Rodzinny park atrakcji

- Histerie rodzinne (tom 2)
- 2015-03-03
- 2015-03-03
Staropanieństwo jest nie tylko stanem cywilnym, według matek jest groźną dla życia chorobą, którą trzeba natychmiast wyleczyć.
Janina swata więc córkę z każdym wolnym mężczyzną, jaki wpadnie jej w ręce, a Wiktoria zaczyna już tracić cierpliwość…
Długo nie docierało do niej, że ma już prawie czterdzieści lat i matka dawno przestała wysyłać ją do szewca albo magla. Teraz raczej wysłałaby ją do… diabła?
Miała rację, bo wbita w lata, bezdzietna i niezamężna córka rzeczywiście stanowiła życiową porażkę Janiny – była źródłem jej wiecznych trosk oraz utyskiwań. Na dodatek nie uległa swatowskim zakusom matki i wciąż uciekała z zastawionych na nią małżeńskich sideł. Zamiast dziękować za narajanie kawalerów i skwapliwie z któregoś z nich stanąć na ślubnym kobiercu, odrzucała zaloty, jakby nie wiedziała, ile wiosen sobie już liczy. Matka załamywała ręce, nie pojmując, dlaczego to niewdzięczne dziecko tak bardzo różni się od swojej starszej siostry Amelii, która, dla odmiany, napawała dumą rodzicielkę: wydała się za marynarza, urodziła im dwójkę wnuków, no i prowadziła dom, o którym aż miło opowiadać sąsiadkom oraz obcym ludziom spotkanym przypadkowo w kilometrowej kolejce do lekarza pierwszego kontaktu.
Cóż, życie dowodzi, że to, co z wierzchu piękne, nie zawsze jest zdrowe w środku. Przewrotny los może w jednej chwili role odwrócić.
Zabawne perypetie sióstr, ich dzieci i mężów – byłych, obecnych i przyszłych.
Kup Rodzinny park atrakcji w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Rodzinny park atrakcji
Powieść stanowi kontynuację książki „Histerie rodzinne”. Mamy tu przedstawione dalsze losy Wiktorii i jej pokręconej rodziny. Osoby, które nie czytały poprzedniej książki spokojnie mogą sięgnąć po tę część – autorka dokładnie przypomina nam co działo się poprzednio, zarówno w opisach, jak i w rozmowach dość szczegółowo powtarzane są wcześniejsze wydarzenia. Przyznam, że na początku bardzo mnie to irytowało, czułam się tak, jakbym zamiast dwóch książek dostała półtorej. Jednak po pewnym czasie nie tylko się przyzwyczaiłam, ale nawet pomyślałam, że małe wsparcie pamięci powtórką wcześniejszej fabuły nawet mi się przydaje. Jak w poprzedniej książce mieliśmy przemoc fizyczną w związku, tak tu mamy świetnie przedstawiony obraz manipulacji i przemocy psychicznej. Akcja książki toczy się niezbyt szybko, staje się tylko tłem do zobrazowania skomplikowanych relacji międzyludzkich. Najmocniejszą zaś stroną tej powieści są wyraziści i zróżnicowani bohaterowie – każdy z nich ma niezły charakterek i niepowtarzalną osobowość. Sceny z dziećmi wnoszą mnóstwo zwariowanego humoru, niezbędnego jako przeciwwaga do poważnych problemów. Po przeczytaniu tej powieści doszłam do wniosku, że zdecydowanie lubię pisarstwo Izabeli Pietrzyk. Za podejmowanie normalnych tematów, za bohaterów z życia wziętych, za życzliwość dla świata, poczucie humoru i życiową mądrość. Polecam.
Oceny książki Rodzinny park atrakcji
656 użytkowników ma tytuł Rodzinny park atrakcji na półkach głównych- Przeczytane 368
- 2015 4
- 2015 4
- Literatura polska 3
- Z biblioteki 3
- 2018 3
Tagi i tematy do książki Rodzinny park atrakcji
Cytaty z książki Rodzinny park atrakcji
-Chłopaki mają chłopackie żarty, a dziewczyny mają dziewczyńskie tajemnice, nie?
