Królowie przeklęci. Tom I

Okładka książki Królowie przeklęci. Tom I autorstwa Maurice Druon
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Królowie przeklęci. Tom I autorstwa Maurice Druon
Maurice Druon Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Królowie przeklęci (tom 1-3) powieść historyczna
powieść historyczna
Królowie przeklęci (tom 1-3)
Les Rois maudits
2015-06-03
2015-06-03
Adriana Celińska
W pierwszym tomie nowego – trzyczęściowego – wydania cyklu „Królowie przeklęci” znajdziesz powieści „Król z żelaza”, „Zamordowana królowa” i „Trucizna królewska”.

To pierwotna gra o tron.

„W »Królach przeklętych« jest wszystko. Królowie z żelaza, zamordowane królowe, bitwy i zdrady, kłamstwa i żądze, oszustwo, rodowe rywalizacje, klątwa templariuszy, podmieniane niemowlęta, wilczyce, grzech i miecze, wielka dynastia skazana na upadek… A to wszystko (no, prawie wszystko) zaczerpnięte żywcem z kart historii. I wierzcie mi: rody Starków i Lannisterów nie mogą się nawet równać z Kapetyngami i Plantagenetami.
Bez względu na to, czy jesteś historycznym geekiem, czy miłośnikiem fantastyki, od książek Druona nie będziesz się mógł oderwać. To była pierwotna gra o tron. Jeśli lubisz »Pieśń lodu i ognia«, pokochasz »Królów przeklętych«”.
– George R.R. Martin

Kup Królowie przeklęci. Tom I w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Królowie przeklęci. Tom I i

Opinia społeczności książki Królowie przeklęci. Tom Ii

Książki 1788 Opinie 924

Oceny książki Królowie przeklęci. Tom I

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królowie przeklęci. Tom I

Nowe, trzytomowe wydanie sagi Maurice’a Druona zachwyca od pierwszego wejrzenia, przyciągając uwagę niezwykłą dbałością o edytorskie szczegóły, co czyni sam fizyczny kontakt z książką ogromną przyjemnością.
Autor zabiera czytelnika w podróż do Francji z przełomu XIII i XIV stulecia – mocarstwa, które mimo pozornej potęgi militarnej, zmaga się z wewnętrznym rozdarciem. Osią opowieści jest fascynujący i bezwzględny konflikt między królewskim majestatem a potężnym, bajecznie zamożnym zakonem templariuszy. Akcja nabiera szczególnej intensywności w kulminacyjnym momencie procesu o zdradę, który w rzeczywistości stanowi jedynie cyniczną strategię Filipa Pięknego, mającą na celu przejęcie majątku i wpływów zakonu.

Druon z niemal kronikarską precyzją odtwarza realia epoki, nasycając fabułę bogatymi detalami dotyczącymi architektury, strojów oraz ówczesnych obyczajów, dzięki czemu wykreowany świat jest niezwykle wiarygodny. Jakkolwiek gęsta sieć politycznych intryg oraz specyficzny styl narracji wymagały ode mnie zwiększonego skupienia, trud ten zostaje w pełni wynagrodzony.
Głęboko angażująca i perfekcyjnie dopracowana powieść historyczna, która pozostawiła mnie w pełnym napięcia oczekiwaniu na kolejne części tej monumentalnej opowieści....

,,Królowie przeklęci” to cykl, o którym marzyłam od bardzo dawna, nie słyszałam o nim praktycznie żadnych złych opinii. Liczyłam na coś genialnego, na znalezienie kolejnego ulubieńca. Czy moje oczekiwania wygrały z rzeczywistością?

Akcja dzieje się w momencie, gdy król Filip Piękny zatriumfował nad templariuszami i skazał na śmierć Jakuba de Molay. Jednak mężczyzna czuje swój wiek i obawia się o następstwo tronu. Po Francji i okolicach mówi się bowiem, że jego synowe zdradzają swoich mężów z zaufanymi dworzanami.

