Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach

Okładka książki Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach autora Tomasz Torbus, 9788374531344
Okładka książki Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach
Tomasz Torbus Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria historia
historia
2014-01-01
2014-01-01

Kup Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach

Dawno temu obiecałem sobie, że odwiedzę wszystkie zamki dawnego państwa krzyżackiego. I choć realizacja tego marzenia nie idzie w tempie, z którego byłbym zadowolony, to jest to przecież tego rodzaju zabawa, w której chodzi o gonienie króliczka, a nie o jego złapanie, prawda?

Moja fascynacja krzyżackimi warowniami ma podobne źródła, co u Tomasza Torbusa. Zaczęło się za dzieciaka, od obserwowania malborskiej twierdzy z okien pociągu przejeżdżającego mostem nad Nogatem. W całkiem sporym stopniu ten dziecięcy zachwyt nad pokrzyżacką architekturą, nie obejmującej wyłącznie zamków, nadal mi towarzyszy.

Książka T. Torbusa to rozwinięcie jego pracy doktorskiej. To zupełnie bezstronne spojrzenie na historię Zakonu oraz stosunków polsko – krzyżackich, ale skupione oczywiście praktycznie wyłącznie na architekturze.

Autor przedstawia najbardziej charakterystyczne budynki pozostawione przez Krzyżaków, czyli zamki konwentualne, kasztele – klasztory. Domy konwentu podał analizie typologicznej, sprecyzował chronologię, autorstwo i miejsce w architekturze Prus Krzyżackich. Świadomie pominął zamki będące siedzibami pomniejszych urzędników – wójtów, prokuratorów i komorników, a także warownie należące do pruskich biskupów i kapituł katedralnych. Tak obszerny przedmiot badań znacznie wykraczałby poza objętość książki.

Książka została ponownie wydana w ubiegłym roku, ale jej treść pochodzi z pierwszego wydania z 2011 r., dlatego Czytelnik musi mieć na uwadze oczywisty fakt nieuwzględnienia efektów badań czy wykopalisk archeologicznych z ostatniej dekady. Mimo to jest to absolutny „must have” dla fanów zamkowych melodii.

21 użytkowników ma tytuł Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach na półkach dodatkowych

Okładka książki Conflictus magnus apud Grunwald 1410 r. Między historią a tradycją Roman Czaja, Sven Ekdahl, Monika Jakubek-Raczkowska, Marek A. Janicki, Stefan Kwiatkowski, Klaus Militzer, Maria Molenda, Krzysztof Ożóg, Maria Starnawska, Marcin Starzyński, Adam Szweda, Sobiesław Szybkowski, Tomasz Torbus, Rita Regina Trimoniene, Janusz Trupinda, William Urban, Marek Walczak
Okładka książki Radices Silesiae - Silesiacae radices. Śląsk: kraj, ludzie, memoria a kształtowanie się społecznych więzi i tożsamości (do końca XVIII w.) Marie Bláhová, Marek Cetwiński, Jacek Dębicki, Lucyna Harc, Mlada Holá, Marta Młynarska-Kaletynowa, Sławomir Moździoch, Wojciech Mrozowicz, Stanisław Rosik, Przemysław Siekierka, Tomasz Torbus, Przemysław Wiszewski, Thomas Wünsch

Cytaty z książki Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach

Dodaj cytat z książki Zamki konwentualne państwa krzyżackiego w Prusach