba przyznać to żadnej z Pań nie brakowało ikry i charakteru a jak historia pokazuje to bardzo często one pociągały za sznurki kreując współczesne sobie czasy. Oczywiście nie wszystko było w ich zasięgu, ale umówmy się nie było one tak do końca bierne. Często zdobywały sobie bardzo mocną pozycje w tym dosyć brutalnym męskim świecie. Tę serię czyta sie bardzo dobrze, pomimo że jest to rzecz historyczna i na faktach autentycznych he he. Taki trochę ambitniejszy przerywnik w moim guście literackim. Zdecydowanie ciekawsza lektura od standardowego podręcznika historii.
Tym razem opowieść o naszych pierwszych piastowskich damach. Cztery rozdziały o pierwszych piastach i o kobietach u boków naszych władców i królów. Niepozorne cztery rozdziały ale naszpikowane sporą ilością wiedzy o kobietach którym nie zawsze kronikarze poświęcali należyta uwagę, Dlatego też może a nawet na pewno tych oto kobiet było więcej ale historia mówiąc brutalnie je...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka! Serdecznie polecam!
Bardzo ciekawa książka! Serdecznie polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana w przystępny sposób aby każdy mógł się zainteresować. O kobietach sprzed 1000 lat, gdzie ilość zachowanych materiałów to garstka. Dla chcącego napisać książkę to wyzwanie i to czuć. Więcej tu gdybania niż faktów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa, napisana przystępnym językiem dla osoby rozpoczynającej przygodę z książkami historycznymi. Zawiera multum przypisów, które raz za razem przytaczają źródła naukowe zawartych w książce informacji. Co czyni ją rzetelnie napisaną. Znacznie poszerza wiedzę, którą zdobywa się na lekcji historii w szkole. Była dla mnie zaskakująca. Od początków chrześcijaństwa w Polsce, powstawania państwa polskiego, dawnego podejścia ludzi do tematu seksu, politycznych walk o władzę, po próbę charakterystki żon Mieszka I oraz żony pierwszego króla Polski.
Bardzo ciekawa, napisana przystępnym językiem dla osoby rozpoczynającej przygodę z książkami historycznymi. Zawiera multum przypisów, które raz za razem przytaczają źródła naukowe zawartych w książce informacji. Co czyni ją rzetelnie napisaną. Znacznie poszerza wiedzę, którą zdobywa się na lekcji historii w szkole. Była dla mnie zaskakująca. Od początków chrześcijaństwa w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna dobra pozycja w dorobku autora. Tytuł na pewno trochę mylący, ponieważ nie mamy tu tylko biografii pierwszych kobiet z dynastii piastowskiej, ale także życie w średniowieczu, walki ich mężów, politykę itp. jednakże jako całokształt - warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNowe spojrzenie na pozornie bezradne żony władców.
Nowe spojrzenie na pozornie bezradne żony władców.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd najmłodszych lat lubiłam historię, a najbardziej fascynowało mnie poznawanie wpływu konkretnych postaci na określone wydarzenia historyczne. Szkoda, że w większości wypadków takie "smaczki" są niepewne, to raczej domysły niż niezaprzeczalne fakty historyczne.
Podobnie jest z książką Kamila Janickiego "Żelazne damy. Kobiety, które zbudowały Polskę", którą, muszę przyznać, doskonale mi się czytało. Głównymi bohaterkami książki Kamila Janickiego są pierwsze władczynie Polski: Dobrawa, Oda, Emnilda. Trudny materiał, bo danych na temat IX i X wieku jest niewiele, a co dopiero o małżonkach władców. O odwadze autora niech świadczy chociażby fakt, że nikt tak naprawdę nie wie, czy pierwsza (chrześcijańska) żona Mieszka I naprawdę miała na imię Dobrawa, kiedy się urodziła i ile miała lat w chwili ślubu z Mieszkiem.
Mimo skąpych źródeł autor dwoi się i troi, żeby ze strzępków informacji (a niejednokrotnie z przemilczeń) zbudować sylwetki pierwszych polskich władczyń, które mogły mieć na swoich małżonków większy wpływ, niż się wydaje.
Czytałam tę książkę z ogromną ciekawością. Do stworzonych przez Janickiego postaci władczyń podchodzę z dystansem, jednak ogromnie fascynowało mnie podglądanie (na podstawie imponującej bibliografii),jak autor stworzył coś praktycznie z niczego.
Świetna pozycja dla miłośników historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jest z książką Kamila Janickiego "Żelazne damy. Kobiety, które zbudowały Polskę", którą, muszę przyznać,...