Bez wątpienia to bardzo dobra książka, aczkolwiek chyba za bardzo rozpaliłam sobie oczekiwania. Bo tak naprawdę nie mam się do czego przyczepić. Może chwilami brakowało mi wątków uczuciowych i codziennego życia bohaterów, ale przecież w podobny sposób są pisane książki Cornwella czy Igguldena, których uwielbiam. Może nie zwróciłam uwagi, że ta pozycja ma już swoje lata i przez chwilę musiałam się przyzwyczajać do innego stylu pisania, ale czytałam wiele bardziej ,,niewspółczesnych” książek. Chyba po prostu za bardzo oczekiwałam, że to będzie arcydzieło arcydzieł, najlepsza książka historyczna, jaką czytałam, a wtedy łatwo się zawieść. Całość napisana jest w sposób bardzo płynny, przenoszący nas w epokę, ale bez przesadnej archaizacji czy patosu. Dialogi i opisy są wyważone w taki sposób, by poczuć klimat średniowiecza. Najbardziej natomiast spodobało mi się podejście do polityki. Bohaterowie są ludźmi swoich czasów, chociaż są tu bardziej sentymentalne osoby, to widać, że nie ma dla nich miejsca w tej rzeczywistości. Relacje są podporządkowane układom i intrygom, dla postaci aranżowane małżeństwa, niewierność czy rezygnacja z marzeń to rzeczy oczywiste do zniesienia w imię sojuszy i chwały królestwa. Jednocześnie nie jest tak, że autor nie wplata tu pewnej wrażliwości, bo chociażby w losach Eudeliny czy Izabeli (której późniejszego małego udziału w fabule bardzo żałuję) widać pewną refleksję nad tym, jak kobiety musiały się dostosować i milczeć w cierpieniu, jeśli chciały przeżyć. Postacie nie są może najbardziej wyraziste, ale każdy ma tu swoje motywacje, każdy popełnia złe czyny, ale też ma swoje dobre momenty i sytuacje, gdy można mu współczuć, co trochę kojarzy mi się z serialem ,,Isabel”. I ten serial trochę kojarzy mi się z tą pozycją, bo też jest mocno polityczny, nieśpieszny, ale jeśli to zaakceptujemy, możemy zobaczyć, z jak dobrym tekstem mamy do czynienia.

Mimo że niektóre momenty mi się dłużyły, to całość czytałam z ogromną przyjemnością i zaangażowaniem. Na pewno sięgnę po kolejne tomy, ale już bez oczekiwania, że to będzie największe arcydzieło na świecie 😉

,, Cechą ludzi silnych nie jest to, że nie znają obaw i wątpliwości, które leżą w naturze człowieka, lecz to, że potrafią je szybciej przezwyciężyć.”

Świetnie się czyta tę powieść i następny tom również

Świetnie się czyta tę powieść i następny tom również

6444 użytkowników ma tytuł Królowie przeklęci. Tom I na półkach głównych
1336 użytkowników ma tytuł Królowie przeklęci. Tom I na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Królowie przeklęci. Tom I

Maurice Druon
Prawdziwe nazwisko: Maurice Kessel Autor powieści współczesnych, jak Potentaci (1948, wydanie polskie 1962),oraz bardzo popularnych powieści historycznych, m.in. cyklu Królowie przeklęci (tom 1-6, 1959-1960, wydanie polskie 1972-1974) - o schyłku dynastii Kapetyngów; Aleksandra Wielkiego (1969, wydanie polskie 1976). Pisywał także eseje i opowiadania. W młodości uczęszczał do Lycée Louis-le-Grand w Paryżu. W czasie wojny walczył z Niemcami. Po klęsce, przedostał się do Wielkiej Brytanii i podjął współpracę z Komitetem Wolnej Francji. Razem ze swoim krewnym Josephem Kesselem napisał hymn francuskiego ruchu oporu. Po wojnie zajął się pisarstwem. W 1948 roku nagrodzono go prestiżową Nagrodą Goncourtów. Aktywnie uczestniczył w życiu politycznym Francji. W latach 197 -1974 pełnił był nawet ministrem kultury Francji w rządzie Pierre'a Messmera. Był także deputowanym do Parlamentu Europejskiego