-No!
-Czyli ustalone:tajemnica! I niech mi włos...
-To w co ja mam się ubrać? Wiktoria wypowiedziała słynne zdanie, które czyni człowieka kobietą.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rodzinny park atrakcji
Interesująca.
Interesująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka polecam serdecznie
Super książka polecam serdecznie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągnęła mnie bez reszty i przeczytałam w jeden wieczór. Zupełnie inna niż wcześniejsze pozycje autorki - jest dojrzalsza i wyważona. Humor jest w tej książce raczej przerywnikiem ważniejszego tematu, jakim jest przemoc psychiczna i próba poukładania sobie życia po związku z osobą stosującą przemoc fizyczną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka książka z poczuciem humoru aby się odchamic. Powiedziałabym, że głównie dał kobiet na takie samotne wieczory kiedy dzieci śpią a mąż wyszedł. Opisywane są w zabawny sposób perypetie nauczycielki nauczania wczesnoszkolnego oraz jej rodziny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdebrałam tą książkę inaczej niż wcześniejsi recenzenci; ja nie miałam wrażenia, że była taka "do śmiechu". Są fragmenty zabarwione humorystycznie, ale żebym się miała przy nich śmiać - co to, to nie. Moją uwagę zwracały przede wszystkim różne, delikatnie mówiąc, niefajne postacie, których w książce jest sporo. Dlatego podczas lektury towarzyszyła mi raczej irytacja.
Ta część podobała mi się bardziej niż poprzednia, może po prostu dlatego, że jest krótsza, haha. (Widzę, że Pani Pietrzyk pisze same takie obszerne powieści.) Miałam wrażenie, że tutaj akcja była bardziej sprężona i więcej się działo. Ale też posiada wady pierwszej części - jest nadmiernie emocjonalna (coś mi mówi, że jak sama autorka...),przegadana i w tym sensie trochę obciążająca.
Nie pasuje mi okładka; od jakiegoś czasu króluje taka "romantyczna" stylistyka w literaturze kobiecej, niezależnie od jej treści i klimatu...
Pewnie za jakiś czas spróbuję innych książek Pietrzyk, ale na razie muszę odpocząć, bo przeczytałam dwie pod rząd...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa...
Rewelacyjna książka! Dawno się tak szczerze nie uśmiałam przy lekturze.
Świetni bohaterowie - cała rodzinka! Prawdziwi, nie przesłodzeni, a osiemnastoletnia Emilka po prostu wymiata. Jej język - "polgielski" rzeczywiście wymaga tłumaczenia, szczególnie dziadkom.
Z racji wykonywanego zawodu bardzo polubiłam i utożsamiłam się z Wiktorią.
Książka bardzo pozytywna, lekka, łatwa i przyjemna z olbrzymią dawką dobrego humoru. Szczerze polecam!!!
Rewelacyjna książka! Dawno się tak szczerze nie uśmiałam przy lekturze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie czytałam pierwszego tomu, bo nie wiedziałam że jest, ale to w niczym nie przeszkadzało.
Z racji...
Dla mnie bomba
Dla mnie bomba
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper było, ale się skończyło :)
Szkoda, że tak szybko!!!
Super było, ale się skończyło :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że tak szybko!!!
Świetna, zabawna książka o życiu. Czas przeznaczony na czytanie napewno nie będzie stracony! Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lekka, przyjemna opowieść pokazująca jednakże takie aspekty życia jak z pozoru sielankowe małżeństwo z mężczyzną posiadającym chorobliwą chęć nadzorowania wszystkiego i wszystkich. Zwariowana rodzinka, próbująca cieszyć się życiem i miłością i próbująca pogodzić to wszystko w kontaktach z bliskimi.