Turniej cieni Elżbieta Cherezińska
Turniej cieni
Elżbieta Cherezińska
Powieść historyczna z lat 1831 – 1855. Rozgrywa się w Polsce (a raczej Królestwie Kongresowym, Ziemiach Zabranych, jak nazywano zagarnięte przez Moskali kresy wschodnie, w carstwie rosyjskim – w Azji Środkowej, Orenburgu, na Syberii, w Archangielsku i Petersburgu, na dzisiejszej Litwie i Łotwie a także w Niemczech, Anglii Francji i Turcji oraz – co najciekawsze – na terenie Afganistanu, Persji i Indii. Trzech głównych bohaterów to Rufin Piotrowski – powstaniec listopadowy, emisariusz Towarzystwa Demokratycznego Polskiego i uciekinier z Syberii, Jan Prosper Witkiewicz - konspirator ze Żmudzi, zesłany w sołdaty do Orenburga a następnie carski oficer wywiadu, którego los jest przedmiotem wielu hipotez i teorii oraz Adam Gurowski - arystokrata i w kolejnych okresach życia rewolucjonista, emigrant polityczny, carski agent i panslawista. I właśnie oparcie konstrukcji powieści na tych trzech postaciach jest jej najsilniejszą stroną. Kolejne to wplątanie do niej kolejnych istotnych osób, takich jak m.in. generałowie i oficerowie Powstania Listopadowego, Mickiewicz, Słowacki i Towiański, Kajsiewicz, Semenenko i inni Zmartwychwstańcy, Zan, Domeyko i inni zesłańcy, Dickens, lord Raglan ( jeszcze jako FitzRoy Somerset),markiz de Custine, Aleksander von Humboldt, Ludwik Napoleon Bonaparte (późniejszy Napoleon III) i wielu innych. Należy mieć nadzieję, że czytelnicy pogłębili swoją wiedzę szukając odpowiednich materiałów o tych osobach. Dobrze, że autorka postarała się w wiarygodny sposób połączyć losy swoich bohaterów ze wskazanym potężnym gronem postaci historycznych. Niestety, powieść posiada też wiele oczywistych wad. Pierwsza z nich dotyczy dotyczy języka. Prosty, współczesny, gazetowy, upstrzony kolokwializmami z XXI, góra XX -wieku ("ja pierdzielę", "rżnąć", "posuwać"). I chyba autorka Pana Tadeusza nie czytała, skoro pewnemu słowu użytemu przez poetę dla opisu pasa słuckiego nadaje w latach 30-tych XIX wieku współczesne, wulgarne znaczenie. To samo dotyczy słowa pie*****ć”, którego ówczesne znaczenie też było inne, niż dziś. Pojawia się tez niestety dzisiejsze „ulubione słowo Polaków” na literę K. Druga, jeszcze większa wada, to świadome zakłamywanie historii w duchu „pokrzepienia serc”. Bitwa pod Grochowem jest przedstawiona tak, że wygląda na triumf Polaków nad Moskalami, podczas gdy była ona przegraną i jako pierwsi ustąpiliśmy pola (w książce przedstawiono to odwrotnie). A to, że nie było klęski i uratowano większość wojska, to jeszcze nie zwycięstwo. Inaczej tez odparto rosyjskich kirasjerów. Jagiellonom ani ich następcom nie udało się opanować Rewla (dziś Tallin) a stosunek lenny Republiki Nowogrodzkiej był krótki i incydentalny. Kolejna wielka wada, to typowy dla pewnych środowisk przechył w wierze w omnipotencję "tajnych służb" i doszukiwanie się wszędzie zakulisowych inspiracji i szpiegów (choćby w wybuchu Powstania Listopadowego). Np. określenie "agent wpływu" funkcjonuje u nas od około dwudziestu paru lat. A tam posługują się nim carscy dygnitarze jako czymś powszechnym i normalnym ("podstawowa strategia"). Poza tym III Oddział Carskiej Kancelarii Osobistej, czyli wywiad nie miał technicznych możliwości przedsięwzięcia pewnych działań, jakie mu przypisała Cherezińska. W tamtym czasie "tajne służby nie dysponowały ani takimi siatkami, ani możliwościami technicznymi i organizacyjnymi jak opisane w powieści. Sam proces przemieszczania się był zbyt długi, by pewne sceny mogły mieć miejsce. Autorka zrobiła dużą kwerendę, ale niestety nie przeczytała świetnej książki Mikołaj I i jego czasy (1825-1855). Tam znalazłaby właściwą terminologię i sposób myślenia ówczesnych elit.  Poza tym za dużo publicystyki, sztuczne dialogi streszczają wydarzenia historyczne, zaś niektóre (tak jak i postacie, w tym fikcyjne – np. młodziutki Sherlock Holmes) dodano zbyt nachalnie i niepotrzebnie. Autorka nie ustrzegła się prezentyzmu. Jej bohaterowie myślą i mówią jak XXI-wieczni Polacy, a nie postacie o wiedzy i świadomości ludzi XIX wieku. No i na koniec kompletnie infantylne i kiczowate zakończenie wątku jednego z bohaterów (jak w bajce dla dzieci). Widać, że autorka lepiej się czuje w publicystyce historycznej, niż w uzupełnianiu autentycznych wydarzeń wątkami fabularnymi. Dobrze, że powieść powstała, szkoda, że nie doczekała się dobrej redakcji i konsultacji zarówno historycznej, jak i literackiej. Mogłaby stać się znakomitą powieścią historyczną, a tak pozostanie solidną popkulturową książką historyczno-przygodową. Znacznie lepszy jest „Wallenrod” Andrzeja Brauna, koncentrujący się na Witkiewiczu.
Aguirre - awatar Aguirre
Niebezpieczne kobiety Joe Abercrombie
Niebezpieczne kobiety
Joe Abercrombie S.M. Stirling Lawrence Block George R.R. Martin Megan Abbott Pat Cadigan Brandon Sanderson Nancy Kress Jim Butcher Diana Gabaldon Sherrilyn Kenyon Joe R. Lansdale Gardner Dozois Lev Grossman Carrie Vaughn Diana Rowland Sharon Kay Penman Cecelia Holland Melinda M. Snodgrass Sam Sykes Caroline Spector Megan Lindholm
Kolejna bardzo dobra antologia po "Łotrzykach" - choć w sumie ten obszerny zbiór ukazał się przed nimi - która eksploruje mocne, niezależne i złożone bohaterki, podejmujące trudne decyzje, walczące z przeciwnościami losu i zmieniające świat, zarówno w skali makro, jak i mikro... I od razu zaznaczę, że nie jest to jakiś manifest uwznioślający postaci kobiece ponad "podły" męski gatunek, bowiem mamy tu do czynienia również z bohaterkami, które z trudem przyszłoby mi nazwać protagonistkami. Jakkolwiek, zbiór ten przynosi kolejny zestaw zróżnicowanych opowiadań - ba, niektóre z nich, z uwagi na objętość, to niemal mini-powieści - napisany przez uznanych (choć niekoniecznie szeroko znanych i często wydawanych w Polsce) pisarzy z, bodajże, całego spektrum gatunków literackich. Mamy więc fantasy, jak i science fiction, a także historie z elementami horroru, kryminału, sensacji i westernu, powieści post-apokaliptycznej, historii alternatywnej oraz romansu i dramatu historycznego. Innymi słowy, dla każdego coś miłego, a dla nie sięgających do niektórych kategorii literatury, świetna możliwość sprawdzenia i być może odkrycia czegoś dla siebie w niezbadanych wcześniej dziedzinach. Sam jednak znalazłem dla siebie mniej historii, które zainteresowały mnie i urzekły, niż w przypadku wspomnianego tomu "Łotrzyki" a najbardziej zapadły mi w pamięć poniższe opowiadania: "Zapasy z Jezusem" znakomitego Joe R. Lansdale'a, w którym bohaterami są w zasadzie mężczyźni, stary wrestler i jego młody uczeń, próbujący odgryźć się napastującym go osiłkom, a "niebezpieczna kobieta", to femme fatale, która od dekad podsyca nienawiść pomiędzy starszym z mężczyzn a tytułowym Jezusem (to imię lub pseudonim jego, zakochanego w przebiegłej Felinie o zimnym sercu, rywala). "Sąsiedzi" Megan Lindholm (znanej szerzej ze swojego innego pseudonimu Robin Hobb) - piękna, liryczna opowieść o radzeniu sobie z przeciwnościami, jakie niesie starość i próbie znalezienia sobie nowego celu w świecie, który spycha starszych ludzi na margines egzystencji. "Druga arabeska, bardzo powoli" Nancy Kress - kolejna subtelna opowieść osadzona w post-apokaliptycznej rzeczywistości, którą stała się w wyniku spadku urodzeń, w której rola kobiet zostaje zredukowana do bycia powolnymi mężczyznom w coraz częściej daremnych próbach "reprodukcji". Naprawdę ujmująca historia o pragnieniach i marzeniu o sprawach duszy i ducha, w świecie zdominowanym przez pragmatyzm i podporządkowanym imperatywowi przetrwania za wszelką cenę. "Ogłaszając wyrok" - S.M. Stirlinga - ponownie post-apo (a może też historia alternatywna?),w której społeczeństwo podzieliło się na plemiona, w których panuje surowe, ale sprawiedliwe prawo. Akcja skupiona jest na "procesie sądowym", w której oskarżonym jest ukrywający się w klanie gwałciciel a sędzią surowa szeryf. "Kłamstwa, które powiedziała mi matka" Caroline Spector (żony twórcy gier Warrena Spectora) - osadzone w uniwersum "Dzikich Kart" - i nie publikowane w wydanych dotąd zbiorach serii - do którego z przyjemnością było wrócić i poznać historię nieco bardziej współczesną (tomy wydane w Polsce dotarły chyba do granic lat 80-tych tego alternatywnego świata?). Ciekawe, dynamiczne opowiadanie z kilkoma fajnymi twistami. I to w zasadzie wszystko. Oczywiście, z uwagi na osobiste preferencje i fakt, że wszystkie z zamieszczonych tu opowiadań są - co najmniej - na dobry poziomie, możliwe, że każdy z Was znajdzie tu swoje typu, kompletnie nie pokrywające się z tymi umieszczonymi na mojej liście. W każdym razie jeśli - jak zachęcają twórcy - lubicie, gdy bohaterkami opowieści są "władające mieczem wojowniczki, dzielne pilotki myśliwców i astronautki, śmiercionośne seryjne morderczynie, potężne superbohaterki, podstępne i uwodzicielskie femme fatale, czarodziejki, twarde Złe Dziewczyny, rozbójniczki i buntowniczki, kobiety walczące o przetrwanie w post-apokaliptycznej przyszłości, kobiety detektywi i surowi sędziowie, dumne, władające państwami królowe, które – kierowane zazdrością i ambicją – wysyłają tysiące ludzi na straszliwą śmierć, śmiałe smocze jeźdźczynie i tak dalej..." albo po prostu macie ochotę na kilkanaście wciągających, dobrze napisanych i skomponowanych historii oraz / albo szukacie dla siebie nowych gatunków literackich, to gorąco polecam!
Rafał Jasiński - awatar Rafał Jasiński
Królowie przeklęci. Tom III Maurice Druon
Królowie przeklęci. Tom III
Maurice Druon
Trzeci tom sagi to mroczny zapis czasu bezkrólewia. Po śmierci Ludwika Kłótliwego walka o francuski tron przenosi się z pól bitewnych w głąb dusznych gabinetów i klasztornych cel. Państwo traci stabilność, a prawo staje się jedynie plastycznym narzędziem w rękach bezwzględnych graczy, gotowych na wszystko, by wypełnić sukcesyjną próżnię. Głównym architektem wydarzeń zostaje Filip de Poitiers – chłodny pragmatyk, który ponad rodowe sentymenty stawia rację stanu. Jego polityczna partia szachów, obejmująca brutalne rozwiązanie patowego konklawe w Lyonie, ukazuje narodziny makiawelicznego stylu rządzenia. To postać fascynująca w swoim cynizmie; człowiek wierzący, że stabilność królestwa warta jest każdej niegodziwości. Opowieść przenika niszczycielska ambicja, która rozbija więzy krwi i nie oszczędza nawet niewinnych – czego bolesnym symbolem staje się tragiczny los Jana Pogrobowca. Niestety, mimo tak gęstej i dramatycznej treści, ta część cyklu wypada w moim odczuciu najsłabiej. Moje wrażenia wynikają przede wszystkim z przyjętej formy narracji. Pierwszoosobowe monologi kardynała okazały się na tyle męczące, że zdecydowałam się obniżyć ogólną notę o jedną gwiazdkę w dół. Odniosłam wrażenie, że obcuję z fragmentem stylistycznie wyobcowanym, niemal oderwanym od spójnej tkanki całej serii. Na szczęście jest to jedyny, najsłabszy moment tego monumentalnego cyklu. Całą resztę oceniam na duży plus, przede wszystkim duży ukłon w stronę autora za rewelacyjny warsztat pisarski oraz talent i umiejętności do snucia ciekawych opowieści, przy czym biegle operując prawdą historyczną, niczym wytrawny gawędziarz z niebywałą precyzją potrafi przybliżyć czytelnikowi czasy panowania Króla z Żelaza i jego potomków na francuskim tronie. Polecam szczególnie miłośnikom historii, którym ten cykl na pewno przypadnie do gustu...
Joanie - awatar Joanie
ocenił na66 dni temu

Cytaty z książki Królowie przeklęci. Tom I

Rozwiń
Maurice Druon Królowie przeklęci. Tom I Zobacz więcej

Zemsta jest czasem najlepszym antidotum na rozpacz.

Zemsta jest czasem najlepszym antidotum na rozpacz.

Maurice Druon Królowie przeklęci. Tom I Zobacz więcej

Każdy człowiek sądzi naiwnie, że świat narodził się wraz z nim, i dlatego cierpi, kiedy w chwili, gdy ulatuje z niego życie, musi zostawić wszechświat niedokończony.

Rozwiń